Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przestraszona.

Ciała ketonowe w moczu

Polecane posty

Gość przestraszona.

Robiłam wczoraj badania ogólne jak co roku: krew i mocz. Wyniki krwi OK, choć cukier 74mg/dl, a pół roku temu 57 mg/dl. Nie wiem, co o tym mysleć, a mój lekarz rodzinny powiedział, ze mam się nie przejmować. Natomiast w moczu, którego zawsze miałam prawidłowe wyniki wyszlo, ze mam śladowe ilości ciał ketonowych... szperałam troche w necie i jedyna konkluzja to taka, że moja trzustka nie za dobrze funkcjonuje... chyba, ze się mylę. Proszę, napiszcie coś więcej, bo zaczynam sie martwić... za tydzień mam powtórzyć badania moczu- to mój pomysł.

Gość ja cukier mam zawsze
cos kolo 90 jest ok. skoro lekarz nic nie mowil ze mocz jest zly to po co panikujesz?

Gość w dobrej wierze...
ja miałam poczytaj od czego to z tego co pamiętam to przez wysiłek fizyczny, odwodnienie ja miałam ciała ketonowe po częstych biegunkach przez złe leki pomyśl jaki powód może byc u ciebie

Gość papierowa dama
"Obecność ciał ketonowych (kwas beta - hydroksymasłowy, kwas acetooctowy oraz aceton, produkt ich przemiany) świadczy o zaburzeniach przemiany węglowodanowej i tłuszczowej, a przede wszystkim o źle leczonej cukrzycy. W jednorazowej próbce moczu obecność ciał ketonowych jest najczęściej efektem stanu gorączkowego, wymiotów, głodzenia, a także przy stosowaniu diety bogatotłuszczowej" moim zdaniem powinnaś sobie częściej cukier badać, bo może to początku cukrzycy

Gość w dobrej wierze...
koleżanka wyżej dobrze radzi bo te leki które brałam to były związane z obniżaniem cukru

Gość przestraszona.
Dziękuję:) Wysiłek fizyczny i głodzenie odpada... biegam tylko do autobusu do pracy i to nie zawsze, w w domu czasami robię brzuszki ale nie po 100 dziennie:P Jem normalnie... fakt, ostatnio mniej warzyw i owoców, a więcej mięsa i słodyczy, więc moze zakwasiłam sobie organizm... zwróce większa uwagę na jarzyny i odstawię mięso, a za tydzień powtórzę wyniki.

Gość przestraszona.
a co do leków, to poza magnezem raz dziennie to innych nie biorę, bo raczej unikam:)

Gość też mam wysoki cukier
kup sobie ziółka na cukrzycę bo to pewnie początki cukrzycy są preparaty ziołowe na zbijanie wysokiego poziomu cukru: np pokrzywa, dobrze jest też używać cynamonu jako przyprawy no i może warto by było kilka razy powtórzyć badanie cukru na czczo

Gość przestraszona.
Nie, nie doczytałaś... ja mam trochę za niski: pół roku temu 57 , a teraz 74 i ciała ketonowe w moczu... raczej wskazuje to na niedocukrzenie.