Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama ucząca swoje dziecko

NAUKA NOCNIKOWANIA

Polecane posty

Jak zacząć? Jak nauczyć? Jak to było u was i ile trwało? Najpierw chciałam regularnie sadzać na nocnik ale to nic nie dawało, siku lądowało w pieluszce pomimo sadzana co 10 minut nawet, dziecko ma 1,5 roku

jak nosi pieluchę to po co sadzasz na nociki tak sie nie nauczy zdjąć pieluchę i dopiero uczyć ile trwa rożnie nie ma na to reguły

Gość napiszę właściwie to samo
co myszka przede wszystkim zdjąć pieluchę i założyć majtki - będzie dużooo prania, ale inaczej się nie nauczy! wysadzać często, co chwilę pytać, proponuję zwinąć dywany i rozłożyć folie malarską na kanapę - my tak zrobilismy, po tygodniu można było wrócić do dawnego wystroju, wpadki się zdarzały, ale rzadko

aha, na spacer proponuję załozyć pieluchę - za zimno jest żeby narażac dziecko na przesikanie, do spania tez pielucha

No właśnie tak robie teraz, już 2 tydzień biega bez pieluchy i ciągle sika gdzie popadnie. Od znajomych słysze że one sadzały ciągle i ciągle i ciągle... ale poza tym nie robiły nic innego ja nie mogę sobie na takie coś pozwolić. Latanie bez pieluchy kończy się tym ze sika tam gdzie akurat stoi i nawet nie sygnalizuje że bedzie siku Mam pytac co chwile czy chcesz siku czy co? sadzac czy patrzec i czekac az sama zacznie siadac. lalki wszystko sadza na nocniku, nawet ze mna byla w ubigacji robic siku, na pytanie gdzie sie robi siku wie ze do nocnika i .......... dalej sika tam gdzie stoi

no to właśnie tak jest teraz, nawet zapytam chcesz siku? chodź usiądziesz na nocnik a dziecko nieee i sika zaraz na podloge, albo jak posadze to np wstanie i po chwili zrobi siku, sporadycznie uda sie do nocnika

poczatki są ciężkie..... musisz co chwilę pytać, dosłownie CO CHWILĘ, sadzać co 15 min nawet i oczywiście odtańczyć taniec godowy jak chociaż kropelka znajdzie się w nocniku! może jakaś mała nagroda? aha jak widziałam, ze zaczyna sikać to też sadzałam na nocnik i na końcu tłumaczyłam, że siusiu robi się do nocniczka

pieluche zakładam na wyjscia i do spania

a ile ma dziecko bo nie doczytałam >?? a moze lepiej taka nakładkę na kibelek i\podest mój tez nie móg załpać na nocik sikania ale na stojąco jak tat w jeden dzień :D

1,5 Roku mam córk

no na stojąco nie da rady :D ale może będzie chciał jak mam na kibelek pozwól wybrać majtki nakładkę i próbujcie

Gość ja tam bym dala
po dupie za kazde nasikanie pod siebie.. mysle, ze w mig pojmie, ze nie oplaca jej sie lac gdzie popadnie tylko do nocnika, ew. kibleka

tak akurat bicie da tyle że ze stresu sie na pewno posika nic tylko tłumaczyć

Ja własnie tez jestem w trakcie uczenia mojej Zuzi (dwa latka)załatwiania sie do nocnika.Dziś jest ósmy dzień tej nauki i jak narazie też siusia tam gdzie stoi.Pieluche nakładam na spacery i na noc a w domku lata w majteczkach i rajstopach.Za sukces uwazam to ze jak nasiusia w majtki,rozbiera sie i siada na nocnik:)Wiem ze do tego trzeba czasu i jestem cierpliwa. W Rossmanie jest ksiazka"Jak w 7 dni nauczyc dziecko korzystania z nocnika"-kosztuje 19 zł.Moja kolezanka mi o tej ksiazce powiedziala,jutro jade ją kupić. Aha i najwazniejsze to nie krzyczec na dziecko ze narobilo w majtki,bo to odniesie odwrotny skutek od zamierzonego.Pozdrawiam.

No to moja też jak sika to od raz woła, ale to dopiero jak sika. Napisz jutro co piszą w tej książce

mój ma 15 miesięcy i jak usiiądzie goła pupcia na nocniczek to od razu zwiewa, a jak siądzie w spodenkach to się cieszy:) ja uważam, ze nie ma nic na siłę dzieci zazwyczaj z tego co rozm z innymi mamami dopiero ok 2 latek siusuają do nocniczka...mi się zdarzyło na razie tylko raz złapać siusiu i to na początku ... ale powiem jak poprzedniczka, ze chyba lepeij mu się będzie nauczyc robic siusiu na stojąco:) czas pokaze:)

Moja mała ma 16 mies. Nocnik kupiłam juz ze 3 mies temu tak aby sie do niego przyzwyczaiła, bawiła i wogóle... DO próby ja posadziłąm i nawet nie uciekała:) Kupy do nocnika robi juz od 14 mies. Chodzi po pokoju i zaczyna zdejmowac spodenki wiec juz syb ze nocnik i kupka:) i tak jest. Co do siku to gorzej bo ogólnie to w domu biega w pieluszce.... zdejme ja jak bedzie cieplej bo to bedzie dla niej najlepszy czas (1,6lat) Obecnie jak rano wstanie to od razu sadzam ja na nocnik o ona zrobi z połowe nocnika:) Wiec wie do czego i juz sie przyzwyczaiła ze trzeba troszke przetrzymac i zrobic wiecej po przebudzeniu. Gabi bardzo duzo pije i tez duzo siusia i nie zawsze trafie zeby ja usadzić na nocnik ale juz sama potrafi zasygnalizowac kupe a co do siku to nie za bardzo, raczej sama musze ja obserwowac...ale latem bedzie śmigac z gołą pupa:) Ostatnio rozmawiałam z mama 2i 8 mies chłopczyka i on jeszcze w pieluszce biega i ucieka od nocnika.... na kazdego przyjdzie czas:) Tylko najgorsze sa komentarze np na placu zabaw..." taka duza a jeszcze w papmersie" itd. Ale spox.... na wszystko przyjdzie czas:)

moja ma ponad 2 lata i ucieka na widok nocnika, jak ją posadzę to placze mimo bajek, zagadywania itp. Najgorsze jest to, że wstrzymuje. Widze że stęka na kupe - sadzam, przestaje ja robić (potrafi tak na pare godzin wstrzymać), to samo z sikaniem - popuści, sadzam na nocnik a ona wstrzymuje. Odpuszczalam, już kilka razy licząc, że jej przejdzie ale niestety nie przechodzi...

Gość mamuska2
my z bartusiem 2 latka od 2 dni trenujemy sikanie na nocnik wstaje rano i pierwsze kroki robimy do łazienki na nocniczek. cały dzien chodzi bez pampersów i nawet w południe kłade go spac bez pampersów z tym ze go nasadzam z 2 razy jak spi.zdaza mu sie zrobic siku w majti ale i tez na nocnik zaczyna robic prania troche mam ale jestem cierpliwa i wiem ze opłaci sie.trzymam kciuki za wszystkie mamy i ich pociechy które ucza sie robic na nocnik