Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bOnitA01

ciąża a sport

Polecane posty

Witam! chciałabym się dowiedzieć czy sport typu: bieganie, brzuszki, jazda rowerem źle może wpłynąć na ciążę? Robiłam to i się dowiedziałam że jestem w 8 tyg. ciąży. Ginekolog nie odpowiedział mi na te pytania bo po prostu nie wiedział... co Wy o tym sądzicie?

Ja do 7-8 miesiaca ciazy uprawialam fitness. Przestalam skakac i biegac w 7 miesiacu. Wiesz, ale moja ciaza przebiegala bez problemow i przed ciaza intensywnie uprawialam sport. Generalnie spotykalam sie ze zdaniami zaskoczenia albo desaprobaty. Mnie sport w ciazy sluzyl ale nie wiem jak bedzie z Toba.

Gość edfsdffffffffffffff
ja do 6 miesiaca chodzilam po gorach, plywalam, chodzilam na silownie, dziś mam 2 miesiecznego synka

aa to myślę, że mi nie zaszkodzi poruszanie się tak jak lubię :) od lat trenuję siatkówkę jeżdżę więc parę wyskoków na długi spacer i rower pewnie nie zaszkodzi :) a już się bałam :P

Współpracujący z nami ekspert wypowiedział się na temat: Jakie sporty można uprawiać w ciąży? "Nie poleca się uprawiania sportów w ciąży, jeśli istnieje zagrożenie poronieniem lub porodem przedwczesnym. Lekarz prowadzący ciążę informuje wówczas kobietę o konieczności ograniczenia wysiłku fizycznego. W fizjologicznej ciąży nie zaleca się uprawiania sportów bardzo dynamicznych, w których istnieje duże prawdopodobieństwo urazów, takich jak jazda na nartach czy jazda konna. Kobiety profesjonalnie uprawiające tego typu sporty w pierwszym trymestrze ciąży mogą je kontynuować za zgodą lekarza prowadzącego, ale w bardziej zaawansowanej ciąży raczej nie jest to wskazane. Nie należy również uprawiać sportów, które wiążą się z dużym stresem. Wszelkiego rodzaju sporty wiążące się ze skokami, wstrząsami bądź wymagające pozycji odwróconej nie są wskazane. Zaleca się natomiast spacery, mogą być długie i dynamiczne, pływanie, ćwiczenia gimnastyczne i jogę dla kobiet w ciąży." Mam nadzieję, że jego porada będzie dla Ciebie pomocna.