Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zacieekkawiona

kto miał nauki przedślubne?

Polecane posty

Gość zacieekkawiona

ile czasu przed samym ślubem mieliście nauki przedślubne? mieszkam za granicą- ślub w Polsce, nie wiemy czy tak jak protokół przedslubny- musimy miec nauki minimum 3 miesiace przed ślubem jak to było u was? pozdrawiam

Gość zacieekkawiona
no haloo? please, odpowiedzcie

Gość Blekit Oka
Ja nie musiała ich mie ze względu na to że ze szkoły miałam coś ala dyplom nauk przedmałużeńskich... Jeśli też coś takiego na koniec szkoły dostałaś to spytaj się czy to wystarczy żeby nie chodzic na te nauki...

Gość Blekit Oka
Oczywiście jeśli twój partner też taki dyplom posiada..

Gość zacieekkawiona
nie dostałam takiego czegoś ehh boje sie, że sie z tym wszystkim nie wyrobimy, 12 marca równo 3 miesiące przed ślubem nie jestesmy w stanie jechac do Polski spisac tego protokołu w srodku tygodnia wiec mamy zrobic to tu w polskiej parafii ale teraz czytam, ze do protkolu trzeba miec jakies dokumenty z urzedu cywilnego itd masakra.. nie wiedzialam,ze to tak skomplikowane będzie :(

Gość mama poltorarocznego
My z mezem mielismy swiadectwo ukonczenia kursu przedmalzenskiego juz ze szkoly sredniej ale sa jeszcze jakies dodatkowe spotkania nauki przedmalzenskie chyba. Nam ie upieklo bo powiedzielismy ksiedzu jaka sytuacja ze za granica mieszkamy i nie mamy jak przyjechac. Sporobujcie sie dogadac z Waszym.

A do protokolu potrzebujecie z urzedu stanu cywilnego Wasze akty urodzenia. My protokol spisywalismy kilka dni przed slubem juz po zapowiedziach. Wszystko jest do uzgodnienia z ksiedzem.

Gość Blekit Oka
konkordatowy ślub jak bierzecie to musicie isc do Uc... inaczej sięnie da ona tam protokół spisuje o nazwiska będzie sie pytac jakie przyjmujecię dzieci jak będa się nazywac... itd...

Tak Blekit Oka dobrze pisze. My bralismy tylko koscielny wiec troche inne formalnosci mielismy.

Gość bele de jour
protokul mozecie spisac w polskiej ambasadzie. My tak zrobilismy. Poza tym nie byl on nam potrzebny do nauk w kosciele, tez za granica

Ja nie miałam. Ale znajomi zaliczyli wpadkę i musieli nauki odrobić nauki w zaledwie miesiąc. Wyrobili się :) Nauki często prowadzone są w paru parafiach. Wystarczy umówić się z księdzem i można w jedną niedzielę zaliczyć np. 3 lekcje.

ja miałm 2 dniowe nauki w maju slub w czerwcu nauki były troche przyspieszone a to dla tego ze na poprzednich jka chodziłam to ksiadz tylko o aborcji i ja zrezygnowałam poszłam do swojej parafi mowie co i jak i oni mi podali namiary na panią która zrobiła wyjątek na ekspresowe nauki :)

Gość Blekit Oka
Dal mnei to trochę bzdura bo co ksiądz wiec o prawdziwym życiu w rodzinie z dziecmi jak to jest gdy ma się żonę ....prawdziwy domm ( nie kochanice na zachrystji i dzieci na boku).... Pastorami powinni byc wtedy taki to ma żone i dzieci na legalu..,to może się wypowiedziec na temat życia małużenskiego i nauki prawic...