Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawska 25...

Auto Lada Niva (4x4) - ktoś miał doczynienia?

Polecane posty

Gość Ciekawska 25...

Hej! Mam zamiar kupić takie autko (w miarę nowe)- czy ktoś miał styczność z takim autem? Oczywiście auto będzie z instalacją LPG. Miałam kupić Suzuki Jimny ale strasznie podskakuje i trochę za mały (na Vitare nie stać mnie jeszcze)...

Gość Ajjjjjjjjj takie tam auto
Łada Niva samochód terenowy produkowany w Togliatti wpierw w Związku Radzieckim, a obecnie w Rosji przez firmę AvtoVAZ pod marką Łada. Historia modelu Łada Niva (2121) uważana jest za pierwszy samochód WAZa nie bazujący bezpośrednio na licencji FIATa. Choć trzydrzwiowe nadwozie oraz system przeniesienia napędu na 4 koła stworzony został przez inżynierów zakładów WAZ, wiele komponentów zostało przeniesionych z poprzednich modeli Łady bazujących na licencyjnych technologiach FIATa. Produkcję rozpoczęto w 1977 roku i jest kontynuowana po dzień dzisiejszy. Jedyne zmiany objęły jednostki napędowe, klapę bagażnika i wykończenie wnętrza. Początkowo auto wyposażono w gaźnikowy silnik o pojemności 1600 cm i mocy maksymalnej 54 kW (72 KM) znany z modelu 2107 oraz 4- lub 5-biegową skrzynię manualną. Samochód charakteryzował się stałym napędem na cztery koła przenoszonym poprzez centralny dyferencjał posiadający możliwość blokady, na przedni i tylny most. Te samochody mogły osiągnąć prędkość 130 km/h (90 km/h w terenie), spalanie utrzymywało się na poziomie 8,25 l benzyny na 100 km. Dopuszczalną masę przyczepy określono na 860 kg. W 1993 roku model przeszedł face lifting. Zmodernizowano tylną część nadwozia. Wprowadzono także nową jednostkę napędową o pojemności 1700 cm i z pojedynczym wtryskiem paliwa sterowanym przez komputer marki Bosch znany dobrze z samochodów produkcji koncernu GM. Na niektórych rynkach oferowano także wysokoprężny silnik Peugeota o pojemności 1900 cm oraz kilka innych mniejszych jednostek Diesla montowanych na indywidualne zamówienie (patrz specyfikacja modelu 21215). Od 2006 roku model ten produkowany jest pod nazwą Łada 4x4. Zmiana ta nastąpiła, gdyż koncern General Motors (współproducent modelu Chevrolet Niva) stał się właścicielem praw do nazwy "Niva". Odmiany samochodu Łada Niva 2121 * 2121 gama modeli trzydrzwiowych o 21210 model podstawowy z roku 1976, silnik o pojemności 1,6 l i mocy 74,5 KM o 21211 wersja dla ruchu prawostronnego, silnik o poj. 1,3 l (moc 64 KM), masa 1150 kg o 21212 wersja dla ruchu lewostronnego, silnik o poj. 1,3 l (moc 64 KM), masa 1150 kg o 21219 silnik z modelu 21210, układ przeniesienia napędu z 21213 o 21213 face lifting zmieniono pas tylny, skrzynię biegów, wyposażenie wnętrza, gaźnik (od 1994) + 1922 Marsz terenowa wersja Nivy zbudowana na bazie modelu 21213, podwozie UAZ-469 o 21214 wersja dla ruchu prawostronnego, wtrysk, silnik 1,7 l o 21216 wersja dla ruchu lewostronnego, wtrysk, silnik 1,7 l o 21215 gama modeli z silnikami diesla montowanymi na indywidualne zamówienie + 21215-10 silnik Peugeota o poj. 1,9 l i mocy 75 KM + 21215-20 turbodoładowany silnik Peugeota o poj. 1,9 l i mocy 65 KM + 21215-30 silnik o poj. 1,45 l i mocy 48 KM + 21215-40 silnik o poj. 1,6 l i mocy 54 KM + 21215-50 turbodoładowany silnik o poj. 1,6 l i mocy 64 KM + 21215-70 silnik o poj. 1,8 l i mocy 75 KM

Gość Blacha Blacha
Najważniejsze aby blacha byla zdrowa!

Gość Ciekawska 25...
Problem w tym, że Cherokee jest za drogi... Za ok 16 tys zl (razem z orurowaniem i halogenami) moge kupic Nive z ok 2003-2005 roku... Najbardziej obawiam się o korozje..... A komfort jazdy? Podobno lepszy niż w Suzuki Jimny :) Tak do 110 km/h jest znośnie :)

Gość lilkas
Jak dla mnie to autko jest boskie, mój tata takim jeździ :) warto kupić, tata jeździe już kilka lat po najróżniejszych terenach, najmniej po asfalcie, jeszcze nigdy nic się nie zepsuło. :)

Gość prafdata
Najlepiej zrobisz wybierając BMW X6 - dobry i na wertepy i na asfalcie nie odstaje... fajny wózek.

Gość To auto... hmmm
To auto to chyba tak naprawde to wloska licencja

Gość Toż to ruskie auto

Gość Myśliwy 2010
Ja kupiłem to auto nowe-jest super!

Gość ja marzę o tym samochodzie
ten samochód wydaje się być niezniszczalny - w ex-zsrr naoglądałam się ich i terenów po których jeździły - super auto.

Gość LESS
Powiem tak: Jimmy ma napęd tylko na tył, łada 4x4 dodatkowo blokada mechanizmu różnicowego. Jeśli ma to być auto nie do śmigania w długie trasy a zależy na pożądnym aucie terenowym za małą kasę - ja bym brał. Częśći tanie jak barszcz - nowe. A, jutro na TVN Turbo w jednym z programów, chyba moto-on ma byc materiał o Nivie. Wszystkie suvy dla panienek co do kosmetyczki jeżdżą niech się przy nivie, jeśli o własciwosci terenowe chodzi schowają.

Gość LADA NIVA
To sa dobre auta,ale patrz na blache

Dobre auto jest,co prawda ja wolę Uazy ale Niva też może być

Gość SurMir56
Powiem tak: TYLKO NIVA. A dlaczego? jeżdżę takim cackiem a najlepsze jest to, że pochodzi z ... Kanadyjskiej Armii!!!! Jeśli chcesz asfaltowej terenówki to kupuj co chcesz, jeśli chcesz szaleć po czołgowisku Darłowa lub Bornego to ... TYLKO NIVA!!!

Gość kot13
a dacia duster nie byłaby lepsza? jak już o tym targecie mówimy

Gość Ruuuuuuusian
LADA NIVA Wyposażenie standardowe: - napęd 4x4 - reduktor - blokada mechanizmu różnicowego - wspomaganie kierownicy - immobiliser - obrotomierz - zamykany podświetlany schowek w desce rozdzielczej - lusterko w osłonie przeciwsłonecznej pasażera - regulacja położenia przednich świateł z wnętrza pojazdu - otwieranie bagażnika z miejsca kierowcy - wycieraczka szyby tylnej ze spryskiwaczem - regulacja czasowa wycieraczek - ogrzewana tylna szyba - składane, regulowane siedzenia przednie - składana tylna kanapa - barwione szyby - składane lusterka boczne - osłony przeciwbłotne przód/tył - trzecie światło stopu - wzmocnienia drzwi - mocowanie fotelików dziecięcych ISOFIX

Gość kondzik
wlasnie kupilem super nive z 2005 i potrzebuje czesci do blacharki,jak ktos moze cos polecic to z gory dziekuje

Gość Tylko co z blacha?
Tylko co z blacha?Te auta szybko koroduja...:(

Gość aaaaaaaaasss
2005 i rdza???

Gość uuuupppppppppppppppp
uuuuuuuuuuuuuuuu

Gość Aaaaaaaaaajajaj
Lada Niva is the best!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość daeer
właśnie zamierzam kupic nivke do zabawy w terenie; staroswiecka sylwetka bardzo mi sie podoba

Gość racki rzorż
Tylko jak 4x4 to formalnie nie Niva - tylko Lada 4x4 (bo prawo do nazwy Niva wykupił Chevrolet, który produkuje jakiś pasztet nazywający się Chevrolet Niva. Oczywiście Lada 4x4 od Lady Nivy różni się tylko rokiem produkcji i nazwą ;) A co do samego samochodu - mi się bardzo podoba wizualnie (z zewnątrz) jest to auto które się ładnie starzeje. Z minusów wymienił bym wnętrze plastikowo tandetne, no i twarde zawieszenie daje się odczuć - ale koniec końców to samochód terenowy, a nie rodzinny. Nie wiem jak to auto współpracuje z gazem, ale pewnie nie najgorzej. Generalnie to jest to solidna i mało skomplikowana konstrukcja. __ http://www.sky4fly.net/

Ford AWD z napędem na 4 koła z salonu Wikar.pl którego widziałem jest naprawde piekny a także jeszcze inne jak mondeo, smax, galaxy - z osobowych oraz suvy : Kuga i EDGE gdzie miałem okazje zobaczyc i naprawde warto je kupić bo ceny sa przystepne a obsługa bardzo miła co polecam./