Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura z polskiego

Matura z polskiego

Polecane posty

Gość matura z polskiego

Właśnie zdałam sobie sprawę, że te całe przygotowywanie się do matury z j. polskiego jest bez sensu. Przez cały czas olewałam totalnie szkołę, przeczytałam jedynie ze 3 lektury. Na lekcjach nic nie robiłam. Myślałam, że może przed maturą zacznę coś robić, ale stwierdziłam właśnie, że to jest bez sensu. Wszystko przez próbną maturę. Z czytania ze zrozumieniem uzyskałam 18 punktów, a z wypracowania 37. Więc na co jest ta cała nauka w szkole? Bez sensu :O

Gość skąd kojrzystasz z internetu
żeby nauczyciele mieli pracę ... polityka, człowieku, polityka słyszałaś o lobbingu? :o

Gość matura z polskiego
No tak, ale poco jest ten cały szał i stres? Przecież i tak nie wykorzystuje się wiedzy zaczerpniętej ze szkoły :O Uczniowie wertują książki, powtarzają lekcje, ale przecież to nie ma zastosowania w praktyce :o Jeszcze tego nikt nie zauważył?

Jasne, że zauważyli :) Już dawno ... Ale zniesienie tego wszystkiego byłoby nierentowne. A uczniowie? Ci nie mają głosu w swojej sprawie.

Gość matura z polskiego
Jednak to trochę pocieszające, że twierdzisz, że to zauważyli. W moim otoczeniu jest inaczej. Mimo wszystko uczą się tego co było na lekcjach. Jedna z najlepszych uczennic z mojej klasy wcześniej mnie straszyła, że nic nie robię, a jak przyszło co do czego to się okazało, że ma gorszy wynik ode mnie :D Ja z polskiego na koniec roku zawsze miałam naciągane 2, a ona bez problemów miała 5. Teraz przynajmniej chyba nie muszę żałować tych "zaprzepaszczonych" lat :)

Często tak jest, że "najlepsi" kiedy przyjdzie co do czego się kruszą :) Dostałaś 3 i 4?

Gość matura z polskiego
masz na myśli 3 i 4 z tej matury próbnej? Jeśli tak, to nie dostałam za to ocen, ale myślę, że poszło mi nieźle. 18 na 20 możliwych z czytania ze zrozumieniem i 37 na 50 możliwych z wypracowania :classic_cool:

A to fajnie, że nie wpisują wam ocen za próbną maturę ... u nas niestety przyjęło się mówić, że nie będą wpisywać, a wpisują :o To mi się pomyliło, bo u nas za 18 była właśnie 3, ale to chyba zależy jaką punktację sobie nauczyciel przyjął. A twój rzeczywiście dobry wynik. Z wypracowania też bardzo dobry, bo jednak uzyskać więcej niż 40 jest ciężko, a ty miałaś 37 bez nauki. Czyli cool ;)

Gość mozna nie czytac beletrystyki
a czytac teksty ze zrozumieniem, pisac także. Jednak znajomosc literatury,podstawowej klasyki ( bo wiele wiecej w szkole nie przerobisz) przydaje sie w zyciu - do rozmów, refleksji, przemyslen chocby. Mnie, choc mam studia scisle , zawsze się przydaje, nie czuje sie jak cep przy humanistach. Tak jak i jaka taka znajomośc matematyki czy praw fizyki przydaje się humanistom. Na tym polega srednie wykształcenie w liceum OGÓŁNOkształacacym, człowiek po maturze powinien miec choc OGÓLNE pojecie na kazdy temat.

Gość matura z polskiego
za 18 punktów 3? hmm trochę niska była u Ciebie ta punktacja. Rozumiem, że za czytanie ze zrozumieniem nie można było uzyskać 5, a 4 występowała w skrajnych przypadkach. Co do drugiej wypowiedzi to się zgodzę. Moja przyjaciółka mimo, że zdała dobrze maturę bez znajomości lektur szkolnych, dopiero po egzaminie je przeczytała, aby mieć o nich pojęcie. W moim przypadku pewnie będzie podobne, ale nie będę wertować streszczeń i czytać pod presją czasu, tylko zrobię to na spokojnie po maturze :)

powiem ci szczerze,ze dla mnie"przerabianie" lektur w szkole jest odzieraniem ich z calego smaczku intymnosci, z osobistego interpretowania literatury. To tak jak obowiazkowe lekcje z seksu - wszystko mozna obrzydzic. Ja na szczescie mialam starsza siostre i wiekszosc lektur przeczytalam przed terminem. Ale np Chłopow nie zdarzylam i oczywiscie, gdy bylo to omawiane, serdecznie znienawidzilam i nie przeczytalam. Dopiero po wielu, wielu latach,już bez szkoly , docenilam, ze to naprawde swietna ksiazka. Tak naprawde lektury sa bardzo ciekawie i sensownie dobrane, ale walkowanie tego w szkole jest czyms strasznym. Z kolei bryki to juz zupelna porazka - jakies przeżute wyplutki pańć od polskiego , bue.

Gość odpowiadając na pytanie
po co jest edukacja szkolna? Moim skromnym zdaniem to dla przyzwoitości: nie chodzi o to żebyś coś umiał bo nawet dziecko-anarchista (zdrowe), ktore skutecznie wzbroni się przed przyswojeniem choćby jednego zdania nauczyciela skończy podstawówkę. Wszak inaczej byłby analfabetyzm? Co by to było, jakby statystyki wykazały, że 90% Polaków nie ma matury? A nic by nie było - umieliby tyle co i teraz po edukacji szkolnej (jeden więcej drugi mniej - ale to zależy od predyspozycji każdej osoby), tylko nie mieliby papierka żeby było co pokazać, nie wiem komu, bo chyba za granicą mało kogo obchodzi erudycja Polaków.

U mnie czytanie lektur mijało się z celem "nauczycielka" - najbardziej żałosna pani którą znam.. - robiła sprawdziany pt "jakiego koloru była ściana gdzieś tam" "co miał na sobie ktoś tam?" . Ludzie którzy czytali streszczenia dostawali oceny, ci którzy czytali lektury gorsze. Lekcje polskiego to była żenada, 80% czasu byliśmy zmuszeni słuchać o życiu poetów, pisarzy - zamiast uczyć się pisać porządne wypracowania. Ktoś powinien sprawdzać predyspozycje nauczyciela do nauczania - bo niektórzy nie powinni mieć kontaktu z młodzieżą...

Gość ja mysle ze jest po to
zeby ci,ktorym na tym zalezy, mogli sie jednak czegos nauczyc, uwazam, ze mozna.

Gość matura z polskiego
te 3 lektury o których wspomniałam wcześniej również przeczytałam zanim się znalazłam w liceum. Też myślę, że w szkole lektury jedynie nam obrzydzają. Kiedy omawiano później w szkole tę literaturę, z którą się zaznajomiłam wcześniej, czułam jakby ich cały czar prysnął. Co do Chłopów, to również najbardziej mi je obrzydzono (zarówno w szkole jak i w domu), i nie wiem czy się za nie zabiorę w przyszłości...

ja mysle ze jest po to - też tak kiedyś myślałam, ale teraz wiem, że odpowiedni nauczyciel może sprawić że człowiek dostanie awersji do wszystkiego co się z tym n-lem kojarzy...

Gość matura z polskiego
"A to fajnie, że nie wpisują wam ocen za próbną maturę" Zapomniałam dodać wcześniej. No niestety w moim przypadku to nie jest mi fajnie. Gdybym dostała za tę maturę jakieś oceny, to bym się może choć trochę wyciągnęła ze swojej opłakanej sytuacji gdzie widnieją same 1 😭 kod: JAN :D

najgorsze jest omawanie poezji - to juz w ogóle powinno byc zakazane. Skad niby ma kto wiedzic, co autor faktycznie mial na mysli? Ma ktos na to monopol? a na hasło"podmiot liryczny" nóż mi sie w kieszeni otwiera. Z drugiej strony głupio zyc nie znajac chocby głownych cytatow z Szekspira, z Biblii czy z Mickiewicza, ktore weszly na tyle do mowy potocznej,ze wypada choc wiedziec, o co w nich chodzi i skad sie wzięly. Czesto sa wykorzystane w tytułach filmow czy w nagłowkach gazet - jak sie ich nie zna, wielu smaczków się nie wyczuje.