Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

julek26

jak sie leczy astmę u malutkich dzieci?

Polecane posty

są leki do inhalacji np. Pulmicort do nebulizacji kupuje sie sp[rzet tzw inhalator i robi inhalacjie

Gość zalezy jak male
u dzieci ponizej 2 rż raczej sie nie diagnozuje astmy

pytam bo lekarka synka stwierdziła iż maluch ma objawy astmy (strasznie charczy, a nie jest chory i nos też nie zatkany) nebulizator mamy, ale tylko na ten katar, a wizyte u alergologa mamy dopiero 22 marca.

Gość nie puszcza mi czarnego nicka!
Hm..........z tego co mi wiadomo, to u takich Maleństw można tylko podejrzewać astmę. Skąd mi wiadomo?otóż z własnego doświadczenia. Otóż jestem mamą Bliźniaków - wcześniaków. Synuś (gorszy od urodzenia niż Córeczka) w grudniu - w wieku 3 latek i niespełna miesiąca miał robioną diagnostykę w Rabce - w Instytucie ponoć najlepszym w Polsce pod względem chorób dróg oddechowych. Zdiagnozowano dysplazję oskrzelowo-płucną (co mnie nie zaskoczyło, ponieważ znam tę diagnozę już od 1-go miesiąca po uodzeniu Maluszków), jeśli chodzi o testy alegiczne to - pomimo, że Mały nie osiągnął wymaganych rozmiarów placków na rączkach i został oceniony negatywnie pod kątem alergii , od razu mnie upzedzono, że u takich Maluszków to te testy są w około 50% wiarygodne, bo to az wyjdzie a az nie. W kwestii astmy mamy nadal niewiadomą. Pod tym kątem Mały będzie badany za 2 lata, a następnie co 2 lata aż do ukończenia 14-tu lat. Bo astmę da się zdiagnozować najpewniej u Dzieci którym da się wykonać spirometrię, prześwietlenie płuc w bezruchu i na wdechu oraz da się je poddać testowi na wywołanie objawów astmy (inhalacje substancjami zaostrzającymi objawy astmatyczne.)

Gość nie puszcza mi czarnego nicka!
nie az wyjdzie az nie - tylko raz wyjdzie raz nie. Sorki za brak niektórych liter (r najbardziej, ale mi Bliźniaki już niejednokrotnie rozebrały klawiaturę na części pierwsze, tak więc część literek mi raz łapie raz nie:D)