Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietka kobietka24

Kobietki pomozcie-urlop do konca marca

Polecane posty

Gość kobietka kobietka24

od lutego poszlam na zwolnienie poniewaz jestem w ciazy Na poczatku stycznia pracodawca nie wiedzial jeszcze ze pojde na zwolnienie i powiedzial ze mi wyplaci za urlop bo chcialam go normalnie przepracowac nalezalo mi sie gdzies 600zł i kiedy poszlam na zwolnienie to pracodawca powiedzial mi ze dopiero mi wyplaci za urlo p jak wroce a wiadomo jestem dopiero w 3miesiacu w ciazy to mina chyba 2lata zanim wroce.. tlumaczylam mu ze to jest do konca marca trzeba wykorzystaci cchcialabym teraz pieniazki.. a on ze nie ma mowy ma racje?

Gość kobietka kobietka24
wiem ze sie rozpisalam ale prosze o pomoc bo juz nie wiem co mam robic

Gość zonajednegomeza
on nie ma racji.....jesli nie wyplaci ci kasy to jest oszustem a z oszustami trzeba robic porzadek..... on chce bys wrocila by cie wywalic na zbity....

Gość kobietka kobietka24
troszke zakrecilam przepraszam nie zamierzam juz wracac w czasie ciazy do pracy pracodawca powiedzial ze w lutym wyplaci mi 600zł urlopu dodatkowo bo mialam go przepracowac a nie brac urlop. ale od lutego lekarz mi KAZAŁ isc na zwolnienie. i od lutego pracodawca mi nie chce wyplacic tych pieniedzy. Wiec nigdy chyba nie dostane:( nie wiem czy mi sie naleza czy nie..

Gość kobietka kobietka24
chodzi o to ze wrocila po porodzie jak najszybciej bomowil ze jestem dobra pracownica nie chce mnie wywalic.. chodzi o to mu ze jak wroce do pracy czyli za nie wiem ile.. przeciez nie wroce od razu jak urodze dziecko nie zostawie dziecka samego w domu...malutkiego wiec nie rozumiem jego zdania ze mi wyplaci jak wroce a teraz nie.. skoro to jest urlop do wykorzystania do konca marca

Gość kobietka kobietka24
no i co wy ot ym sadzicie? :( w internecie nie umiem o tym wcale znalesc tylko znalazlam ze do konca marca trzeba wyplacic za urlop ale nie moge znalesc jak juz poszlam w lutym nazwolnienie to czy mi sie nalezy prosze:( 600 zł nie chodzi droga..

Gość kobietka kobietka24
ewa? co oznacza "p" :P :) prosze o pomoc :)

Gość kobietka kobietka24
widze ze nikt mi nie pomoze:((((

tyle się opisałam i zjadło... :( no nic, to jeszcze raz pracodawca miał prawo wypłacic Ci ekwiwalent za urlop wypoczynkowy dopiero po upływie okresu jego wykorzystania, czyli po 31 marca, nie wcześniej teraz nie ma takiej możliwości, bo jestes na L4 będziesz jeszcze jakieś 3 lata poza firmą za okres zwolnienia i urlopu macierzyńskiego będzie naliczany urlop, który możesz wybrać po powrocie do pracy za zaległy będzie można wyplacic ekwiwalent, ale niekoniecznie raczej nie jest to na rękę pracodawcy, płacić - lepiej dać Ci ten urlop a tak na marginesie - nie ma dziwne, że pracodawca woli zatrudnić faceta a nie kobietę - widzicie teraz - dlaczego?

Gość a jaaaaaaaaa
Ewa33 ma rację. On udzieli ci urlopu jak wrócisz po macierzyńskim i każe ci go wykorzystać natychmiast w całości bo to zaległy urlop :) wtedy musisz się zgodzić :)

Gość kobietka kobietka24
dzikeuje ewo.. ale moze mi wyplacic.? ja mu poszlam na reke bo w sumie mialam od polowy stycznia zwolnienie a poszlam dopiero od lutego bo nie mial osob do pracy wiec on nie moze mi pomoc i dac wczesniej tych pieniedzy?

Gość a jaaaaaaaaa
wypłacić raczej nie bo jest zasada jeśli jest możliwość udzielenia urlopu to się go udziela. Wypłaca się gdy nie ma możliwości udzielenia. Czyli gdyby po macierzyńskim cię zwolniił to musi ci wypłacić urlop :)

Naucz sie jednego kochana- Szef nie pójdzie Ci na rękę bo niby czemu? czy jesteś dobrą czy złą pracownicą nie ma znaczenia. Zapomnij o dodatkowym wynagrodzeniu, urlop wykorzystasz na dziecko zawsze to troszkę więcej czasu z pociechą. I tak właśnie czar prys:)

Gość jujoo
ledwo zaszlas w ciaze, a juz zalatwilas sobie lewusie zwolnienie do konca??? I przez takie cwaniary uczciwe kobiety nie sa zatrudniane:O:O

Gość kobietka kobietka24
do ostatniej wypowiedzi.. gdybym pracowala za biurkiem nie wyrazila bym zgody na zwolnienie ale to praca na noce i po 12h i dzwiganie! wiec wybacz ale ciaza jest dla mnie wazniejsza!

Gość kobietka kobietka24
i sam lekarz mi zabronil! ja mu poszlam i tak na reke bo polowe stycznia przepracowalam A NIE MUSIALAM ! pomoglam mu w sumie to znajomy jest mojego faceta.. wiec moglby mi wyplacic ja pomoglam wszystko robilam ok..

Gość a na drugi ślub
chcesz powiedzieć, że jesteś pracownikiem fizycznym i jesteś tak cenna dla pracodawcy, że powinien iść ci na rękę? :-D żałosna jesteś :-O

jak jestes na zwolnieniu to nie moze Ci wypłacić ekwiwalentu za urlop. dostaniesz jak wrócisz ze zwolnienia.

Gość kobietka kobietka24
nie nie powiedzialam ze jestem cennym pracownikiem;/ ale ja mu poszlam na reke.. wiec on tez by mogl co mu szkodzi jak obiecywal ze mi wyplaci w lutym kase....

ehhehe ale on ci nie moze ot tak dać do ręki bo wtedy w bilansie firmy bedzie że po rpostu 600zł zniknęło. a tak być nie moze. zaksiegowac tego jako Twojego ekwiwalentu urlopowego tez nie moze bo równolegle jestes na zwolnieniu. i dupa.

Ekwiwalent za niewykoprzystany urlop wypoczynkowy wypłaca sie TYLKO I WYŁĄCZNIE po rozwiazaniu umowy o pracę. NIE WOLNO pracodawcy wypłacić ekwiwalentu pracownikowi. Pracowni MUSI wykorzystać urlop w naturze. Pracodawca wypłacajac ekwiwalent za niewykozrystany urlop pracownikowi łamie przepsy prawa pracy. Nie wiem jak to jest u Ciebie ale pewnie ten "ekwiwalent" jest księgowany i zapisywany jako "premia" Dlatego nie chce Ci wypłacic pieniędzy bo jaką premię ma Ci wypłacic gdy jesteś chora.

Gość kobietka kobietka24
no tak..zgadzam sie w zupelnosci.. tylko ostatnio w rozmowie powiedzial ze moze na grafiku cos ustawic i wtedy ale pozniej ze jednak nie.. wiem ze jakby chcial to by wyplacil. a ja na prawde wroce min. za 2lata..

Gość e kadrowa
Ja Ci napiszę jak to jest. Przepisy prawa pracy przewidują wypłatę ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy tylko i wyłącznie w przypadku rozwiązania umowy o pracę. Nie można /choć pracodawcy sektora prywatnego tak praktykują/ pracownikowi wypłacić ekwiwalentu za urlop, ma go on wykorzystać w naturze. Inną kwestią jest termin wykorzystania zaległego urlopu wypoczynkowego - trzeba udzielić go do końca I kwartału następnego roku /czyli za 2009 rok do końca marca br/, jeżeli tego nie wykorzysta np. jak w Twoim przypadku będąc na zwolnieniu lekarskim urlop nie przepada a powinnaś wykorzystać go po zwolnieniu ewentualnie po urlopie macierzyńskim, urlop przepadnie dopiero po 3 latach /przepisy KC/. W Twojej sytuacji powinnaś dostać ekwiwalent tylko w przypadku gdybyś po urlopie macierzyńskim nie wracała do pracy tylko rozwiązała stosunek pracy. Ja piszę tak jak jest zgodnie z literą prawa. Jak praktykują pracodawcy prywatni - nie wypowiadam się. Pozdrawiam, życzę zdrówka Tobie i maleństwu.