Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sosjerka

pomocy ! jak przedstawićrodziców ?

Polecane posty

Dzis pierwszy raz nasi rodzice sie poznają. Wcześniej mieli kontakt telefoniczny. Szukam w zasadach savoir vivre jak poprawnie przedstawic ich sobie ? ktorych przedstawiam ktorym i mam problem:P Jak to bylo u was? Zaznacze tylko,ze zarowno moi jak i jego rodzice sa wyluzowani, wiec wpadka nie jest sraszna, ale jednak wolalabym zeby bylo poprawnie :p

no,ale gdzie ja w tym wsyztskim ? maja sie sami sobie przedstawic ?;p

a pierdzielisz. Chce poraktowac wszystkich powaznie, wiec pytam tych, co savoir vivre na tej plaszczyznie maja opanowany.

Gość agawa danna
podają sobie ręce , mówią dzień dobry przecież wiadomo że tamten facet nie jest mamą chłopaka tylko ojcem ale bezsens po co przedstawiać w formie " oto jest pani Jadwiga Polowska , mama mojego narzeczonego" he he he

kuzwa, potem niech nawet chwyca sie za rece, tworzac wielki krag i niech spiewaja hymn stanow zjednoczonych. Chodzi mi o pierwsze wejscie i tyle ;D

o boze :p jasne,ze nie pomyli mojego ojca z moich bratem ;D k... chodiz o to,czy zostawiam ich samym sobie, czy ja przedstawiam ? Obiad jest u mnie,wiec wydaje mi sie,ze jako tzw. gospodyni powinnam w tym uczestniczyc ;p

ladaco - bez obaw, jestesmy normalni ;D i przy coli nikt siedziec nie bedzie ;D

ladaco - nie puszczaj za bardzo wodzow fantazji ;D jest niedziela.. dzien bozy ...

podstawową rzeczą jest to, że zawsze przedstawiasz kogoś swojej mamie, choćby nawet to był prezydent. Nie mamę komuś, tylko mamie kogoś. Dalej przedstawiasz osobie ważniejszej tę mniej ważną- więc np. teściowej swojego tatę. nie wiem, czy w tym wypadku nie będzie za dużo ceregieli, ale powiedząłabym: Mamo, to są własnie rodzice N. Oto mmoi rodzice- zwracając się wyraźnie w stronę tamtych. W tym czasie oni podają sobie ręce, wymieniają nazwiska i jakieś uprzejmości.

Gość hmmmmmmmmmmmm
az z ciekawosci wzielam ksiazke savoir-vivre i tam jest w skrocie: Osobie bardziej waznej dla ciebie przedstawiasz osobe mniej wazna. jesli to Ty bedziesz przedstawiac osoby, mowisz mamo, tato to sa... poza tym matce sie przedstawia zawsze najpierw kogos. To tyle z tych zasad, ksiazka ktora zgarnelam jest nieco stara wiec niektorych rzeczy sie juz po prostu nie uzywa;) Ale mysle ze to jest jeszcze aktualne

Gość hmmmmmmmmmmmm
oo dokladnie o to mi chodzilo zgadzam sie z poprzedniczka ;)

dziekuje bardzo :D choc faktycznie jakas sztucznoscia tu zajezdza :P sprobuje to zrobic plynnie i naturalnie niczym przyczajony tygrys :D

Gość hmmmmmmmmmmmm
heheh powodzenia, nie bedzie tak zle ;) mnie tez to czeka niedlugo wiec zobaczymy jak bedzie :D

Gość damdba
i jeszcze tamci rodzice muszą się ukłonić wywijając białą chusteczką w dłoni robiąc ruchy okrężne , podczas ukłonu nad głową twoi rodzice wystawiają prawą noge do przodu jak do walca odchylając pośladki do tyłu robią pokłon w kierunku przybyłych to pierwsza część ceregieli ,zaraz część kolejna --twoja przemowa

bardziej sie martwie moim obiadem, ktory mam zrobic wlasnorecznie ;D problemem jest moj talent kulinarny, ktory nie ewoluowal odkad skonczylam 8 lat ;D ale to tak pobocznie ;D Dzieki wielkie chlopcy i dziewczeta ;D

Gość aha i ach
Znawcy, cholera. Sami piszecie, ze osobie ważniejszej przedstawia się mniej ważną. Obiad jest u niej, ważniejsi są goście. Wprowadź ich do pokoju i przedstaw swoich rodzicow normalnie, "to są moi rodzice, a to są rodzice Xa. " Oni sami jak sobie będą rece podawać to powiedzą swoje imiona, z nazwiskiem czy bez to juz nie twoja sprawa.

Gość aha i ach
z osobami twojego pokroju nie dyskutuję.

Gość aha i ach
Natomiast NORMALNYM chcącym wiedzieć coś więcej wyjaśniam, że tak samo np. matkę przedstawiasz swojej profesorce ze studiów, a nie odwrotnie. I wydaje mi się, ale tu mi sieTYLKO WYDAJE, że profesorowi płci męskiej tez, chociaż zachodzi tu zaleznosc kobieta-mężczyzna i teoretycznie ważniejsza jest kobieta.

po co takie oficjalności i grzeczności ? jak znam życie to po pół roku po ślubie swatowie będą na siebie warczec i unikac się jak ognia :)