Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podłamana_

wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Polecane posty

Gość podłamana_
dzadzudzi A Twoja mama miała czeste nawroty choroby? Jak u niej przebiegały te rzuty choroby? Pytam bo słyszałam o trzech... rzut lekki, średnio cięzki i cięzki.

Gość Ty już wiesz kto
spadam lulu, mam nadzieję, że jutro będziecie dziewczyny na temacie i pogadamy:) nie łam się Kochana, wszystko będzie ok

Gość dzadzudzi
o kutwa. masz 23 lata ??? to mnie załamałaś, ja mam 24 :( myślałam, że jednak w starszym wieku się na to choruje :( akurat to, że nie chcesz operacji to ja rozumiem, ale pamiętaj, dbaj o siebie i bądź pod stałą kontrolą lekarza, to ważne.

Gość podłamana_
mam nadzieje, ze dam radę :) Jak na ta chorobe to nie jestem juz taka młoda. Słyszałam, ze nawet 15 latki maja ta chorobę :/ Ja zachorowałam w wieku 20 lat, wiec chyba jeszcze tak najgorzej nie jest. A Wy dziewczyny nie zastanawiajcie sie i zróbcie sobie kolonoskopię. Najgorsza pomimo wszystko jest niewiedza.

Gość podłamana_
tak, jutro będę. Skoro jestes w tym wieku to tym bardziej koniecznie zrób sobie to badanie. Ja tez myslałam, ze tak powazne schorzenie mnie nie moze dotyczyc a tu jednak :(

Gość podłamana_
dzadzudzi Zrób sobie badanie tak na wszelki wypadek. Niekoniecznie musiałas po mamie "oddziedzić" ta chorobe, ale warto sie upewnic, ze wszyhstko jest w porzadku. Mykam do spania, jutro jakos w ciagu dnia sie pojawię. Trzymajcie sie i dobrej nocy.

Gość dzadzudzi
w sumie można to tak określić, że był rzut lekki, średni i ciężki.. na początku b. długo nie mogli jej zdiagozować, podejrzewali chorobę zakaźną, zatrucie i ch.... wie co jeszcze :O potem leki i do domu, kilka lat było dobrze, potem znów szpital no potem było coraz gorzej...skończyło się natychmiastową operacją w ostatniej chwili, która uratowała jej życie. Jelito było w tak złym stanie, że w każdej chwili mogło pęknąć :( ogólnie od wykrycia choroby do operacji minęło jakies 7 lat.

Gość -Malinka--
Wlasnie znalazlam odpowiedz - zamiast kolonoskokpii mozna zrobic sigmoidoskopie , tj Sigmoidoskopia - jest to badanie endoskopowe ostatnich 60-80 cm jelita grubego, czyli odbytnicy, esicy i części zstępnicy To nie jest tak inwazyjne jak kolonoskopia a podobno tez wykrywa wrzodziejace zapalenie jelita i raka. W Poznaniu koszt zabiegu prywatnie 150zl. Tak pisze sama do siebie, ale jak ktos zajrzy to moze mu sie przyda, bo jest wiele osob (jak ja) ktore sie boja kolonoskopii.

Gość prawie eks-kafeterianka
ale kolonoskopia jest lepsza w tym, że podczas kolo od razu można pobrać do biopsji próbki bądź można usunąć jak są jakieś polipy czy inne paskudztwa. więc jak już mają zaglądać w jelita, to lepiej, żeby był to ful service, bo i jedno, i drugie badanie jest dość inwazyjne.

Gość Ty już wiesz kto
witam z rańxa:) zanim zaczniecie panikować z tym badaniem zróbcie badanie na krew utajoną w kale. koszt prywatnie w laboratorium to ok. 30-35zł, więc nie tak źle. jak Wam wyjdzie pozytywny to wtedy będziecie sie martwić. ja tak zamierzam zrobić

Gość dawaj kółko
ojej, to straszne

a na raka może zachorować tak samo zdrowy człowiek jak i ten z zapaleniem jelita nie warto sobie wkręcać fazy

Gość abotak
ja też mam problem a mianowicie przez parę lat od czasu do czasu miałam straszne swędzenie odbytu do tego stopnia że drapałam do krwi , pojawiało się to w sytuacjach stresowych i z tym to kojarzyłam , teraz podczas wypróżniania pojawia się krew na papierze i piecze mnie kiszka podczas twardych stolców , mam zamiar robić badanie na krew utajoną , ale wyczytałam ze nalezy się przygotować odpowiednio żeby wynik był wiarygodny , tj dieta jakaś tam http://zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_kalu.html

Gość podłamana_
witam i podnszę temat. Jest ktoś może chory na tą samą chorobę co ja?

Gość maleństwo7890
lewatywy z uryny-bosko a nie lepiej brać asamax?

Gość Mama Natki
Witam wszystkich, moje dziecko zachorowało dwa lata temu na WZJ (NZJ) . Wiemy, że jest to choroba nieuleczalna- można ją tylko zaleczyć. Niestety w naszym przypadku stan remisji utrzymuje się niezwykle krótko. , po 3 miesiącach od odstawienia sterydów choroba wraca. Ostatnio rozmawiałam z pediatrą, która podpowiedziała mi, że ta choroba jest napewno wynikiem niedoborów w organiźmie. Zasugerowała mi, żeby zrobić badanie włosów dziecka - nazywa się to analiza pierwiastkowa włosów. Podobno nasze włosy odzwierciedlają najlepiej stan naszego organizmu. Pomyślałam, że gdyby część chorych zrobiła to badanie , to może wyniki wskazałyby jakich pierwiastków mamy za mało, a jakich za dużo. Napiszcie co o tym sądzicie. Nie chcę sama leczyć swojej córki, bo uważąm, że od tego są lekarze, ale w momencie gdy medycyna jest bezradna trzeba chwytać się wszystkiego. Pozdrawiam

a ja polecam suplementy diety, w skład których wchodzi kompozycja kwasów Omega3 i Omega 6 , astaksantyna , multiwitaminy i minerały. Mój syn choruje na WZJG i bierze te suplementy . Wszystkich zainteresowanych chcących poznać bliżej działanie i efekty odsyłam do strony , gdzie podany jest kontakt telefoniczny i e-mailowy do mnie. http://pl.oriflame.com/consultants/php/php-show.jhtml?nameInUrl=pl_algiz&_requestid=158852

Gość wzjg potrzebuje pomocy
Witam czy ktoś jeszcze jest aktywnym na tym forum?

ja choruje już od roku na szczęście nie jest to stan zaawansowany wcześniej brałam Pentase granulki 1 mg i czopki 1mg ale źle się po nich czułam na mój organizm bardziej spasował Asamax mam nadzieję że żąłądek za to nie dostanie w kitę...zostało mi za to dużo Pentasy gdyby ktoś z was był zainteresowany piszcie sloneczne_lato@wp.pl

Gość kasssieeekkkka
Zdrowe jelita- warunek konieczny >>Spróbujmy więc nauczyć się własnego wnętrza, poznać i zrozumieć własne jelita dla zdrowia i dobrego samopoczucia, po to, by przewód pokarmowy był nie tylko źródłem dolegliwości, ale umożliwiał także pełne korzystanie z jedzenia

Gość gość
Warto przeczytać książkę Dr NAtashy Campbell-McBride "Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS" i zacząć walkę o zdrowie. Nasze zdrowie w naszych rękach a więc zachęcam do czytania .

Gość gość
to paskudna choroba ,juz jestem 15 lat od resekcji jelita w klinice na przybyszewskiego w poznaniu.

Gość gość
U mnie zdiagnozowano WZJG okolo 6 miesiecy temu, leki dzialaja, nie chudne nie jestem przemeczony, jak biore leki to krew znika razem z biegunkami... . Zaczelo sie nagle od ostrej biegunki i sladowych ilosci krwi, mislalem ze sie konkretnie zatrulem, biegunki ustaly po jednym dniu ale krawienie nie ustalo, po dwoch tygodniach poszedlem do lekaza i niestety.... teraz trzeba dbac o siebie.... i miec nadzieje ze wszystko wpozadku

Gość Innga87
Mam 25 lat i u mnie od diagnozy wrzodziejącego do usunięcia całego jelita grubego minął zaledwie miesiąc. Nie pomogła mesalazyna ni leki biologiczne, sterydy i inne cuda. Skończyło się wycieńczeniem, niedożywieniem, niedokrwistością i perforacją jelita. Dbajcie o siebie i nie zaniedbujcie nawet najmniejszych sygnałów, że coś jest nie w porządku!

Gość gość
też jestem chory na wzjg i chciałbym wszystkich zainteresowanych skierować na jedno forum tylko o tej chorobie i takie, które by widać było, że ludzie na nim funkcjonują: wzjg kropka phorum - na końcu pl wzjg kropka cba - na końcu pl

Gość gość
Potrzebuję pomocy mój chłopak choruję na wrzodziejące zapalenie jelita grubego jego stan zdrowia pogarsza się z dnia na dzień... jeździmy od lekarza do lekarza może ktoś mi pomoże chciała bym wiedzieć jak u innych wygląda dzień z tą chorobą co wtedy jeść i w ogóle proszę o kontakt osoby które przez to przechodzą.Mój e-mail klaudia199211@onet.eu

Gość gość
witam. ta choroba dotknęła kogos z mojej rodziny, 2reemisja choroby. osoba kolo 50tki, stresująca praca. co polecacie, jakie kliniki, jakie badania?czy tylko wycięcie jelita grubego coś daje, czy po takim wycięciu mozna normalnie sie zalatwiac?