Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jsadosacoscsdcnsc

Wejdz . jesli masz czas

Polecane posty

Gość jsadosacoscsdcnsc

czy może mi ktoś powiedziec czy ten wstęp jest dobry do wypracowania pt : Tragizm egzystencji ludzkiej w obozach koncentracyjnych na podstawie literatury faktu? Wybuch II wojny światowej i okres okupacji hitlerowskiej sprawiły, że pisarze i poeci tej doby stanęli przed bardzo trudnym zadaniem. Okupacja hitlerowska z programem ludobójstwa, z rozbudowanym systemem obozów śmierci, licznymi egzekucjami, przyniosła za sobą taki bagaż nowych doświadczeń, z którymi pisarz spotykał się po raz pierwszy. Był to temat bardzo trudny, lecz głośno domagający się literackiego przekazu.Najtragiczniejszym wykwitem cywilizacji III Rzeszy Niemieckiej i imperium Lenina były niewątpliwie fabryki śmierci. Mowa oczywiście o obozach koncentracyjnych : niemieckich lagrach i łagrach sowieckich. Były to miejsca przetrzymywania, zwykle bez wyroku sądu, dużej liczby osób uznawanych z różnych powodów za niewygodne dla władz. Służyć mogły różnym celom: od miejsca czasowego odosobnienia osób, wobec których zostaną podjęte później inne decyzje, poprzez obóz pracy przymusowej, czyli de facto niewolniczej, aż po miejsce fizycznej eksterminacji.Doświadczenia obozowe wypełniają wiele kart literatury z tamtej epoki.Dzieła utrwalenia tej problematyki dla potomnych podjęli się między innymi: Zofia Nałkowska, Tadeusz Borowski, Hanna Krall, Gustaw Herling Grudziński, a z pisarzy obcych George Orwell. Ukazują oni jednak tylko mały wycinek z całości wydarzeń, które w konsekwencji miały doprowadzić do zniewolenia człowieka i podporządkowania go totalitarnej władzy.

Gość ble ble blee
nie jest źle

Gość ble ble blee
tylko ten wykwit mi się nie podoba

Gość jsadosacoscsdcnsc
jaki wykwit ???

Gość ble ble blee
no i kto to są 'pisarze obcy'? znałaś osobiście chociaż jakiegoś?

Gość iwonka bez ogonka
:shock:

Gość ble ble blee
no jaki wykwit, cytuję "wykwitem cywilizacji III Rzeszy niemieckiej"

Gość
zastap ten wykwit, nie wiem, echem, konsekwencja, nastepstwem. Faktycznie razi.

Gość jsadosacoscsdcnsc
aaa ;d ale to ma być w cudzysłowie tylko sie nie skopiowalo . nie wiem czemu

Gość ble ble blee
w cudzysłowiu czy bez, jednakowo razi