Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lafajett

Jak wspolczesnie przetlumaczyc ten tekst

Polecane posty

Gość lafajett

:"Czucie i wiara silniej mowi do mnie, niz medrca szkielko i oko". Blagam,pomozcie to dla mnie wazne..

Chodzi o to ,że poeta chce pokazać ,że nie wszystko da się ogarnąć tylko rozumiem. Nie wszystko da się potwierdzić naukowo a jednak istnieje, człowiek to czuje w sobie i to istnieje.

Gość hhhhmmmmm
mi sie wydaje ze chodzi o to ze nie wszystko widzi sie golym okiem wazne jest to co czujemy i w co wierzymy to ze mamy stawiac na swoja intuicje ...

Gość lafajett
Chlopak napisal mi ten tekst, po naszej ostatniej klotni. Co mam myslec?

To jest fragment wiersza Mickiewicza "Romantyczność" i odwołując się do całości utworu można wywnioskować to co napisałam powyżej.

lafajett - :D to twoj chłopak to jakiś poeta :D chyba chodziło mu o to ,że to co czuje bardziej przemawia do niego i bardziej nim kieruje niż rady kogoś obcego. :P

Gość same wulgaryzmy
no kurrwa ja myslalem ,ze jej to do szkoly potrzebne a ona ,wyjerzdza z takim tekstem :D

Gość hhhhmmmmm
hmm moze nie dostrzegałas czegos waznego ?? czegos czego nie widac gołym okiem ?? moze skupilas za bardzo sie bardziej na przyziemnych sprawach ...

Gość śmiech na sali /
Mickiewicza przerabiasz w szkole ? przecież to taki proste zdanie :O z czym ty chcesz na maturę iść?

Gość lafajett
Ja wiem, kto jest autorem tego cytatu. :) Jednak zastanawialam sie, co moj chlopak ma na mysli bo ostatnio pozarlam sie z nim bardzo. A temat klotni byl prozaiczny - jego lenistwo. Zrobilam mu awanture bo caly dzien wczoraj siedzial przed kompem (jest chory - zwykle przeziebienie)i nie posprzatal mieszkania. Mial zrobic dla nas obiad. Jak wrocilam z pracy i musialam ugotowac obiad, po prostu - szlag mnie trafil. A wieczorem, napisal mi smsa na komorke bo widzial, ze nie odzywam sie do niego. Mieszkamy razem od pol roku. Ten sms mnie rozbawil.

Gość lafajett
Wlasnie tak sobie pomyslalam, czarna porzeczko. :) A moze jeszcze ktos mi to wytlumaczy, wspolczesne znaczenie tego zdania ?