Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcialabym wspomoc swoja wiedz

tabletki antykoncepcyjne

Polecane posty

czy jesli dostane okres np o 22 to moge wziac 1 tabletke np o 14 nastepnego dnia? czy np 1 wezme o 8 rano a druga o 14 i wtedy tez jestem zabezpieczona? i czy trzeba rowno co do minuty brac tabletke czy powiedzmy 5 minutowe opoznienie nic nie zrobi?

Gość madziulinkaaa90
poczytaj ulotkę... Oczywiście że opóźnienie 5-minutowe nic złego nie zrobi. Wiadomo że różnie to bywa. Chodzi o to żebyś mniej więcej o tej samej porze brała pigułki, np. zawsze wieczorem ok. 20-22, a nie że weźmiesz raz o 15, raz w środku nocy, chociaż teoretycznie można 12 godzin zapomnieć;) Ale dla własnego spokoju lepiej nie zapominać;)

ok poczytam.. ale na ulotce napisane jest "pierwszy dzien cyklu" co mozna interpretowac roznie... czy jesli dostane okres wieczorem albo w nocy to mam przyjac tabletke odrazu i nastepna juz o godzinie jakiej chce i jestem zabezpieczona czy wtedy nie jestem??

Gość bojabojaboja
Nie miałam takiego problemu. Ale też się nad tym zastanawiałam i przeczytałam ulotkę i stwierdziłam, że pierwszy dzień miesiączki, to na zdrowy rozum 24 godziny od rozpoczęcia krwawienia i tyle czasu mam na wzięcie pierwszej pigułki i tak bym zrobiła. Ale chyba lepiej zapytać lekarza;) Co do opóźnienia to gdyby miało znaczenie branie pigułek co do minuty to w ulotce byłoby to napisane. A tymczasem napisane jest o tej samej porze, a nie "o tej samej godzinie co do minuty" :P Więc spokojnie:)

Gość ok dzieki wielki za odpowiedz
w takim razie osttanie pytanie... czasem mam tak ze dostaje najpierw lekkiego plamienia a dopiero na drugi dzien okresu... to kiedy powinnam wziac pigulke? plamienie mam uznac za okres?

Gość bojabojaboja
Nie, to akurat pamiętam z którejś ulotki. Okres to okres a plamienie to plamienie. Pigułkę powinnaś wziąć dopiero wtedy kiedy zacznie się okres.