Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andzia17

Jakie, najlepsze tabletki dla młodej dziewczyny?

Polecane posty

Gość andzia17

Chciałabym, się dowiedzieć, bo w tym tygodniu mam zacząć zażywać tabletki, anty. I jakie waszym zdaniem są najlepsze, dla młodej dziewczyny?

Gość cerin
Nie ma najlepszych. Rozwalisz sobie uklad hormonalny biorac tabsy w tym wieku. Musisz zapytac sie lekarza, to Ci wyjasni.

Gość antoine
ŻADNE. zastanów się, dlaczego lekarze i firmy farmakologiczne tak wychwalają pigułki? logiczne - żeby uzyskać jak największe zyski. jednak pigułki jak każde inne tabletki na recepte (a nawet te bez recepty) mogą wywoływać działania niepożądane. jeśli nie teraz, to za pare lat. zastanów się dobrze, czy chcesz je brać kosztem swojego zdrowia. nie mówię, że na pewno miałabyś jakieś problemy, ale jednak ryzyko jest. i to nie jest to samo co antybiotyk - antybiotyk bierze się przez krótki czas, a pigulki zazwyczaj latami.

Bierz też pod uwagę, że dobry lekarz młodej dziewczynie powinien przepisać tabletki z mniejszą dawką hormonów (a i to dopiero po skierowaniu na badanie hormonow), które wiążą się też z ciut mniejszą skutecznością. Dobrze dziewczyny piszą - to Ci rozwali gospodarkę hormonalną, która i tak nie jest u Ciebie jeszcze ukształtowana. Jeśli jednak mimo wszystko zamierzasz zacząć współżycie, to licz się z tym, że nie ma 100% pewnej metody zabezpieczającej. Aha- jeśli zamierzasz wspołżyć jedynie "okazjonalnie", to tabletki nie mają sensu - lepiej wtedy stosować gumki i np. omijać dni najbadziej płodne ( http://npr.pl//index.php/content/view/27/43/ )

Gość Kama23
Jak wiadomo żadne tabletki nie są dobre itd. Ja osobiście od 18 roku życia brałam mercilon( już nie biorę od miesiąca bo staramy się o dzidzie) i prócz tych pierwszych dwóch miesiecy brania ich( niektóre efekty uboczne opisane w ulotce) do tej pory byłam z nich zadowolona. W czasie @ prawie nie czułam że ją mam no i była jak w zegarku co 28 dni o tej samej godz. Nie wpadłam po nich chociaż zdażało mi sie wziąść tabletkę z kilku godz opóznieniem( poniżej 12 h). Andzia17 to są tylko moje odczucia po tych tabsach jak wiadomo każda z nas jest inna, a twój gin postara się dla Ciebie dobrać odpowiednie. A tak na marginesie do dziewczyn piszących kazania to temat był ciut inny i Andzia17 nie pisała go po to żebyście ja umoralniały tylko jakie tabsy dla młodej dziewczyny a to różnica. Każda z nas wie o tym że mogą szkodzić ale niektórym pomagają zajść w ciążę więc nie wiem po co te morały. To jest wolny wybór każdej z nas nikt nam nie wciska ich na siłę i jeżeli któraś decyduje sie je brać to liczy się również z skutkami ubocznymi jakie mogą ale NIE MUSZĄ wystąpić. Pozdro