Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lauraaaaaa

pytanie na temat praw autorskich

Polecane posty

mam do was pytanie. otóż dostałam propozycję zaprojektowania rysunków na koszulki. Mam podać cenę rysunku i ewentualnych praw autorskich. Cena rysunku to 30zł, ale jak to jest z tymi prawami autorskimi????? Jaka powinna być ich cena??? kompletnie się na tym nie znam

cena prawa autorskiego jest zależna od Ciebie. Na tyle na ile wyceniasz swoją pracę. Ciężko jest to wycenić komuś z zewnątrz. To zależy od tego ile firma ewentualnie jest w stanie Ci za to zapłacić. Jeżeli powiesz za dużo, to pójdą do kogoś innego. Może warto spytać się ile mniej więcej płacą za takie rysunki?

Gość nie wyobrażam sobie magistra
30 zeta? trochę mało... albo dostajesz kasę za rysunki i sprzedajesz prawa całkowicie (zrzekasz się na ich konto), albo dajesz pozwolenie np na wyprodukowanie określonej ilości sztuk z danym rysunkiem w jakimś czasie, albo dają ci procent od każdej sprzedanej z rysunkiem - i to musisz ustalić

dzięki za rady. wiem, że 30zł to mało, ale właśnie dlatego ludzie kupują moje portrety i rysunki. a niechcę być nie uczciwa zmieniając cenę, taką ustaliłam i wydaje mi się że ta cena jest dobra:) dla mnie taki rysunek to nie problem, także wydaje mi się, że najlepiej sprzedać im całkowicie prawa jeśli się zdecydują. jeszcze raz dzięki

Gość na rysunkach to ja sie nie
znam. Ale chca od Ciebie odkupic prawa, zeby moc rozporzadzac dowolnie tym rysunkiem. To sama musisz okreslic ile on jest wart. Nikt Ci tu cennika nie poda ;)