Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

STAŻ - kilka pytań.

Polecane posty

Czy staż można załatwić tylko z UP, czy można na własną rękę w jakiejś firmie?? A jeśli jest bezpłatny, to czy jest to w jakiś sposób rejestrowane, czy jakieś papiery przechodzą przez któryś z urzędów?

Nikt?? To ważne...

Możesz sama starać się o staż. Przyszły pracodawca musi wypełnić wniosek z Twoimi danymi i zanieść do UP. Co do drugiego pytania to nie wiem jak to jest.

Właśnie chodzi mi o to, żeby nie było przepływu papierów przez UP. Da się tak? Czy staż ZAWSZE wiąże się z informowanie pośredniaka??

Gość nie wiem o co ci chodzi
jesli jestes zarejestrowana w PUP i starsz sie o staz czy to za posrednictwem PUP czy staz organizowany ze srodkow danej firmy i tak to musisz zglosci do PUPu. Chyba ze nie jestes tam zarejestrowana :)

Gość no wlasnie wlasnie
No wlasnie sa 2 rodzaje stazy: staze organizowane przez PUP i staze ktore organizuja na wlasny koszt firmy

Dobra, źle mnie rozumiecie. Chodzi mi o to, czy można mieć załatwiony staż w jakiejś firmie na własną rękę, bezpłatny, i żeby papiery nie przechodziły przez żadne urzędy. Jest taka możliwość?? Nie pytajcie, po co mi to.

Gość o to chodzi
chcesz isc do roboty, ale nie chcesz zarabiac? idz gdziekowliek. takich szukaja. zaby im pracowlai, ale nie nusieli placic. to nie jest staz...

Gość no wlasnie wlasnie
Mozesz isc gdzie chcesz. Bedzie to jednak wolontariat :)

Chodzi o to, czy jeśli w takiej firmie popracuję jakiś czas za darmo, na czymś pod nazwą "staż", to czy ta firma może mi później wystawić zaświadczenie, że dany staż odbyłam. I czy to zaświadczenie będę mogła przedstawić w UP, że mam staż za sobą, a oni się nie czepią, że staż załatwiony bez ich udziału i wiedzy. Nie chodzi mi o gdybanie o wolontariacie, tylko o konkretne dokumenty i ich obieg.

Widzę, że nie dostanę konkretnej odpowiedzi na pytanie... Nie skupiacie się na konkretach, tylko szukacie moich motywów, czy chcę iść na staż, czy nie chcę, po co chcę pracować za darmo itp... A nie w tym rzecz. Zadałam konkretne pytanie licząc na to, że ktoś będzie znał odpowiedź. Nie interesuje mnie gdybanie. Dzięki, będę musiała szukać gdzie indziej.

Nie pytałam, jakie są rodzaje stażów, ani jakie są warunki przyjęcia, bo to wiem. Pytałam o coś zupełnie innego.

Dobra, nie dogadamy się, bo cały czas ciśniesz tymi samymi informacjami. Wiem, że nie muszę iść na staż, wiem kiedy mogę na niego iść, wiem jak załatwić. Ale nie o to pytałam jakbyś nie zauważyła.

Po prostu belkoczaca nie umiejaca sie wyslowic autorka tematu chce sobie zalatwic staz na lewo :P Pewnie u znajomego sama opinie ze staz odbyla. Owszem, mysle, ze te opinie moze zaniesc do PUP z papierami dotyczacymi ukonczenia szkoly zeby wykazac ze ma jakies tam doswiadczenie. Samej kasy jednak za nic nie dpstanie i nic jej nie zwroca.

Dzięki, że odkryłaś moje intencje. Nie do końca, ale coś w tym stylu. Kasy żadnej nie chcę, nie w tym rzecz. Zresztą to nie o mnie chodzi, ale to nie ma znaczenia. I napisz mi, gdzie bełkoczę Twoim zdaniem i nie umiem się wysłowić??

I coś się tak uje..ała dzisiaj do mnie??

Gość o to chodzi
jakie jest prawdopodobienstwo, że przy normalnych pytaniach na tyle osob ile ci odpowiedzialo nikt cie zrozumie? zerowe. po prostu belkoczesz

Gość wiesz raczej belkoczesz
osaoba potrafiaca sie wyslowic w pierwszym poscie by wszystko ujela. A z twoich wypowiedzi dopiero w 2-3 poscie mozna skumac o co ci chodzilo :P

Zapytałam konkretnie, czy jak załatwiam staż na własną rękę, to czy jakies papiery przechodzą przez urzędy. To jest bełkot?? Czy ja gdzieś zadałam podstawowe pytania dotyczące samego stażu? Nie, a takie odpowiedzi otrzymałam. Ale ok, moje wypowiedzi to bełkot, dlatego nic więcej nie piszę. Dziękuję bardzo za jak zawsze bezinteresownie okazaną pomoc, życzliwość i zrozumienie.

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk "Czy staż można załatwić tylko z UP, czy można na własną rękę w jakiejś firmie?? " no wlasnie wlasnie No wlasnie sa 2 rodzaje stazy: staze organizowane przez PUP kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk Widzę, że nie dostanę konkretnej odpowiedzi na pytanie... Zamiast przejsc od razu do sedna pieprzysz jak potluczona. Owszem, mysle ze mozesz przyniesc takie zaswiadczenie (ze masz jakies tam doswiadczenie z racji odbytego stazu nie organizowanego przez PUP). Czego nie wiem natomiast - czy firma moze Cie przyjac na BEZPLATNY staz i na jakich zasadach (na platny na 100% moze) - jesli owszem moze Ci nie placic, czy nie bedzie sie to zwalo WOLONTARIAT, i czy opinia z wolontariatu kogos obchodzi i jest faktycznie przydatna w poszukiwaniu pracy - czy moze jednak beda musieli wykazac jakies wplywy na Twoje konto (chocby na ubzepieczenie zdrowotne) a jesli tego nie zrobia, beda mieli PIP na karku :P

W pierwszym poście napisałam jasno "jeśli staż jest bezpłatny, to czy jakieś papiery przechodzą przez któryś z urzędów". Czy tego nie da się zrozumieć bez dociekania przyczyn?

Gość boze co za cenzura
nie potrafila sie wyslowic i teraz odwraca kota ogonem. Autorko gdybys napisala wszystko poprawnie nie dostalabys tyle zlych odpowiedzi ;/ Probujesz z nas zrobic idiotow nie potrafiacych czytac ;/

Gość 78787876666
Można iśc na bezpłatny staż (cała masa ofert w Internecie). Generalnie w uzrędzie wiedzą o Tobie tyle ile sama powiesz (mam tu na myśli wykształcenie, kursy i takie tam). Inna sprawa, że chyba podpisuje się, że podane ifnormacje sa zgodne z prawdą... Chociaz skoro staż jest bezpłatny, to nie ma składek, nic nie idzie do ZUSu i nikt nie powinien się czepiać, jeśli nie wspomnisz o tym stażu w UP (natomiast jeśli wspomnisz, to może mieć to wpływ na procedury stażowe w UP). Jesli się mylę, to niech mnie ktos poprawi.

Gość ja mam podobny staż
do tego o co ci chodzi , pracuję dla firmy , pieniądze płacą mi za konkretne zrealizowane projekty na zasadzie umowa zlecenie a od nich dostaję papierek ,że jestem na bezpłatnym stażu ;) nic nie było załatwiane przez urząd.