Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo mnie ciekawi

kto wymyslil przeklenstwa?

Polecane posty

Gość bardzo mnie ciekawi

i w jakim celu i okolicznosciach? i jak to sie stalo ze niektore wyrazy sa obrazliwe?

Gość gkgkfgjyfuyj
Ja wymyslilam, w okolicznosciach do konca niejasnych

Gość bardzo mnie ciekawi
pytam powaznie. no bo kto uznal ze taki czy taki wyraz jest obrazliwy albo niemoralny?

tego nie wiadomo ale tez sie zastanawiałam dlaczego lampa czy pilot nie jest przekleństwem a np kurwa tak przyznam jednak ze np w Panu Tadeuszu jest mowa o czymstam z kutasukami które oznaczały bable to co jak mówie kutas to co w tym złego?

Gość bardzo mnie ciekawi
chyba modernia spi:)

Gość martinellina
Kiedyś te wyrazy nie były wyrazami obraźliwymi i cenzurowanymi. Tak jak wyżej wspomniane kutasy były kiedyś ozdobami w kształcie pędzla. Studiowałam filologię polską i miałam na zajęciach z literatury staropolskiej :D Tak jak np. dziwki to nie były dzisiejsze dziwki tylko nazwa kobiety jeszcze przed dziEwkami :)

Gość bardzo mnie ciekawi
no wiec to jak z tym bylo? no bo ktos kiedys musial sie oburzyc jako pierwszy po jakims slowie, nie? tylko dlaczego jesli nie wiedzial nikt ze to przeklenstwo jest?

Gość martinellina
Może było tak, że ktoś porównał kutasa (ozdobę) do kutasa (penisa) bo były podobnego kształtu i tak się zaczęło :D A z dziwkami to może było tak, że jakaś dziwka (dawna) była puszczalską i ktoś powiedział "taka to była dziwka (w sensie dziewczyna) a ktoś myślał, ze chodzi o to, że się sypała :D

w toku używania danego języka niektóre wyrazy zaczęły przyjmować pejoratywne znaczenie, miał na to wpływ po prostu zgoda użytkowników języka pewna ich grupa, najczesciej wyznaczająca standardy - zaleznie od okresu, była to np. arystokracja, teraz celebryci przyjmijmy - uznawała dany wyraz z a obraźliwy, a reszta społeczności kopiowała te "spostrzeżenia"

Gość gdtgrhbrthrhrthrbr
kutas cipa