Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ejejeje

a więc chodzi o maturę...

Polecane posty

Gość ejejeje

Czy plan ramowy do matury ustnej jest konieczny ?? bo nie mam pojecia jak to napisac jak bylo u was?

Gość ejejeje
kancie dupy :D ide na studia zwiazane z matematyką więc radę sobie dam .

Jesli go nie oddasz - nie podchodzisz do matury. Musisz dać wychowawcy dwa egzemplarze, na egzaminie jeden dostaniesz Ty, a jeden komisja.

Gość aaaale ale?
jest cala masa ludzi ktorzy nie pisza planow przed przystapieniem do pisania jakiejklowiek pracy pisemnej. Plan jest o tyle konieczny ze pomaga ci napisac prace. kiedy masz temat wypisujesz w punktach co bys chciala na niego powiedziec.

Gość ejejeje
czyli jest konieczny czy nie ? bo teraz to juz nie wiem .. bibliografia to wiem ze jest obowiązkowa ale ten plan to nie wiem jak z nim jest

Gość aaaale ale?
poza tym jak juz ktos napisal - w niektorych szkolach potrzebnyjest oddany wczesniej jako element zaliczenia przedmiotu i dopuszczenia do matury. poza tym ulatwia ci zycie - plan ramowy to kartka ktora dostaniesz na maturze wiec jesli bedzie dla ciebie jasny i dobrze przygotowany to gdy sie zatniesz to wystarczy ze spojrzysz i bedziesz wiedziec 'aha, teraz mowie o szklanych domach w przedwiosniu' czy cos takiego

Napisałam Ci już. "Jesli go nie oddasz - nie podchodzisz do matury." Czego w tym nie rozumiesz? Bez konspektu maturalnego w rękach komisji nie jesteś wpuszczana na salę egzaminacyjną.

Gość ejejeje
to jest po prostu streszczenie mojej pracy tak ? aha jeszcze zastanawiam sie czy komisja ocenia plan ramowy ? czy tylko prace

Gość aaaale ale?
jest konieczny. jedynie termin oddania moze sie roznic - czy jest to na miesiac przed czy na 2 tygodnie czy jeszcze wczesniej aby nauczyciel sprawdzil czy jest dopuszczalny i czy twoj tok rozumowania jest dobry

Komisja ocenia Twoją wypowiedź. A więc to, co przedstawisz i Twoje odpowiedzi na pytania komisji.

Gość ejejeje
pieprzowa ktoś napisał mi tak : "Możesz dodać do tego plan ramowy, ale nie jest obowiązkowy. Ja bym radziła jednak ten plan napisać, bo jeśli nie zdasz go z bibliografią, to później nie będziesz mógł go mieć ze sobą na egzaminie. A przecież zawsze to jakaś pomoc." więc ja juz nie wiem

Nie wiem, czy ten ktoś ma takie doświadczenie w ocenianiu prezentacji maturalnych, jak ja.

Gość ejejeje
piperzowa : a jakie masz doświadczenie?

Gość aaaale ale?
czy sadzisz ze jak plan nazywa sie planem to jest streszczeniem? matko czego to teraz w szkolach ucza ze maturzyssci bazowych rzeczy nie wiedza!? przyklad: temat: 1-dniowa wycieczka do warszawy PLAN 1. dojazd do Warszawy 2. Zwiedzanie Muzeum NArodowego -Historia powstania Muzeum -Oprowadzenie po salach -Sklep z pamiatkami STRESZCZENIE: Dnia 4.04.2010 bylismy na jednodniowej wycieczce w Warszawie. Podroz rozpoczela sie o godzinie 7 i trwala 3godz 15 min. W Warsawie zweidzilismy MN, gdzie opowiedziano nam jego historie. Dowiedzielismy sie ze Muzeum zostalo zbudowane w.... widzisz roznice?

Myślałam, że tematem jest to, że nie umiesz zrobić planu ramowego. Musisz zdać ( I JEST TO WYMÓG) KONSPEKT na konspekcie znajduje się bibliografia, plan ramowy i opis materiałów pomocniczych (np. kartka z cytatami, pokaz w powerpoincie). Konspekt ma formę 1 kartki a4 czcionką min. 10. Jeśli tego nie oddasz, nie podchodzisz do matury. Tyle

Gość ejejeje
zle napisalam nie chodzilo mi o streszczenie tylko taki jakby plan wydarzen . Przejęzyczenie

Gość aaaale ale?
nawet gdyby nie byl konieczny to czy nie przemawia do ciebie argument ze jesli go nie oddasz to nie mozesz miec ze soba na maturze? wiec bedziesz stala bez niczego, bez zadnej pomocy i jak w pewnym momencie staniesz przed komisja i nie bedziesz pamietac nazwiska a co dopiero tematu to nie masz akrtki ktora ci podpowie teraz mowisz o tym, teraz o tym ? albo ze dzieki akrtce wiesz co bylo w tej pracy? bo mozesz skupic sie na jednym aspekcie zapominajac o innych ktore byly w pracy? np masz opis czegos w tworczosci mickiewicz i skupisz sie tylko na panu tadeuszu zapominajac ze wykorzystalas tez np ballady/

Gość ejejeje
pieprzowa : aha dzięki za wyjasnienie.. mam prace o tragizmie egzystencji ludzkiej w obozach koncentr. na podst literatury faktu myslicie ze powinnam sie skupic na lekturach szkolnych takich jak inny świat opowiadania borowksiego medaliony dymy nad birkenau ... czy moze oprzec sie na jakichs innych ksiązkach ?

Gość ejejeje
aaaale ale? masz racje . Powinnam przygotowac taki plan . I zaraz to zrobie .

Gość ejejeje
pieprzowa a mam jeszcze taki problem . czy moze byc taki wstęp ? bo nie wiem czy za bardzo nie skupilam sie we wstępie na tym czym byla literatura faktu . a powinnam chyba bardziej skoncentrowac sie na obozach... mozesz przeczytac i ocenic ? Wybuch II wojny światowej i okres okupacji hitlerowskiej sprawiły, że pisarze i poeci tej doby stanęli przed bardzo trudnym zadaniem. Okupacja hitlerowska z programem ludobójstwa, z rozbudowanym systemem obozów śmierci, licznymi egzekucjami, przyniosła za sobą taki bagaż nowych doświadczeń, z którymi pisarz spotykał się po raz pierwszy. Był to temat bardzo trudny, lecz głośno domagający się literackiego przekazu.Najtragiczniejszym wykwitem cywilizacji III Rzeszy Niemieckiej i imperium Lenina były niewątpliwie fabryki śmierci. Mowa oczywiście o obozach koncentracyjnych : niemieckich lagrach i łagrach sowieckich. Były to miejsca przetrzymywania, zwykle bez wyroku sądu, dużej liczby osób uznawanych z różnych powodów za niewygodne dla władz. Służyć mogły różnym celom: od miejsca czasowego odosobnienia osób, wobec których zostaną podjęte później inne decyzje, poprzez obóz pracy przymusowej, czyli de facto niewolniczej, aż po miejsce fizycznej eksterminacji.Doświadczenia obozowe wypełniają wiele kart literatury z tamtej epoki.Dzieła utrwalenia tej problematyki dla potomnych podjęli się między innymi: Zofia Nałkowska, Tadeusz Borowski, Hanna Krall, Gustaw Herling Grudziński, a z pisarzy obcych George Orwell. Ukazują oni tragizm ludzkiego życia z którego nagle zniknęła granica między tym, co dobre a co złe, zniknęła moralność, etyka a ludzka godność została okrutnie zdeptana. Obozy koncentracyjne stawiały człowieka w szeregu ekstremalnych trudnych dla nas dziś do pojęcia sytuacji, które wymagały od niego bardzo wiele.

Gość aaaale ale?
wiekszosc osob nie docenia planow ramowych. ja zwykle robie 2 - jeden dla mnie aby miec jakis zamysl mojej pracy na pismie (jest troszke szerszy i mniej naukowym jezykiem napisany. ma mi pomoc w napisaniu dobrej pracy, bez zbyt licznych dygresji bo to tylko niepotrzebne odchodzenie od tematu) a drugi gdy juz skoncze prace aby dopasowac plan do tego, co napisalam

Gość ejejeje
wlasnie sie zastanawiam czy plan powinnam napisac w oparciu o prace czy pracę w oparciu o plan ?

Gość ejejeje
pieprzowa uff dzięki :) ulżyło mi ... jakoś Ci ufam :P:) teraz mogę odetchnąć z ulgą . :D

Jak Ci wygodniej. Ja zawsze polecam napisanie pracy, a później na jej podstawie plany. Napiszesz sobie całość i wiesz, co gdzie umieścić w planie, ale to taki mój sposób.

Gość ejejeje
tez chyba tak zrobie :)

Gość ejejeje
pieprzowa: zdążyc przed panem bogiem to jest o powstaniou w getcie wiec czy to bedzie na temnat? bo w pracy mam obozach konentracyjncyh pisac :)

Masz rację, nie doczytałam. W takim razie możesz wziąć stamtąd fragmenty, w których ludzi z gett wywożono do obozów i powiedzieć, jaką to panikę siało w Żydach. Jakbyś miała problem z zawarciem fragmentu książki w bibliografii, to daj znać.