Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sylwia-niepewna

Czy możliwe...?

Polecane posty

Gość Sylwia-niepewna

Witam.Ostatni okres miałam 18 grudnia i do tej pory nic.Robiłam dwa testy(ostatni dziś) i oba wyszły negatywne.Wczoraj byłam u ginekologa i pani powiedziała, że mam małą(tzn nie powiększoną macicę) i raczej mało prawdopodobne żebym była w ciąży.Jednak ja do tej pory miałam regularne miesiączki...Ktoś miał podobna sytuacje?

Jak nie jestes pewna zrob bete. Wedlug mnie w iazy nie jestes. Czy gin nie zlecila ci zadnych badan? Mialas usg? Przyczyn zatrzymania @ moze byc wiele. Nic wiecej ci gin nie powiedziala?

Gość grubaskaktóraszukapomocy
No właśnie zadnych innych badan mi nie robila. A i te podstawowe polegalo na tym ze tylko palec mi wlozyla.Nie wiem jak takie badanie powinno wygladac bo wczoraj to byla moja pierwsza wizyta u ginekologa ale kolezanka mowila mi cos o jakims wzierniku czy czyms takim...

dziwne bo powinnas dostać coś na wywołanie duphaston albo luteinę bo to niedobrze tak długo nie mieć okresu

Gość Sylwia-niepewna
heh pani doktor powiedziała zebym dzis zrobila test i jezeli wyjdzie negatywny to przyszla do niej za tydziej a jezeli pozytywny to za dwa tyg zeby mogla ustalic ewentualna date porodu.Zastanawiam sie czy nie zglosic sie do innego lekarza...ta pani ginekolog to starsza osoba i boje sie ze sie pomylila:( tym bardziej ze badala mnie bardzo krotko a inne kobiety znacznie dluzej byly w gabinecie.Aha, chcialabym jeszcze zapytac czy ginekolog moze przepisac tabletki bez robienia badania krwi?Moje dwie kolezanki w taki wlasnie sposo dostaly swoje tabletki- wystarczylo ze poprosily.I zdziwilo mnie jeszcze ze tabletki jednej z nich kosztowaly ponad 45 zl a drugiej niecale 3 zl...Fakt ze byly rozne ale sa az tak tanie tabletki???I czy to bezpieczne?

Gość To nie ciąża..
Czy pytasz o pigułki antykoncepcyjne? Jeśli są jakieś po 3 zł, to na pewno nie są to hormony. Hormony kosztują średnio od 35 zł. A nie wiem czy jakiekolwiek są refundowane- raczej nie. A co do pani doktor i długości wizyt. Wizyta wcale nie musi być długa, a długie wizyty są u pacjentek mające prawdziwe problemy ze swoimi przydatkami. Wg mnie pani doktor bardzo dobrze Ci poradziła. I nie musiała wziernikiem badać pochwy, bo celem badania nie było sprawdzenie jak wygląda szyjka, tylko oznaczenie czy jesteś w ciąży czy nie. A to się bada w zupełnie inny sposób. Wziernik tylko zasłoniłby ścianki pochwy. Co do zaleceń pani doktor => Jeśli za tydzień wciąż nie będzie miesiączki i test wyjdzie negatywny, to znaczy, że opóźnienie miesiączki wynika z przesuniętej owulacji, bądź problemów hormonalnych. I wtedy dopiero lekarz zleci Ci badania albo przepisze lek na wywołanie okresu. Wcześniejsza forumowiczka powiedziała, że lekarka powinna dać luteinę albo duphaston już teraz. A wcale nie prawda. Nie ma sensu się faszerować niepotrzebnie hormonami, jeśli problem wystąpił po raz pierwszy, bo tak się zdarza u całkowicie zdrowych kobiet i nie ma sensu ingerować. Natomiast jeśli test wyjdzie pozytywny => to dlatego masz się zgłosić za kolejny tydzień od testu, ponieważ ciążę można zobaczyc na USG najwcześniej w 6-7 tygodniu od ostatniej miesiączki, bo wcześniej niewiele mozna zobaczyć. Tak więc wyluzuj, bo stres jeszcze opóźnia nadejście okresu.

Gość fffffffff
mylisz sie.. bo sa juz tabsy antykoncepcyjne za ok 8 zł.. np Microgynon 21, to byly moje pierwsze tab. i skuteczne..