Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weroniśka.w

czy niedojada czy co?

Polecane posty

Gość weroniśka.w

skończył 5 m-cy właśnie. Rano o 8.00 mleko lub kleik 180 ml. potem ok 10.00 drugie sniadanie i daje sinlack na wodzie tez 180 ml. Ciagle jest marudny i podajemu np słoiczek jabłuszek. Zalezy mi aby na tym sinlacku czy słoiku jabłek wytrzymał do obiadku na 14.00. niestety niegdy nie wytrzymuje i jak mu daję mleko o 13.30 to sie na nie rzuca. podaję mu króliczka ze słoika ale kiepsko idzie... potem czekam na 17.00 na deser i jest to tez mleko ale oszukuje go i zamiast 6 łyzeczek na 180 ml to dajęmu 5 łyzeczek. czy moze on byc niedojedzony? potem na noc o 18.30 zajada się kaszką lub kleikiem 180 ml a potem dobicie 90 ml mlekiem i spi do 4 lub 5 .00 nie wiem dlaczego od sniadania do drugiego sniadania tak cięzko mu wytrzymac i ciagle by podjadał słoik, mleko, wode z rumiankiem. A moze wcalenie jest tak głodny tylko znudzony?

a dlaczego tak kurczowo trzymasz się pór posiłków? dlaczego nie dasz mu obadu o 13.30? I dlaczego zmieniasz proporcje mleka? on jest za gruby czy jak? no nijak nie rozumiem

Gość weroniśka.w
własnie zeby za gruby nie był to oszukuje go czasami. ale tylko wtedykiedy ciagle cos chce jesc. daję mu np mleko i nie wytrzymuje 3 h.zawsze wczesniej się upominał o mleko, dlatego zaczełam juz go oszukiewac..mimoto nadal upomina sie o jedzenie. wiesz, chce aby co 3h jadł a nie co 2

Gość weroniśka.w
powiedz czy to normalne ze po sniadaniu kiedy mija 2 h on juz chce jesc. więc nie daje mu kolejnej porcji mleka tylko własnie słoiczek. odczekam potem 1 h i wtedy ewentualnie dam mleko. Im starszy tym chyba chce częściej jesc tak widzę. nie umiem robic kleiku ikaszek i dlatego oszukuje go..wsypuje3 łyzkikaszki lub kleiku do 180 ml mleka.wydaje mi się ze utucze go i dlatego daje mniej mleka (o 1 łyżeczkę).

Gość o matko dziewczyno
to jest niemowle i daje mu sie jedzenie wtedy kiedy chce zacznie chodzic to zgubi nawet jak bedzie deko za ciężki ROZSĄDKU TROCHE !

jak krzyczy że głodny to widocznie tego potrzebuje pomyśl sobie jak byś się czuła, jakby tobie ktoś odmówił jedzenia "bo tak, bo jesteś za gruba". Tylko wytłumaczył ci swoje powody po chińsku i poco go pasiesz sinlakiem, jak chcesz go odchudzić? Jak dziecko za dużo przybiera to się mu kaszek nie podaje

Gość widocznie dziecko potrzebuje i
powinnas mu dac ! Maluch jest teraz prawdopodobnie w fazie szybkiego wzrostu i nie rozumiem tego co ty robisz ....

Gość saleminka8
autorko mój 16 lutego(3miesiące i 9 dni) miał wage 8009g i nie oszukuje go,jest głodny to mu daje mleko a nie dolewam wody zamiast nasypać mleka,żałujesz mu czy co...? i wcale mój maluch nie jest gruby

Gość saleminka8
powiedz czy to normalne ze po sniadaniu kiedy mija 2 h on juz chce jesc. więc nie daje mu kolejnej porcji mleka tylko własnie słoiczek. odczekam potem 1 h i wtedy ewentualnie dam mleko. Im starszy tym chyba chce częściej jesc tak widzę. nie umiem robic kleiku ikaszek i dlatego oszukuje go..wsypuje3 łyzkikaszki lub kleiku do 180 ml mleka.wydaje mi się ze utucze go i dlatego daje mniej mleka (o 1 łyżeczkę). JEŚLI ŚNIADANIE NIE BYŁO ODPOWIEDNIO WARTOŚCIOWE TO MOJA ODPOWIEDŹ BRZMI TAK-I TU MASZ TE SWOJE 5 MIAREK A NIE 6 MÓJ W NOCY WYPIJA 200ML MLEKA A WDZIEŃ OD 90 DO 160ML -CHCE TYLE TO MU DAJE,DZIECKO WIE NAJLEPIEJ ILE MU TRZEBA

autorko moja tez w tym wieku ciagle by zajadała dawałam mleko tyle ile chciała , ale żadnych kaszek ..... miałą 4 mies. i ponad 8 kg. teraz skonczyła 9 i wazy 9,5 poprostu przychodzi czas ze dzieciaczek wiecej sie rusza i nie tyje juz tak jak dla mnie to dość sztywno trzymasz sie ustalonych godzin . i niepotrzebnie dajesz kasze - samo mleko w odpowiednich proporcjach by starczyło do tego zupka i deserek raz dziennie z czasem mozesz wprowadzic jogurt dla takich małych dzieci

Gość weroniśka.w
nie nadaje się na matke w takim razie. on ciagle marudzi i wydaje mi się zechce jesc.biorę go nosze, bawimy sie i przewijam go i nadalmarudzi to daję jeśc i sieuspakaja. No ale małuszek nie moze ciągle mi jesc. musi byc teraz 4-5 karmien mlecznych. więc tyle staram się aby było. Sinlackiemgo nie tucze bo jest na wodzie. Ale czy powinnamna drugie sniadanie dodatkowo dawac słoiczek z jabłka miskoro wypija mleko?

Gość weroniśka.w
daje mu kleik lub kasze tylko rano i na wieczór bokazdyjuz daje to i ja chciałam urozmaicic dietę. w ciągu dnia nie lubikrólika ale wciskam mu ją. więc znów podajęmleko. Potem na podwieczorek chce dac słoiczek todaję ale juz do 18.00 na tymsłoiku nie ywtrzyma i znów mleko. chodzi o to zeon powinien jescco 3 h a nie co 2.

dzieko ma 5 msc i je kiedy potzrebuje oczywisciew nie ciagle ksza w ilosci 200 ml ja odkąd pamietam małego karmiłam w godzinach 7 snianadnie 10 drugie 12:30 zupa 15 drugie 17 deser 19-20 kolacja

chodzi o to ze on powinien jeść co 3 h a nie co 2. no ale jak on potrzebuje bo rośnie ?? to co ograniczysz cholera !!! a co ja mam nieraz powiedzieć gdy mój 2,5 latek o 7 zje ok 250 manny i po 8 woła kanapkę mam mu odmówić nie daje i już albo np. ze potrawi juz zjesc obiad z dwóch dan z 30 min przerwą nie zawsze ale sie zdarza

Gość weroniśka.w
widzisza mój nie wytrzymuje między jednyma drugim posiłkiem a były posiłki tresciwe , dopiero terz jak kaszkęrobie to go oszukuję a dlaczegorozdzielasz zupę od drugiego dania? ja podajemu na 13.30 obiad aletylko zupka w słoiku lub jako obiadek wsłoiku. jeden słoik powinienzjeśc zupy lub obiadku. do tego mleko widzę ze musze dobijac. dlatego oszukujęgo wtedy. nie dość ze słoik zjadłto jeszcze mleko? owszem jak niezjada całego słoika to mleko daję. czy dobrze karmię małego? 8.00 śniadanie,drugie sniadanie 10.30, obiad 13.30 (słoik lub mleko0, podwieczorek o 16.30 to jako słoik owoca lub leko, albo to i to. no i na noc kaszka z mlekiem potemdopiero o 5 rano mleko. Wypija 180 ml bo tyle dajęal raz 250 nawet wypił. bałam sie o jego brzuszek, dlatego tez go oszukuje bo by jedłi jadł i adł mimo ulewania

Strasznie masz te godziny wyliczone.... Ja karmie piersią wiec w sumie bardziej elastycznie do tego podchodze i daje jesc wtedy kiedy mała chce. Ale problem mam odwrotny - wg ksiazkowych standardow je za mało, góra jeden sloiczek dziennie i miseczka mala kaszi a tak to pierś kilka razy dziennie. Ale wage ma w normie a długa ponad norme i rozmawialam z pediatrą która powiedziala ze mam nie przymuszac do jedzenia jak dziecko nie chce. A ty rozmawialas z pediatrą? Mozeby jakis schemat lekarka zaproponawala jesli uwazasz ze mały ma za duzy apetyt...

porcja sinlacu to 200 kcal a miarka mleka 2 "you do the math" spadam, ale jeszcze tu zajrzę :)

Gość weroniśka.w
ja mam sinlack gdzie jest napisane 150 ml i 7 łyzekstołowych. i takjest tolura ale wypijez butelki, po czymznów woła po 2 h. czy wy tez co 2 h karmicie? czy dobrze karmię?

Gość weroniśka.w
pierwszy raz dałam mu jabłuszko i zjadł cały słoik od razu. z królikiem 2 dni sie męczyłam i dziś znow mam królika na obiad. ciekawe czy zje bo juz słoik owoca zjadł. jezeli obudzi sięzarza to co mam o 13.30 dac? mleko czy słoiczek spróbowac?

spróbuj dać mu słoiczek może sie przyzwyczaja dopiero do obiadków i dlatego ich nie zjada bo mu nie smakują .... (moja do tej pory nie ruszy królika) a ja karmiłam cześciej nieraz niz 2 h ... potem sama zrobiła sobie przerwy co 4 .... a jak długa ma przerwe w nocy ?

Gość weroniśka.w
o 18.30 zjada kaszkę lub kleik i o 19.00śpi. potem wybudza się o 4, 5 rano i zjada 180 ml mleka. potem 7.30 budzi sie i o8.00 daje mu mleko z kaszkąlub samo mleko.

kochana on ma strasznie długą przerwe w nocy od 18.30 do 5 rano .... może poprostu w dzien zajada wiecej aby w nocy sie nie budzić :) nie martw sie moja w tym wieku tez była strasznym łakomczuchem ( tez miała taka przerwe) a teraz juz jest ok.

Gość weroniśka.w
powinno byc 4-5 posiłków mlecznych a u mnie jest 6. chciałam ten jeden posiłek obiadowy mleczny zamienic na słoiczek i wtedy byłoby 5 posiłków mlecznych i jeden obiad słoikowy. No ale cóż, słoiczek to dla niego za mało. Pozatym nie smakuje mu ten słoik a przeciez dietę rozszerzac trzeba.

Gość weroniśka.w
a czy to ma powiązanie z jedzeniem w dzień? to ze zjada posiłek o 18.30 i wytrzymuje do 5.00 ma sens z jedzeniem w ciągu dnia? chciałabym aby jadł 5 posiłków mlecznych a zajada 6. to za duzo.

czepiłaś sie je il potrzebuje ..... jak tak bardzo cie to martwi to porozmawiaj z pediatra mi powiedziałą aby dac dziecku ile chce później i tak spali i to prawda ...... a słoików moze nie lubiec moze spróbuj sama cos ugotowac , moze drób zamiast królika z czasem sie przyzwyczai ja owoc dla mojej traktowałam jako przekąskę a nie danie i w sumie tego nie liczyłam jako posiłek

Gość dlaczego uwazasz ze
za duzo. Dizeko je tyle ile potrzebuje. Jesli dajesz mu za mala porcje to szybciej robi sie glodne i czesciej domaga jedzenia. Jesli mu nie wystraczy 180 ml to daj nawet i 300 i bedziesz miala na dluzej spokoj. MOj synek tez mial nieziemski apetyt zjadal ogromne porcej kaszki - owszem byl tlusciutki ale tez wysoki - wzrost i waga ok 90 centyla. W niczym mu to nie przeszkadzalo, byl niezwykle sprawny w wieku 10 mies samodzielnie chodzil a newet biegal, jak mial roczek to juz wspinal sie na zjezdzalnie i sam zjezdzal, uwielbial plywac na basenie (oczywiscie w rekawkach:). Obecnie jest w 2 klasie - jest wysportowany i umiesniony po dawnym tluszczyku nie zostalo nawet sladu, jak na swoj wiek jest wysoki. Zamist trzymac sie sztywno por posilkow i ich ilosci zwyczajnie odpusc sobie i dziecku - daj mu jesc ile potrzebuje i bedziecie oboje szczesliwsii