Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adgk

a nam nigdy rodzice finansowo nie pomogli

Polecane posty

Gość adgk

dziwię się tym, które piszą, że wózek muszą kupić rodzice, a łóżeczko teściowie, że planowali ciążę, a rodzice nie chcą dać na pampersy. albo, że siostra sprzedaje rzeczy po swoim dziecku zamiast trzymać dla mojego. nam rodzice nigdy nie pomagali w ten sposób. owszem, kupili coś czasem dla dziecka, ale bez przesady żeby się kłócić kto ma kupić wózek:O jak ktoś jest na tyle dorosły aby zakładać rodzinę, to powinien ponosić konsekwencje.

Gość a co ma wiek do tego
Dorosłość tu nie gra roli, Nam też nikt tak nic nie kupował a znam babki co są dobrze ustawione dorosłe i w ogóle a rodzice kupują. Taka jedna babka co moja teściowa u niej pracuje to bardzo dobra Pani adwokat a np co 2-3 dzień jeździ do swojej mamy po gotowe obiady bo ona nie potrafi i nie ma czasu zrobić. Zakupy to samo nawet jeśli chodzi o ciuchy dla dziecka itp. Urodziny wyprawiają na ponad 100 osób gdzie wiadomo ludzie z firmy itp i zazwyczaj z prezentów dziecko się ubiera i bawi przez najbliższy rok do następnych urodzin. A wózek łóżeczko itp... to tradycyjny obowiązek dziadków wg niej. I inne tego typu babki tak samo robią

Gość ależ oczywiscie
ja tez nie rozumiem dlaczego dziadki mieliby cos kupowac.My kupilismy wszystko sami.Mimo dzieci w rodzinie , nie dostalam zadnych ciuchow po nikim.Jedynie co to dostalismy symboliczne prezenty zaraz po urodzeniu dziecka, typu spioszek,grzechotka.Na pieniadzach nie spimy i tu tu nie chodzi o to ze na wszystko nas stac.

Tez nie uwazam zeby obowiazkiem rodzicow bylo kupowanie czegokolwiek mojemu dziecku. Ale i tak tesciowie ubieraja nam syna dali pieniadze tez na lozeczko , 3 komplety poscieli czasem daja na mleko kupuja mu zabawki. Jego chrzestna zalozyla mu polise i wplac mu tam pieniadze. W sumie nie musza tego robia , po prostu chca :)

Gość Maria 18 jak urodzila
Mi tez nigdy rodzice zlotowki nie dali i zyje

Gość od 16 roku zycia
pracuje i od tamtej pory nawet zlamanego grosza od rodzicow nie dostalam!Sama kupowalam sobie wtedy wszystko, ksiazki, ciuchy itp.teraz mam 34 lata i zyje dalej.Zylko ze oni ode mnie na starosc tez grosza nie dostana bo mnie jeszcze stary okradl. Odkladalam pieniadze do 18-ki aby sie wyprowadzic z domu a stary mi ta kase ukradl.Wynioslam sie bez niczego na nic. Przynajmniej nie mialam nigdy zludzen i nie liczylam na niczyjas pomoc.

od 16 roku zycia-- to bardzo smutne co piszesz :( jak mogl cos takiego zrobic wlasny ojciec... Ale sa tego rowniez pozytywne strony, mianowicie to ze jestes bardzo zaradna kobieta a to jest w cenie. Ja tez taka jestem a to sie w zyciu bardzo przydaje. :)

Ja mysle, ze problemem jest roszczeniowa postawa. Wiele mam oczekuje, ze im sie pomoze i sie obrazaja, jak sie okazuje, ze nie sa pepkiem swiata. Ja nie widze problemu, jesli rodzice czy w ogole rodzina ma zyczenie, zeby kupic cos dziecku. Nawet jesli mialyby to byc drozsze prezenty. Jak maja pieniadze i ochote, by je wydac, to niech kupuja do woli.

Gość adgk
bo wkurza mnie co czytam na innych topikach, typu: "kto powinien kupić wózek, teściowie czy rodzice?". to chore:O albo jeszcze dzisiaj na innym topiku ankieta. pytanie czy ciąża planowana i czy rodzice pomagają finaansowo. odpowiedzi na "tak". albo moja koleżanka 3 tygodnie po urodzeniu dziecka na spacer nie zabierała, bo czekała na wózek, który miał kupić jej ojciec na ichh wyraźne życzenie(podobno taka tradycja). dodam, że koleżanka mieszka w uk, a ojciec jej w polsce - tak tak, wózek przywiózł z polski. w życiu nie przyszło mi do głowy prosic o coś podobnego i dopiero na forum się dowiaduję, że jedni dziadkowie tradycyjnie kupują to, a drudzy tamto.

Gość adgk
albo kiedyś był topik, gdzie mamusia miała pretensje do teściowej, że wydaje na siebie będąc na emeryturze, a im raz w miesiącu kupuje pampersy i daje jakąś tam kwotę. kuźwa dziewczyna dostaje regularną kasę od babki na dziecko i jeszcze jej mało. mój tato kiedyś będąc na zakupach kupił mi mleko modyfikowane, chusteczki i pieluchy dla dziecka i to mi było głupio, że tyle kasy wydał, a nie chciał wziąć za to pieniędzy.

Gość moja siora tez tak
zyje, szantazuje wszystkich ze dzieci nei zoabcza i dzieki temu dostaje kase co miesiac, moja mama dzieci ubiera , opłaca trzy meisiace wakacji w roku , dla niej to normalka :O mnie nie dali nic wyszłam z domu tak jak stałam, jak w tym roku poprosilam zeby mi wzieli kredyt bo mam młoda firme , to usłyszałam ze nie ma po co bo i tak mi sie w zyciu nic nie udaje :O ta to ja skonczylam studia, ona rzucila po roku bo jej sie znudzilo, to ja zalozylam firme, wyprowadzilam sie 400 km od domu i sama wynajmuje mieszkanie i sie utrzymuje ale to mnie sie nic nie udaje ....

Gość moja siora tez tak
a w domu co chwila awantury moja siora podburza wszystkich przeciwko wszystkim zeby wiecej kasy dostac :O mieszkanie tez jej kupili zajebali nawet moja ksiazeczke mieszkaniowa , duzo nie było ale co tam moje :O ... i jeszcze awantury ze wyrodna jerstem czekam pewnie na ich smierc, skoro o kredyt prosze , i ze nie chce do domu wrocic , i kolo nich mieszkac... chyba zeby depresje miec i sie zalamac co neidziela awantura , mojej siostry, ostatnio taka ze moi starzy prawie sie rozwodzic chcieli :O

Gość gertrude
jak chcą niech kupuja, gorzej jak ktoś wymusza. tak się jakoś w Polsce utarło, ale dla mnie to nie jest aż takie szokujące. większym absurdem jest dla mnie fakt, że tutaj najcześciej rodzic e sponsorują wesele niż to, ze chca kupić wnukowi wyprawkę. w końcu wózek yo parę stówek a ile trzeba wywalić na ślub i wesele to kazdy wie...