Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka30

skad organizm w ciazy bierze energie

Polecane posty

Gość ciezarowka30

Tak sie zastanawiam, skad organizm bierze 'budulec' na rozwoj ciazy (powiedzmy srednio 15kg) ? O ile pamietam z lekcji biologii, cos nie moze powstac z niczego. Na razie jem normalnie a jestem w 14. tygodniu- czy wkrotce dostane jakichs dzikich napadow apetytu??

Gość saleminka8
czy apetyt jak wilk hmm raczej nie,ale jak zjesz np w 30tc tyle co teraz na obiad to chyba sie nie naesz,będziesz potrzebowała wiecej bo organizm wysyła znaki,bo przecież te więcej jest dla dziecka ja miałam 21kg na plusie,a teraz 4 miesiace po porodziei1 kg na plusie :)

Gość saleminka8
to ze kupke w ciąży robi się rzadziej,bo organizm więcej przyswaja by nagromadzić potrzebne składniki odżywcze idlatego kupke robi się np.co kilka dni bo masa kałowa nie ma sie z czego wytworzyć :P

no właśnie chyba jednak się przysypiało na taj biologii czasami, co? :P

a jak się niema apetytu? ja jestem w pierwszym trymestrze i jem mniej niz zwykle bo mnie strasznie mdli. to znaczy ze jem za mało, że nie dostarczam wszystkiego itp?

zajęcia z biologii skończyłam 12 lat temu. faktycznie mało pamiętam a na pewno już nic o zajęciach na temat kupy w ciąży.

w 1 trymestrze płód i tak zwykle wykorzystuje rezerwy matki, więc to że się nie ma apetytu na początku nijak nie wpływa na jego rozwój ja przed ciążą ważyłam 46 kg, w pierwszym trymestrze schudłam jeszcze 2 a dzieciaki urodziły się zdrowe

może o kupie w ciąży nic konkretnego nie było, ale na pewno nauczycielka używała magicznego słowa METABOLIZM :D