Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda.mama29

porady dla przyszłych i młodych mam

Polecane posty

Gość młoda.mama29

dzielimy się tu poradami odnośnie ciąży, porodu i wychowania dziecka to ja pierwsza: -dla noworodka kupujcie wyłącznie kaftaniki i body zapinane z przodu, te wkładane przez głowę w pierwszych dniach bedą stresem zarówno dla was jak i maleństwa -nie przyzwyczajajcie malucha do swojego łóżka, potem bedzie bardzo cieżko przyzwyczaić do spania samemu w łóżeczku -umiarkowany hałas w pokoju w któym śpi dziecko nie zaszkodzi a sprawi ze dziecko nie bedzie sie budziło na kazdy dzwiek

Gość nanananna
to by się przydało :)

Gość młoda.mama29
a odnośnie porodu to: -proponuje oprócz ciuszków dla dziecka i rzeczy dla siebie wziąść sobie jakąś gazetkę lub książkę bo jest strasznie nudno i czas się dłuży -zbedne są majtki jednorazowe po porodzie, niepotrzebny wydatek

Gość wicherka
-majtki jednorazowe po porodzie sa baaardzo przydatne, polecam -po porodzie najlepsze podpaski tena lady, duzy rozmiar

Gość wicherka
-zawsze miejcie sol fizjologiczna w apteczce -jakies bajery do wanienki ulatwiajace mycie noworodka zbedne

Gość ćma ćmę goni
Ja tez popieram majtki jednorazowe , jako podkłady pieluszki Bella Baby Zamiast gruszki do noska dziecka -Nose Frida

Gość wicherka
-ciuszki jakie kto woli, najwazniejsze aby rozpinane w kroku, szczegolnie na noc -sudokrem, dobry na wszystko -po porodzie krem mustela, mozna uzywac przy karmieniu, wspaniale pomoga ''wessac'' co trzeba :)

Gość ccicii
mata z gąbki do kąpieli -GENIALNA SPRAWA skarpetki dla bobo bez ściągaczy pudru nigdy nie użyłam chusteczki nawiżane przecinam na pół smoczek- tylko jeden rodzaj ale koniecznie drugi w zapasie :-D

Gość saleminka8
fajny temat,a może też wypowiedzi jeśliz czymś się nie zgadzamy :P młoda.mama29 co do spania w łóżku,gdzieś czytałam że max do 5 m-ca moze dziecko spać z rodzicami,bo potem ciężko,ja naszego okruszka nauczyłam w 1 dzień by spał w łózeczku,nie wysypiałam się to pewnego wieczorku dałam go do jego łóżeczka i spał dłuzej niż u Nas w łóżku :) to zależy od charakteru dziecka czy szybko się przyzwyczai do swojego łóżeczka czyteż nie. kaftaniki na sam początek-super :) kikutek lepiej jest wietrzony i łatwiej przebiera się dziecko,ale ja po 2 tygodniach przeszłam już na body :) podkłady poporodowe przydają sie nawet przy przewijaniu malucha,mi zostały po szpitalu więc zużyłam przy kupkach,której nie jest mało :P a ja nie mogłam mieć w szpitalu majtek poporodowych:P zakładałam zwykłe jak nie było obchodu by nie trzymać podpaski nogami hehe,ale ja miałam cc sudocrem i jeszze raz sudocrem i polecam chusteczki nawilżane z penatena :) ja kupiłam smoczek z NUKa i mi lezy,bo po co dziecku mma zapychac buzię jak płącze,przecież czasami musi sie wypłakać,bo nam nikt nic nie wpycha do buzi jak jesteśmy złe:P mi smoczek przydaje się jak jestem na długim spacerku i mały głodnieje a nie mam przy sobie mleka,to smoczek do buzi i do domku i zazwyczaj mi zasypia odrazu ze smoczkiem:P jeszcze napiszę o skórze-na początu skóra dziecka moze się bardzo łuszczyć,więc częste stosowanie oliwki pomaga lub wystarczy przeczekać,ja latałam ikupowałam ciągle jakieś wynalazki bo ktoś mi polecał ble ble ble a skóra przestała sie sama łuszczyć,a nie przez stosowane kosmetyki :) i jedna rada,jeśli sądzimy że wiemy co nasze dziecko potrzebuje w danej chwili i jeśli chcemy coś zrobić zróbmy toa nie słuchajmy rad babć,cioć..podam przykład 1. mój maluch na początku jadł 12 razyna dobę,tekst teściowej "oszukaj go czasami herbatką,bo brzuszek musi odpocząć" i tak zrobiłam i ztego taki wniosek wyszedł,że wstawałam częściej w nocy by karmić :) dziecko wie najlepiej ile potrzebuje ubierajcie dzieci jak Wy sądzicie,że będzie mu ciepło a nie jak ktoś Wam każe,raz myślałam że synek był w saunie-takispocony(oczywiście po radzie kogoś innego) :)

Gość saleminka8
skarpetki bez ściągaczy i nie takie tyci tyci,bo czasami chłopacy mają duże stopy hehe nie przesadzajcie z ilością ubranek na 56-62 dziecko szybko rośnie :) zwalnia dopiero po 68cm

co do hałasu; ja mojego syna tak przyzwyczaiłam do ludzi/muzyki/rozmów, że teraz zasypia tam gdzie jest impreza, a przeniesiony do swojego pokoju od razu się budzi. Więc śpi sobie smacznie w środku imprezy. Poleciałam ze skrajności w skrajność.

nie jest powiedziane że dziecko nauczone spać w hałasie nie będzie się potem budzić. moje dziecko spi zawsze i wszędzie- nie mam z tym problemu. kuzynki dziecko za to- mimo że jako noworodek i małe niemowle spało w "hałasującym" domu to teraz budzi się w zasadzie na każde puknięcie