Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewelina 84

Nalewki i likiery

Polecane posty

Witam. Ma któś fajne przepisy na nalewki i likiery. ostatnio u znajomych piłam z mleka skondensowanego i kawy rozpuszczalnej i ciekawa jestem jak sie go robi? Zna ktoś moze przepis?

Gość ladaco
wole piwo

Znalazłam kilka:) moze sie komus przyda ale tej mojej nie ma:( Orzechówka (nalewka orzechowa) 250g orzechów włoskich zerwanych na przełomie czerwca i lipca, 0,5l spirytusu, kawałek cynamony, 2 gorzkie migdały, 5 goździków, 250g cukru, 250ml wody (2*125ml ) Spirytus wlać do dużego słoja. Młode orzechy razem ze skórką pokroić na czworo (można drobniej) i wsypać do słoja, dodać przyprawy korzenne, wlać 125ml przegotowanej wody. Zakręcić słój i odstawić na dwa tygodnie. Jak postoi trochę dłużej to nic się nie stanie. Po dwóch tygodniach: Zagotować 125ml wody z cukrem, wystudzić, do syropu wlać przecedzoną orzechówkę i wymieszać. Przefiltrować przez gęste płótno, lub filtr do kawy i zlać do butelek. Po roku rozpocząć konsumowanie. Pracować w jednorazowych gumowych rękawiczkach. pyszny likier z mleka skondensowanego. Oto on: skladniki; - pól litra wódki - 2 puszki mleka skondensowanego slodzonego - dodatkowa pusta butelka po wodce z zakretką Puszki z mlekiem wstawic do garnka z wodą i gotowac 2 godziny. Nastepnie puszki wyjąć i odstawić żeby wystygły. Zimne puszki otworzyc i całą zawartośc wyskrobać do miski. Zmiksowac mikserem na jednolitą masę / w puszkach mogą być glajdy i inne takie - tak ma być/. Jak zmiksujemy te mleko na jednolitą mase należy po trochę dodawać wódki cały czas miksując. Rozlać do butelek po wódce, zakręcić i odstawić "żeby się przegryzlo".

Gość emilijaie
witam ja z kawy robię tak mleko skondensowane gotuje aż zgęstnieje ale nie bawię się w żadne gotowanie w puszkach tylko wlewam do garnka i już robię pół szklanki mocnego naparu z kawy jak ostygnie mieszam wszystko z 0,5 litra wódki rozlewam i odstawiam czym dłużej stoi tym lepiej ale ostatnio zrobiłam i właśnie biorę się za masowa produkcje hehe coś co wydaje się ze powinno być bleeee a jest mniam mniam ŚMIETANÓWKA 0,5 l śmietanki słodkiej 1% 2 duże cukry waniliowe 1/4 szklanki cukru 120 ml wody 120 ml spirytusu śmietanę gotujemy z cukrami na wolnym ogniu aż trochę zgęstnieje czekamy aż ostygnie wodę mieszamy ze spirytusem i powolutku wlewamy do zimnej śmietany mieszając mikserem niby powinno stać 3 miesiące ale kto tyle wytrzyma

Gość asdfg
ile % ma być ta śmietana?

Gość emilijaie
18% słodka śmietana

Gość emilijaie
teraz dopiero zauważyłam błąd sorry tak jak wyżej 18%

Gość emilijaie
a dziś zrobiłam coś takiego - też superr szklanka cukru + szklanka wody zagotować syrop szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej - ja dałam 3 łyżki wymieszać z syropem cukrowym jak ostygnie dodać szklankę spirytusu bedzie mniamuśne :)

Dziewczyny a ja nie mam spirytusu:( ile trzebaby było dodac wódki? Fajny ten ostatni przepisik:) ten z ta smietana tez super tylko ile ja tej wogki musze dodac? Nalweka bedzie mi potrzeban na ten weekend? zdzay sie wygryść przez tydzien?:)