Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bele de jour

pielegnacja sfer intymnych noworodka-dziewczynka

Polecane posty

Gość bele de jour

mamy jak w temacie jak pielegnowac miejsca intymne dziewczynki. Chodzi mi glownie o obszar warg sromowych. Czy powinnam myc tam w srodku? Polozna powiedziala mi, ze nie ale mala ma tam jakas biala wydzieline i niewiem co z tym zrobic. A nie chce zeby miala jakas infekcje przez moja niewiedze. Czym usuwac ten nalot?

mi tez położna mówiła, żeby nie czyscic wiec nie czyscilam, ale póxniej wylądowałam z mała w spzitalu na bakerie w moczu to lekarze patrzyli zdziwieni i pytali ktomi takich głupot naopowiadał, czułam sie jak kretynka./.

Gość Mika.qo
kobieto idź do lekarza bo tu cię zaraz sprują...

Gość jaaaaaaaaaaaaa789
ja swojej córce normalnie myłam podczas kąpieli,oczywiście delikatnie, dla mnie to bezsens tam niemyć,bo dostaje się nawet kupa,więc dopiero mozliwa jest infekcja

Gość szczebelki
Ja też usłyszałam, ze nic nie robić ale i tak dbałam tam. Używałam do tego patyczka do uszu, delikatnie rozchylałam większe wargi sromowe i oczyszczałam ale nie idealnie, dosłownie jednym delikatnym ruchem, i przecierałam gazą mokrą albo chusteczką nawilżaną. Robiłam to przy rannej toalecie. No i wieczorna kąpiel ale już myłam tak powierzchownie. Zauważ, że jak nie bedziesz tam myć "dokladniej" to ten bialy nalot robi się żółty i infekcja gwarantowana.

Gość Chryste panie
jak mozna nie wiedziec takiego czegos???? ale rodzic moglas ??? Chore babsko!! Chyba logiczne ze i tam dziecko musisz umyc !!!

Ciekawe ile ty dzieci urodziłaś i jak sobie od początku radziłaś z pielęgnacją skoro pozwalasz sobie wyzywać innych od głupich bab to świadczy tylko o twoim braku kultury i niskim poziomie inteligencji.

Chryste Panie A Ty to chyba wszystkie rozumy pozjadałas , co? Od razu jak Ci dziecko na pierś dali to wszystko wiedzialas? to gratuluje, ja sie jeszcze nie spotkałam z takim cudem.

Gość proxi7777
mi lekarka powiedziała ze nie nalezy wycierac,myc mocno warg sromowych dziewczynki,gdyz ta biała wydzielina u noworodka to bariera ochronna jeszcze z czasu płodowego. Nalrzy myc ale ostroznie najlepiej strumieniem wody najlepiej przy kazdej zmianie pieluchy

jak jesteś niedouczona to sie nie wypowiadaj, tym bardziej jak dziecka nie masz. Dorosła kobieta, a mały noworodek to dwie rózne sprawy i TO dla Ciebie powinno być logiczne. Jak zaznaczyla koleżanka powyzej ten nalot to bariera ochronna z czasów życia płodowego więc logiczne jest, że nie trwa wiecznie, wiec co Ty chcesz tam widzisz u niemowląt kilkumiesięcznych. Tak wiem - teraz napiszesz dla usprawiedliwienia, że też przewijasz noworodki. A może dorabiasz sobie wycierając kupy obcym dzieciom? Nie znasz sie - nie wypowiadaj. Nie masz dzieci - tym bardziej. A'propos .. mnie nazwałaś 21 letnią gówniarą? Siuśku mały idź lepiej przewijaj dzieci swoich koleżanek..

do Chryste panie..dziewczynko idz do ksiązek, poczytaj cos a nie wypowiadaj sie w tematach o których nie masz pojecia aha...a tą cipą tylko pokazalas swoj poziom...zenujacy

załujemy ze twoja mam tak chetnie sie rozmnazala i cos takiego jak ty jej wyszło..szkoda słow :/

Idź spać złotko:) aż normalnie mi żal Twoich dzieci, które możliwe , że będziesz kiedys tam miała. A swoją drogą na prawdę rewelacyjne doświadczenie masz przewijając dzieci koleżanek:) Tak czytam co piszesz i wnioskuję, ze chyba masz problem z przyswajaniem informacji, które ludzie starają Ci się przekazać. Nikt tu nie mówi, żeby dziecka nie myć. Ale co ja sie będę spierać z dziewuszką, która przewija dzieci swoich koleżanek..:) Przecież ja jestem tylko matką , a Ty przecież przewijasz niemowlęta :P

Dziewczynko...mama ci jesc w psiej misce daje, ze musisz się na forum wyżyc????

Gość Chryste Panie
moja mama mnie myla i nie musialam z syfem sie legnac ani po lekarzach chodzic...fuuuj:-O

Mama pewnie dziecku kompa wyłączyła :D:D:D Biedna ...a jutro na 8 do szkoły :D:D:D

:D:D:D:D:D:D:D pisz,pisz przynajmniej jest się z czego pośmiac:D wróżka, jestes??

Jej jak mnie wkurza ludzka ignorancja szkoda gadać. I nie wiem co się tak czepiają tych co urodziły i maja doświadczenie widocznie same mają problemy i trzeba się na kimś wyżyć normalnie tempota i tyle. A co do 21 letniej gówniary to się mnie tyczyło i mam do powiedzenia tylko tyle nie znasz nie oceniaj bo przy porównaniu możesz bardzo blado wypaść bo nie trzeba mieć wiele lat a byc bardziej życiowo doswiadczonym niż niejedna starsza osoba i takie zachowanie też świadczy o ignorancji.

Gość a funkcja
a tego języka to cie też mamusia uczyła podczas mycia? :)

Gość bele de jour
dziekuje za wszystkie powazne wypowiedzi. A te inne pozostawie bez komentarza:o

Ale sie temat rozwinał,nie ma co :ODziewczyna najnormalniej w swieci spytala sie o dbanie higieny intymnej niemowlaka a tu jazda na calego-wyzwiska,obelgi itp.Ale coz sie dziwic-to normalne na tym forum :O 🖐️

Gość *tylko spokojnie*
Witam :) Nie kloccie sie,bo nie ma o co !! Zrozumiale jest,ze mozna czegos nie wiedziec i wlasnie do tego sluzy forum,zeby porozmawiac i wyjasnic watpliwosci :) Nie ma powodu od razu skakac z pazurkami na kogos ,kto ma inne od naszego zdanie ;) A wracajac do pytania autorki - oczywiscie,higiene nalezy utrzymywac,ale przy dziewczynce noworodku jest to faktycznie problem z uwagi na utrudniony dostep do sromu. Wystarczy wiec,podczas codziennej kapieli,delikatnie wsunac palec miedzy wargi sromowe i przeplukac. W zadnym wypadku nie starac sie wpychac palca do sromu ! Podczas przewijania nalezy pamietac,o tym,zeby podcierajac dziecko,zawsze robic to w kierunku OD sromu,zeby zapobiec dostaniu sie bakterii do srodka :classic_cool: Przeciez my tez podcierajac sie,nie robimy tego tak,zeby kal dostal sie do sromu i ta zasada dotyczy tez malych dziewczynek ;) A przy zachowaniu podstawowych zasad higieny i codziennej kapieli... sluz tez zniknie. Nie mam dzieci,ale w zw, z wykonywana praca mam prawie bezprzerwy kontakt z maluszkami,ktorymi w pierwszych dniach zycia nie potrafia zajac sie ... nastoletnie mamy. A ja jestem od nich niewiele starsza ;)