Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarnego nicka mi nie puszcza!

SUSHI

Polecane posty

Gość czarnego nicka mi nie puszcza!

Kto lubi ? Przyrządzacie w domu? jakie kombinacje składnikowe stosujecie? Ja osobiście od lat jestem wielbicielką, przyrządzam w domu maki z dodatkiem rybki, ogórka, avokado, szczypiorku,papryki czerwonej, właśnie rozpędzam się do zastosowania paluszków krabowych...... Nie stosuję majonezu (jak w niktórych restauracjach) jako "podkładu" tylko wasabi - czyli tradycyjnie. Jak przygotowujecie ryż? Może znajdę grupkę pasjonatów sushi:) warto się powymieniać doświadczeniami :) Ech chyba sobie w najliższym czasie znów walnę sushi bo od tego pisania mi ślinka cieknie wartkim strumieniem:D Jak często jadanie ww. potrawę???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnego nicka.........!
SZEJKU Nie każdego MUSI ciągnąć, mnie pociągnęło i szukam takich jak ja pasjonatów tej japońskiej potrawy. Nikt nie gustuje w SUSHI tak na marginesie???? A co do nieciągnięcia - ja by początkowo zakładając - mieć święty spokój spróbowałam, raz wystarczyło. Generalnie - nowe smaki - a czemu nie spróbować?nowe doświadczenia - m.in. smakowe - urozmaicają życie przecież:) Pomimo braku pociągu polecam - tak dla odmiany - spróbowanie tej potrawy. Ja osobiście byłam nastawiona na zdecydowane NIE, oj jakże się pomyliłam ! ryba surowa smakuje zaskakująco lepiej niż obrobiona (uwierz byłam w 100% pewna że wypluję to świństwo tuż po wcięciu tegoż do ust - jednak wpadłam, i się zakochałam.............po grób:D)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ijk
ludzie autorka nie pyta sie czy ktos lubi czy nie lubi? wiec jak nie masz nic do powiedzenia w tej sprawie to po co sie w ogole wypowiadasz i zasmiecasz topik!!! piszesz, zeby tylko cos napisac nawet jak by to byla najwieksza bzdura!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ostatnio naszła mnie ochota na sushi. Zastanawiałam się czy nie pójść do domu sushi, bo akurat otworzyli u nas. A mogłabyś podać tak po kolei jak to się robi i gdzie można kupić np. to coś w co się zawija wszystko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tuturututujapier.dole
tu masz bardzo prosty przepis :] serduszkoxD.mondozoo.com

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnego nicka mi nie puszcza!
Składniki na maki (te takie zawijane w to czarne coś) Ryż do sushi ocet ryżowy pasta vasabi rybka - wedzona bądź świerza, jak kto woli cukier sól liście nori ogórek papryka może bć też: avocado szczypiorek i co tam lubicie:) sos sojowy marynowany imbir w słoiczku Mata bambusowa do zwijania rolek. Pałeczki lub palce do zażerania się;) Najpierw trzeba przygotować ryż: Pierwsza czynność to płukanie tegoż pod wodą aż do uzyskania przezroczystości wody. Czynność ta trochę zajmuje, jednak warto się przyłożyć wówczas ryż nie klei się za mocno a tyle ile powinien. Następnie zalewamy ryż wodą w garze w proporcjach 1:1,2 (ryż-woda, u mnie to na jedną szklankę ryżu 1,2 szklanki wody). Gotujemy toto na małym ogniu aż cała woda odparuje (pod przykryciem), teoretycznie mieszać się nie powinno, jednak ja mieszam raz na jakiś czas, by nie przywarł do dna za bardzo. Gdy ryż jest gotowy w garnuszku należy podgrzać ocet ryżowy (7 łyżek na 500 g ryżu) 3 łyżki cukru i ok. łyżeczka (ja daję łyżeczkę) soli, jak się toto wszystko połączy (sól i cukier się rozpuszczą w occie) wówczas miksturę wlewamy do ryżu i dobrze mieszamy. Następnie ryż musi się całkowicie wystudzić (dlatego ja go gotuję zaraz po pracy - czyli ok. 16-tej,lub też rano jak mam dzień wolny). Później już idzie szybko:) Na macie bambusowej kładziemy listek nori błyszczącą stroną do maty, nakładamy ugniatając palcami (wygodnie zmoczyć je w wodzie by się wszystko nie kleiło do paluchów) ryż na całym listku zostawiając u góry ok. 1,5 do 2 cm wolnego listka. Warstwa ryżu tak na ok 0.5 cm grubości. Środek ryżowego wkładu smarujemy wasabi (nie za grubo! baaaaardzo baaardzo delikatnie bo jak za grubo posmarujecie to można się udusić:D pastą wasabi - ja zygam ze trzy maluteńkie kupki wasabi i rozcieram tak by ledwie barwiły ryż na zielono) Na tymże środku układamy na całej szerokości liścia komponenty rybno-warzywne pokrojone w paski , nawilżamy wodą wolny brzeg u góry listka i zabieramy się za zwijanie. Wbrew pozorom czynność bajecznie łatwa. Robi się to tak: Chwytamy dolną krawedź maty bambusowej dwiema łapkami i zakładamy pociągając tę dolną część maty tak by nie zawinąć jej wraz z liściem nori tuż za górną krawędź linii komponentów dociskamy następnie znów przeciągamy górną krawędź maty dalej i na końcu rolki znów lekko dociskami i rolujemy kilka razy (jak wałkiem w tył i przód) by rolka się skleiła porządnie. Później tylko wystarczy pokroić rolkę na plastry grubości min.ok. 1 cm i już gotowe. Maki następnie moczy się przed zeżarciem w samym sosie sojowym, lub sosie sojowym z rozmieszaną odrobiną wasabi i zagryza płatkiem imbiru. Kurna ślinotoku dostałam:D Jak coś niejasne a kogoś interesuje piszcie postaram się bardziej przystępnie wytłumaczyć.........

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnego nicka mi nie puszcza!
Ach! Rzeczy typu liście nori, wasabi, mata bambusowa, imbir, ocet ryżowy, ryż, sos sojowy można dostać w większych supermarketach lub też na Allegro sprzedają tak pojedyncze komponenty jak i gotowe zestawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam sushi!! Komponenty takie jak ryz, nori, wasabi itp kupuje w Sanechem Kuchnie Swiata- jest duzo taniej. Sa spore opakowania a to sie nie psuje wiec na dlugo starczy. dodatki tylko swieze kupuje. Uwielbiam maki z tunczykiem i nigiri z krewetka krolewska. do tego soya sos i wasabi......pycha. I nie piszcie ze fuj puki nie sprobujecie bo moi znajomi mile sie rozczarowali a na poczatku bali sie sprobowac .:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yapikapi
Lubię, ale pozwalam sobie tylko od wielkiego dzwonu... Trochę niestety kosztuje :/ Jedno z najlepszych jadłam we Wrocławiu, w tej knajpce: http://bit.ly/dBjE3G ale nie jestem specjalistą i pewnie najlepsze SUSHI to nie na moje zarobki... Dobry pomysł żeby spróbować zrobić w domu... może jakaś imprezę japońską się zrobi...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja uwielbiam. Zaraziłam się miłością do sushi, kiedy spędzałam 3 miesiące w Japonii na badaniach naukowych i skromna dieta pozwalała mi tylko na tanie jedzenie (a w Japonii sushi jet naprawdę tanie). W Wawie knajp jet do wyboru, ale chadzam najchętniej tylko do Izumi na Zbawiciela. Genialne robi mój małżonek, więc wyjścia do knajpy nie są aż tak atrakcyjne. Dużo więcej frajdy sprawia mi zrobienie tego we własnym domu, we dwójkę. Dużo zabawy i straszna frajda. Jadamy średnio raz w tygodniu, w czwartki, kiedy w delikatesach jest świeżutka ryba. Robimy różnie- z łososiem, tuńczykiem, sandaczem, przegrzebkami... Ja zwijam koszyczki z tatarem z łososia lub krewetką z japońskim majonezem. Moje ukochane to pieczony łosoś w słodkim sosie. Wszystko da się zrobić w domu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wlasnie koncze kurs
Z robienia sushi. polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja polecam prawdziwe sushi w www.kanpai.com.pl/ na Białołęce, bardzo dobre, ceny przystepne i jeszcze mozna wziac na wynos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojtekwoś
Też bardzo lubię sushi!Próbowałem zrobić je kilka razy w domu ale nie wyszło dlatego też jak tylko nachodzi mnie na nie ochota to zabieram swoją dziewczynę i idziemy do Sushi Wesoła!Wg mnie mają najlepsze hosomaki w stolicy natomiast moja dziewczyna bardzo lubi u nich jeść california maki;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Również lubię przyrządzić sushi w domu i wychodzi mi to całkiem nieźle. Jeżeli lubicie to Danię i japońską kulturę to polecam wam zajrzeć na stronę www.sushisklep.pl Znajdziecie tam akcesoria do przygotowywania i jedzenia tej japońskiej potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Często robię w domu, bo na imprezach ze znajomymi nie może zabraknąć, ale nic nie dorówna sushi na, które regularnie chodzimy do Domu Sushi.. genialne miejsce! Sushimaster robi największe widowisko ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co do Domu Sushi to miejsce na pewno warte odwiedzenia. Ja próbowałam zrobić tylko raz w życiu i że tak powiem - średnio się udało, więc wolę się wybrać do sprawdzonego lokalu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o sushi to ja jak najbardziej polecam Sushi Saska Kępa!! Jestem ich stała klientką od jakiegoś czasu i nie zamieniłabym tej knajpy na żadną inną!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martyna Z

Ja na przykład mieszkam w Nowym Targu i tam mamy rewelacyjną restauracje sushi House. dlatego ja sama nie przyrządzam, lecz Zamawiam z dowozem do domu. polecam taką opcję każdemu kto nie ma czasu na przesiadywanie w kuchni. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Judyta
Dnia 26.06.2019 o 20:33, Gość Martyna Z napisał:

Ja na przykład mieszkam w Nowym Targu i tam mamy rewelacyjną restauracje sushi House. dlatego ja sama nie przyrządzam, lecz Zamawiam z dowozem do domu. polecam taką opcję każdemu kto nie ma czasu na przesiadywanie w kuchni. 

Ja także robię to samo bardzo mi to odpowiada gdyż mam zupełnie lewe ręce do kuchni gdyby nie takie lokale chyba umarłabym z głodu .;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kinga

Sushi House w Nowym Targu, to może być miła odmiana jak już nam się znudzą oscypki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośc

Najlepsze sushi robią w sushi house. polecam bardzo smaczne!!  Sushi House Nowy Targ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam sushi. Najlepiej smakuje mi domowe. Czasem jednak lubię po prostu pójść do restauracji i poznać nowe smaki.

Gdy przygotowuje sushi w domu, zawsze mam dwie opcje: wege oraz - tradycyjnie - sushi z rybą. Nie może zabraknąć avocado, ogórka, papryki (czerwonej, zielonej lub żółtej), liści szpinaku. Jako podklad stosuję wasabi, ale też serek philadelphia. No i nie ukrywam, że moje serce bije dla futo-maków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agnieszka Słowik

Najlepsze sushi mają w SushiHouse!! Żadne domowe takie nie wyjdzie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś za sushi nie przepadałam a teraz uwielbiam !!! Ale najlepiej smakuje w dobrej restauracji. Jestem zaskoczona bo ostatnio często na weselach podają sushi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Andrzej

Przyjaciel mnie kiedyś namówił żebym spróbował sushi i dałem się namówić. Zjedliśmy w SushiHause w Bowym Targu, bo tam właśnie byliśmy na wyjeździe. bardzo mi posmakowało!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Tomek

Ja ze znajomymi chodzę często do sushi saska kępa, bardzo dobre sushi, zawsze miło spędzam tam czas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×