Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w360

prosze o odp.renta

Polecane posty

Gość w360

mam pyatnie dotyczace renty czy moge sie o nia starac majac 20 lat i niezdolnosc pracowania w swoim zawodzie-fryzjerka mial ktos tak

Gość ghfhghff
jak masz niezdolnosc do pracy w zawodzie fryzjerka to mozesz chyba w innych zawodach pracowac? 20 letni ludzie pchaja sie na renty, co sie dzieje na tym swiecie... znam dziewczyne co nie ma reki a pracuje normalnie, kwestia dobrania zawodu...

Gość w360
wlasnie o to chodzi ze jestem na wiele rzeczy uczulona itp.a z moim wykrztalceniem wysoko nie zajde tak pytam a prace mam

Gość hmm dziewczyno...
Czytalas co ci ktos napisal? Przepracowalas 5 lat? Inaczej mozesz sie pozegnac z renta.

Gość nie koniecznie
A powiedz kiedy powstala twoja niepelnosprawnosc? w jakim wieku bylas? i czy masz orzeczona calkowita czy czesciowa niepelnosprawnosc?

Gość ghfhghff
no coz, na alergie renty nie dostaniesz... zwlaszcza jak masz prace...

Gość nie koniecznie
a no i pytanie. Skoro masz takie problemy to kto wydal ci zaswiadczenie o braku przeciwskazan do podjecia nauki w tym zawodzie? czy lekarz nie widzial ze jestes chora i uczulona i bedziesz narazona na kontakt ze srodkami chemicznymi?

Gość nie koniecznie
chodziło mi o calkowita czy czesciowa niezdolność do pracy****

Gość w360
mam astme i to b.powazna co jakis czas trafiam do szpitala a przeszkadza mi wiele rzeczy i min.innymi laduje do szpitala.choruje od ponad 2 lat a niepelnosprawnosc -nie wiem jaka mam bo nie pytalam a ja tylko z ciekawosci pytam o to bo kumpela gadala mi cos ale to ze mam isc ze moge dostac pare zl.to bym miala chociaz na leki

Gość w360
mam calkowita niezdolnosc, a to wyszlo wszystko jak sie uczylam czyli w 2 klasie

idż do opieki może należy ci się renta socjalna. albo rzeczywiście spróbuj w zusie tylko poproś lekarza niech ci porządnie papiery wypisze:D.

Gość toć jasne że są róznice
niepełnosprawność musi być nabyta w czasie pracy, być związana z pracą a pracować trzeba 5 lat. Dodatkowo musi być co najmniej trzecia grupa niesprawności a na to co piszesz na pewno nie będzie. A jeśli nawet to nie dadzą ci "niezdolna do pracy". Tyle

Gość w360
a pracowac i tak bede bo bez nie umie zyc ;p;p

jeżeli zachorowałaś przed 18 rokiem życia i masz całkowitą niezdolność to należy ci się dodatek z opieki ok 180 zł

Gość nie koniecznie
Jesli niepełnosprawnosc zaistniala przed 18 rokiem życia i masz orzeczona calkowita niezdolnosc do pracy to przysluguje ci renta socjalna w wysokosci ok 500 zl z ZUSu. http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406 poczytaj tutaj. Z tym ze musisz wystapic z wnioskiem do ZUS o taka rente i na komisji lekarskiej lekarz musi orzec calkowita niezdolnosc do pracy. Przy okazji mozesz w PCPR uzyskac orzeczenie o stopniu niepelnosprawnosci.

Gość w360
oprucz uczulenia ucieło mi ręce

Gość nie koniecznie
teraz głupi podszywaczu pomyśl że te głupoty co wypisujesz się sprawdzą i tobie obetnie łapska