Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jest tutakj ktoś

Zespół Aspergera

Polecane posty

Gość jest tutakj ktoś

Czy jest ktoś na forum, kto zna temat?

Gość kot13
a o co chodzi dokładnie?

Gość kot13
to powiązane z autyzmem jest lecz nie ma opóxnienia mowy- ciężej zauwazyć w związku z tym u dziecka jaki dokładnie masz kłopot?

Gość jest tutakj ktoś
Jak można pomóc osobie z zespolem aspergera?

Gość kot13
depeche 15- jak rozumiem Ty się orientujesz w temacie skoro nie zgadzasz się z moją oceną zespołu Aspergera?

zle rozumiesz, po prostu nie sadze ze kafe to dobre zrodlo informacji i mysle ze sie ze mna zgodzisz. ale nie wykluczam ze miales/as racje.

Gość jest tutakj ktoś
czy zna ktoś przypadek, gdzie komuś udało się z tego wyjść? Czy jest to możliwe? Wiem, ze na forum psychologicznym uzyskam kompetentne wypowiedzi, jednak mi chodzi o to czy ktoś w realu spotkał się z taką osobą.

Gość jest tutakj ktoś
czy zna ktoś przypadek, gdzie komuś udało się z tego wyjść? Czy jest to możliwe? Wiem, ze na forum psychologicznym uzyskam kompetentne wypowiedzi, jednak mi chodzi o to czy ktoś w realu spotkał się z taką osobą.

Gość jedna mała m
Moje dziecko ma zespół Aspergera. Jest to rodzaj autyzmu - lekkiego. U każdego przebiega inaczej. Są lżejsze i cięższe przypadki. Moje dziecko na szczęście ma lżejszy przebieg choroby. Można wyjść z aspergera, potrzebna jest dobra socjoterapia. Dziecko z aspergerem tym też się różni od dziecka zdrowego, że zdrowemu trzeba jedną rzecz tłumaczyć 100 razy, a dziecku z aspergerem 1000. Co potrzebujesz wiedzieć na ten temat ?

Gość gagatkowa
przyjaciolka miala chlopaka z tym zespolem, nie sa juz razem

Gość tta niedobra pupa
Ja chyba to mam. Wyjść z tego nie da się, bo to nie choroba, tylko rodzaj zaburzenia rozwojowego....

Gość tta niedobra pupa
trzeba jedną rzecz tłumaczyć 100 razy, a dziecku z aspergerem 1000. Co potrzebujesz wiedzieć na ten temat ? Z tym to bym się też zdecydowanie nie zgodziła... IQ jest w normie, a często nawet powyżej normy...

Gość jedna mała m
Wiem, że profesor z Irlandii wyleczył ( dosłownie ) dzieci z lekkiego autyzmu i aspergera. Oglądałam o nim program w telewizji. Ma własne wypracowane metody leczenia.

byl przypadek,w ktorym matka dzieki swojemu uporowi,cierpliwosci i niesamowitym samozaparciu wyprowadzilo dziecko z autyzmu,wiec sadze ze z zespolu aspergera jest latwiej

Gość jedna mała m
trzeba jedną rzecz tłumaczyć 100 razy, a dziecku z aspergerem 1000. Taa IQ powyżej normy Miałam na myśli zachowanie w grupie, pracę nad emocjami.

Gość tta niedobra pupa
asperger to nie choroba i nie da się "wyleczyć" Można najwyżej poprawić funkcjonowanie. Np. przez odpowiednią dietę...

Gość jedna mała m
a jak sie nazywa ten profesor? No właśnie nie wiem, bo to był program w telewizji publicznej i włączyłam w trakcie.

Gość tta niedobra pupa
matka dzieki swojemu uporowi,cierpliwosci i niesamowitym samozaparciu wyprowadzilo dziecko z autyzmu,wiec sadze ze z zespolu aspergera jest latwiej Asperger to inne funkcjonowanie mózgu - i nie można go zmienić - chodzi o obszary odp. za przetwarzanie emocji. CZęstoi jest przy tym niedobór serotoniny jak u mnie - i wtedy tylko antydepresanty albo dieta.

Gość jedna mała m
właśnie rozpoczęłam weekend bez mojego łobuziaka i już tęsknię strasznie :(

Gość jedna mała m
przy aspergerze często występuje uczulenie na białko i zła tolerancja glutenu.

Gość tta niedobra pupa
Chyba że ten lekki autyzm jest spowodowany zatruciem rtęcią - to wtedy chyba można coś zdziałać. A co do tłumaczenia - to większość osób w ogóle nie rozumie w czym rzecz. Ja np. zawsze nie lubiłam jak ktoś siedział blisko mnie i reagowałam agresywnie. Nie da się tego tłumaczyć - trzeba taką osobę zrozumieć że jest inna.

Gość jedna mała m
czerwona pomarańcza jedna mala m>>>a jak sie nazywa ten profesor? Wiem, że współpracuje z nim prof. Kołakowski. Próbuję się do niego dostać, ale to walka z wiatrakami.

Gość jedna mała m
matka dzieki swojemu uporowi,cierpliwosci i niesamowitym samozaparciu wyprowadzilo dziecko z autyzmu,wiec sadze ze z zespolu aspergera jest latwiej Cieszę się, bo moje dziecko rozpoznaje już mimikę twarzy. Potrafi nazwać swoje emocje. Uczy się w klasie, w której jest dwudziestu kilku uczniów ( co prawda siedzę z nim w ławce :) ) ale z tygodnia na tydzień widać różnicę na plus :D Niestety raczej nie przystosuje się do świetlicy, dlatego muszę pracować popołudniami :(

Gość jest tutakj ktoś
Dziękuję Wam za odpowiedzi. A gdzie szukać pomocy?

Gość jedna mała m
Najpierw rozpoznanie u psychiatry. Badania psychologiczne i terapia. Asperger charakteryzuje się : niezgrabnością manualną, niezgrabnością ruchową, trudnościami z opanowaniem norm społecznych, nie rozpoznawanie twarzy i mimiki twarzy, często - nadpobudliwość nie panowanie nad emocjami, duża wrażliwość emocjonalna. bardzo wysoki iloraz inteligencji ( moje dziecko przeczytało słowo mama jak miało 2,5 roku )

Gość jedna mała m
Dziękuję Wam za odpowiedzi. A gdzie szukać pomocy? Jeśli masz dziecko z apergerem, to postaraj się od razu diagnozować. Diagnoza jest o tyle trudna, że dziecko nie zamyka się całkowicie, jest inteligentne. Badania trwają bardzo długo. Ja dopiero kończę załatwianie spraw związanych z orzeczeniem o nauczaniu integracyjnym. Gdy to załatwię on będzie szczęśliwszy i ja też :D Ale wlecze mi się to od prawie roku :(