Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angelus

ciaza, zespol Downa, 30tc, wysuwanie jezyka

Polecane posty

Gość angelus

z góry przepraszam za brak polskich znaków + "popsute" ustawienia klawiatury. dzisiaj byłam na badaniach prenatalnych- 30tc do tej pory było wszystko w porządku a dziś lekarz zwrócił uwagę na częste wysuwanie języka przez moje maleństwo. Podejrzewa o macroglossie - przerost języka, i dodał ze to występuje u dzieci z ZD. Zlecił kolejne usg w innym gabinecie dla pewności, z tym ze termin tam mam dopiero w przyszłym tyg. Czy któraś z was miała takie podejrzenia które okazały się niepotwierdzone i dzieciątko było zdrowe? Strasznie się martwię ...

Gość asdfg
a dlaczego mialaś badania prenatalne? Były wczesniej jakieś podejrzenia? W jakim jesteś wieku?

Gość angelus
mam 20 lat, nie robiłam badania w I trymestrze, dopiero w II na "własne życzenie", prywatnie . Nie było żadnych wskazań, ani u mnie ani u męża w rodzinie nikt nie choruje. No i po za tym języczkiem wszystkie narządy i wymiary są prawidłowe.

Gość palcóweczka dupeczka:)
myśnas lekarz też nastraszył tak podczas badań mianowicie o powiekszone miedniczki które są markerem jednym z wielu przepowiadających za ZD jeśli wszytsko inne jest ok nie denerwuj sie najwazniejszy jest fałd karkowy kość nosowa jeśli jest ok to napewno male prawdopodobieństwo ale rozumiem że mimow szytsko bardzo sie denerwujesz ja sobie powiedziałam co ma byc to bedzie i dzieki Bogu mimo stresu dzidzia zdrowa

Gość angelus
dziękuje za wsparcie i pocieszenie:* kość nosowa we wcześniejszym badaniu miała 6mm teraz ma 8 więc prawidłowo, wszystkie ine kości (kończyny) także no i główka tez ok. Lekarz sam powiedział, że może być to normalny fizjologiczny odruch i nie koniecznie musi świadczyć o chorobie czy innych wadach , ale zasiał niepewność...

wiec napewno jest wszytsko dobrze:) jak wymiary są dobre

Gość angelus
Dziękuje:* uspokoiło mnie to trochę. Mam nadzieje, że w poniedziałek na badaniu okaże się, że to nic nie normalnego, albo w ogóle że języczek wyciągał tylko chwilowo akurat w porze obiadu;)

Gość mariola 32
u mnie dzicko tez wysuwalo i mam teraz 2 letnia córke z zespolem downa. przygotuj sie na najgorsze.

Gość angelus
ale po za wysuwaniem były jakiś inne objawy? skrócona kość nosowa lub kończyn? poszerzony fałd karkowy? lub cokolwiek innego?

Gość mariola 32
wszystko bylo wporzadku, kosc nosowa w normie, przeziernosc karkowa ok tez,

Gość angelus
możesz napisać coś więcej? w jakich okolicznościach lekarz to stwierdził i w jakim badaniu? czy było tylko podejrzenie czy w jakimś innym badaniu potwierdził swoje przypuszczenia? i czy były jakieś podejrzenia? i jeśli moge zapytać ile masz lat?

Gość mariola 32
mam 22 lata, nie nie bylo zadnych podejrzen tylko panstwowo robilam, zastanawial lekarza ten jezyk ale kolejnych badan nie zlecil

angelus nie bierz tutaj niczego do siebie czekaj spokojnie na wizyte i badz dobrej mysli!!!!

Gość angelus
ah... dzięki za odpowiedzi

no wiec wlasnie moze ktos kasliwie napisał to moze jest przeslanka ale widzisz wszytsko innego na co najpierw patrza jest dobrze poczytaj na google to sie moze nie co uspokoisz

Gość angelus
czytałam, i czytałam także Twój link, który bardzo mnie uspokoił, ale może to jednak jest mozliwe... A może masz rację... ;) wytrzymam jakoś do tego poniedziałku postaram się wyzbyć przesadnego niepokoju, a w pn mam nadzieje, że wszystko będzie w porządku, a języczek okaże się zwykłym odruchem... bo przecież wszystko inne jest ok, nawet buzie ma "normalną" i taką śliczną...

odezwij sie pozniej po badaniach zmykam spac zycze milych snów :)

Hej daj znać co tam jutro:)

Gość palcóweczkę zrobię
angelus i jak tam po badaniach?

Gość czy 20 latka
moze urodzić dziecko z ZD? mówią że to się zdarza u starszych kobiet (35-45)

Gość moze moze
nie ma zasady czy dwudziestka cz czterdziestka wiadomo wieksze prawdopodobienstwo jest u starszej nie przejmuj sie idz zrobic badania gdzi indziej moze usg 3D w tym przypadku by cos dalo bo na takim widac dobrze twarz dziecka i nie martw sie wsz. bedzie dobrze

Gość czy 20 latka
ale od czego to kurde zależy...da się jakoś ZD uniknąć? chyba nie...:O

Gość kozetka
Nie da sie go uniknąc, ale wczesne badania prenatalne dają rodzicom możliwość wyboru..

Gość 5 rok medycyny
jak najbardziej 20-latka moze urodzic dziecko z ZD. oczywiscie w "starszym" wieku jest troche wieksze prawdopodobienstwo, ale pamietajcie ze ZD oraz wieeele innych chorob o podłozu genetycznym moze sie przydarzyc kazdemu! jesli chodzi o ZD to mowiac w uproszczeniu jest kilka mechanizmow genetycznych, ktore prowadza wystapienia zespolu, wiec nie jest to takie proste, ze starsza matka=ZD u dziecka. Jesli chodzi o inne choroby genetyczne to tez jest podobnie, wiele zmian chromosomowych moze powstac "de novo" czyli spontanicznie, i rodzice moga byc calkowicie zdrowi, a moze urodzic sie chore dziecko.. oczywiscie moze byc tez taka sytuacja ze rodzice sa nosicielami tzw translokacji zrownowazonej (czyli maja zmiany w chromosomach ale sami nie wykazuja objawow choroby, ale moze byc tak ze dziecko bedzie mialo translokacje niezrownowazona i sie urodzi np. z wadami) no tak w wieeelkim uproszczeniu. autorko napisz co powiedzial drugi lekarz! i 3mm kciuki zeby wszystko bylo ok!

już po badaniu:D Jestem taka szczęśliwa, choć ta maleńka niepewność, że coś jednak może być nie tak niestety zostaje.... Pani doktor powiedziała, że gdybym nie powiedziała o podejrzeniu makroglosii, to nawet nie zwróciła by szczególnej uwago na buzie mojego synka. Mały ani razu nie wystawił języka, raz tylko otwarł usta, ale języczka ani śladu. A p. doktor dodała jeszcze, że przy makroglosji dzieci praktycznie w ogóle nie chowają języka i jest on cały czas widoczny. Absolutnie nie powiązała tego z ZD, sprawdziła wszystko co tylko mozliwe do sprawdzenia w 30 tygodniu i wszystko jest prawidłowo, WSZYSTKO:)

Gość czy 20 latka
gratuluję autorko!:) słuchajcie a w którym tygodniu można się dowiedzieć że dziecko ma ZD (najwcześniej)

Wady genetyczne, w tym ZD wykrywane są w badaniu prenatalnym w I trymestrze miedzy 11 a 13 tyg.