Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona22smutnajakliczyc

hipotrofia płodu pomocyy

Polecane posty

hej dziewczyny okazoło sie u mnei w 36 tyg ciąży że mała jest mneijsza niż powinna byc ma hipotrofie zaliczają ją do 33 tyg ciąży wszytsko jest ok bez zadnych innych wad. nie wiem jak mam liczyc teraz date porodu jetem w 37 tyg od miesiączki a od wielkości płodu w 34...... czy hipotrofia jest grożna dla dziecka?

Wiesz z tą hipotrofią to różnie, niekoniecznie musi to oznaczać coś złego. Są dzieci, które rodzą się malutkie, ale są zdrowe i pięknie się rozwijają. Moje dzieci bliźniaki urodziły się w 32 tyg. ciąży z wagami 1550 i 1050 (bliźniaki oczywiście). Ich hipotrofia była spowodowana moim zatruciem ciążowym. Ale rosną i rozwijają sie prawidłowo - teraz mają 2 latka

aha No tak ale bylr wcześniej ....... ja jestem w 37 tyg i moja mała waży 1885 . strasznie sie boje :/ nie pale nie pije ech i nie wiem z zcego to wynika ze tak sie stało :/ wgl nie wiem jak liczyc date porodu teraz:/ starsznie sie żle czuje od kilku dni na wymioty mnei bierze ból podbzusza słabości...i nie pzrespane noce budze sie co godz co 2 godz nie umie sie ułożyc :/ czasami czuje jakby mała wychodziła już tak sie pcha ze czuję jakby w pochwie gdzies juz była :/ po osttaniej wizycie pow ze mała jest starsznie nisko główką już,... ech :(martwie sie

teraz najgorsze co mozesz robic to sie martwic, wiem ze latwo powiedziec, ale pociesze cie ze moja malutka tez to ma, 2 tygodnie temu wyszlam ze szpitala bo wlasnie podejrzewali u mnie hipotrofie plodu no i diagnoza sie potwierdzila, moja jest o 3 tygodnie mniejsza, teraz jestem w 33 tygodniu i wazy 1500g, takze naprawde malenstwo, ale z usg wyszlo ze wszystko rozwija sie prawidlowo, kochana nie martw sie, chociaz ja tez nie jedna noc przeplakalam, ale teraz juz jest ok, niektore dzieci poprostu rodza sie mniejsze ale nie ma przeciez reguly na to, jezeli wszystko jest ok, rozwija sie prawidlowo i rosnie to nie ma co sie martwic poprostu bedzie kruszynka, ostatnio bylam na usg 4d i lekarz powiedzial ze takie dzieci po porodzie w ciagu kilku tygodni doganiaja waga swoich rowiesnikow, z tego jak moja mala rosnie to tez nie bedzie kolosem, jak dojdzie do 3 kg to bedzie dobrze, pociesze cie ze w ostatnim miesiacu dziecko moze przytyc nawet do kilograma, wiec spokojnie. Moja siostra urodzila sie jak wazyla 2kg i jest zdrowa dziewczynka i powiem ci ze jest nawet wieksza odemnie a jest 10 lat mlodsza, ja dostalam leki na lepsze ukrwienie macicy, mam nadzieje ze to pomoze. Pozatym kiedys nie bylo usg i kobiety rodzily dzieci jedne mniejsze drugie wieksze pojecie hipotrofia nie istnialo i dzieci rodzily sie zdrowe tylko mniejsze, moze ty i twoj partner tez nie jestescie duzi i dlatego malenstwo tez malutkie

może tak ale ja nic nie dostalrofie moje łóżysko sie już dawno zestarzało ma wiele zwapnien jak mi mówili ....co 2 tyg chodze na usg. ale martwie sie .....bo naparwde waga dla dziecka w 37 tyg 1885 to mało sporo za mało zotałyg do końca ale nie wiem jak mam liczyć teraz termin porodu.czy od okresu czy od badań które wyszo że jest hipotrofia moja mała jest o 3tyg też mneijsza niż powinna byc....

Gość a po co ci data porodu
Na ogół i tak dziecko nie rodzi się w wyznaczonym dniu. U mnie np było tydzień później od tego, co powiedział lekarz. A poza tym liczysz od ostatniej miesiączki... Byc może owulację miałaś później niż przewidział "książkowo" lekarz. I stąd różnica 3 tygodni. Przestań się zamartwiać dziewczyno, bo nie pomożesz ani sobie, ani dziecku. A dziecko urodzi się wtedy, kiedy przyjdzie na nie pora :)

moja kolezanka miala tez tak z lozyskiem, najwazniejsze zebys jeszcze troche dotrzymala ciaze, nie wiem czy lekarz nie powinien cie polozyc do szpitala na troche bo ja tak mialam i podkarmiali malenstwo, dostaniesz kroplowke z glukoza no ale to wszystko zalezy od twojego lekarza. Pozatym nawet jak urodzisz dzidziusia z waga 2kg to nie jest tak zle, troszke potrzymaja was w szpitalu przytucza :) i wyjdziecie, moja mama wyszla po tygodniu z moja siostra. Najwazniejsze zeby byla zdrowa a to czy jest duza czy mala to nie jest wazne.

Po pierwsze nie sugeruj się wagą, którą wyznacza lekarz bo zazwyczaj jest bardzo mylna i dużo odbiega od stanu faktycznego. U mnie zdiagnozowano, że dzidziuś ma 4 kilo bo zmierzono długość nóżek i to była długość odpowiadajaca 4kilogramowego dzieca. Mały uroził się 3150 więc prawie kilo zawyżone! U koleżane tak samo, dzieciaki podiagbozowane na 2100 a porodziły się 3600- 3800. Lekarz szacujac wielkość nie kładzie bobasa na wagę tylko robi wymiary szerokości i długości poszczególnych części i na ej podstawie wylicza średnią wagę. Jest to bardzo mylące i bardzo nieobiektywne. Na prawde niewielki odsetek dzieci rodzi się z wagą przepowiedzona przez lekarza. Zazwyczaj są to duze odchylenia. Twoja dzidzia moze ważyć znacznie więcej, więc nie brałabym tego co mówi lekarz mocno do głowy. Wycisz się, uspokój, maleństwo potrzebuje Twojego relaksu.

Gość kopciuszek smerfetka
moje dziecko urodziło się w 35 tc z wagą niecałe 2 kg....więc jest dzieckiem hipotroficznym :/ pomiary z USG wogóle tego nie wskazywały... dzisiaj ma 9 miesięcy i jest świetnie rozwijającym się maluszkiem...fakt, że mniejszym od rówieśników ale co tam ;) najważniejsze, że jest zdrowe i nic mu nie dolega :) hipotrofia to nie wyrok - będzie dobrze!!!!!!!!!!!!!! :)

Gość penelopa pomponia
Nie martw się na zapas, u mojego szkraba tez byl podobny kłopot. W 36 tc lekarz stwierdził ze odpowiada on rozmiarami 32 tc a głowa na 36 tc. Byłam załamana kilku lekarzy robiło usg i wszyscy stwierdzili to samo. Miałam dojrzale łożysko, przepływy prawidłowe. Dużo wód jednak lekarz uznał ze mały jest za mały nie rośnie we mnie i ciąże należy zakończyć i odżywić syna poza mną. Urodziłam w pierwszym dniu 37 tc, przewidywana waga dziecka- 2 kg a urodził sie 3 kg bez cech hipotrofii, wiec głowa do góry, aparatura nie jest w stanie odzwierciedlic rzeczywistości. Też najadłam się strachu i rozumiem Cie ale podpytywałam jeszcze w szpiutalu lekarzy mówili ze takie hipotroficzne dzieci szybko nadrabiają wagę. Trzymam kciuki za Ciebie i dziecko:)

Gość d;sdjddddd
ja urodziłam w 36 tyg, waga dziecka 1920. Miałam silne zatrucie a lekarz prowadzący nie zorientował sie, dobrze, że przeżyliśmy. Najlepiej skonsultuj się z innym lekarzem, aby wykryć ewentualne przyczyny takiego stanu, albo zgłoś się do szpitala.

Gość gośćAnia
Witam serdecznie, chciałabym odświeżyć temat. Jestem w 37tc waga synka 2070. I trzeci tydzień spędzam w szpitalu. Niewiem co dalej:/ jak wasze ciąże sie kończyły? Porodem naturalnym czy cc? I jak maluszki maja sie teraz? Juz gdy podrosły?

Gość gość
wszystko normalnie, cora dobila do sredniej i tak sie trzyma, i rozwija bardzo dobrze, wlasnie idzie do pierwszej klasy draznilo mnie brzeczenie lekarzy, jesli jestem drobna i nie jadam w McDonalds a moja mama tez rodzila nie najwieksze dzieci, to mam prawo miec male dziecko, to naturalne, tylko moj ginekolog mial zyciowe podejscie i mowil to samo w kazdym razie tylko nie pozwol zaszczepic dziecko gdyby sie chcieli rozpedzic, takie malutkie najpierw trzeba przebadac czy ma prawidlowo rozwiniete mozgowie, czy nie ma wylewow, a potem dopiero szprycowac jakas "kontrolowana" trutka

Gość gość
sorry za ten brak duzych liter, znakow specyficznych dla polskiego itd ale jem sniadanie i pisze jedna reka wszystkiego dobrego

Gość gość
Czy na pewno na usg są dokładne pomiary, pisałam tutaj na forum o swoim problemie w 38 tyg wychodziło że synek ma 2500 g a urodził się w 40 tyg z waga 3300 , ile ja nocy nie przespałam, lekarze sami byli zdziwieni tak się ułożył ze takie wychodziły pomiary

Gość gość
u mnie term porodu wychodził miesiąc do tyłu właśnie z tego usg, położne nic nie mówiły ale widziałm po minie że nie wróży to niczego dobrego, pomyłki na tak póxnym etapie się zdarzają i może u Ciebie też tak jest

Gość gość
podaczas ciąży lekarz nie wykrył że dziecko jest mniejsze - urodziła sie 2800 g a usg wskazywało 3200 g - hipotrofia - dzisiaj ma 7 mcy i rozwija sie bardzo dobrze , bardzo szybko nadrobił wage bo w ciagu czterrech mcy

Gość gośćAnia
Dzięki za odpowiedzi. Po dwóch tyg na patologii ciazy, co drugi dzien test mamminga ( zawsze uzyskiwałam maks. Ilośc punktów) jutro mam próbę oksytocynowa. Niewiem co mam myślec o tym juz.

Gość gość
Będzie dobrze , nie martw sie jestes pod opieka lekarzy . rozmawiałm z wieloma rodziacami dzieci hipotroficznych i dzieci dobrze sie rozwijają , nie choruja , czasami sa nieco mniejsze od rówiesników . W jednym przypadku chłopiec w wieku szkolnym ma małe problemy z nauka ale do konca nie wiadomo czy to hiportofia jest przyczyną .

Gość gośćNana5
Chciałabym odświeżyć temat. Mój synek 29tc liczonym z okresu waży 927g jest malutki i odpowiada wielkością 27-26 tc. Lekarz powiedział że jak za dwa tygodnie maleństwo nie nadrobi to szpital nas czeka. Martwię się czy maluszek jest zdrowy. Wszystkie badania nam ok. A malutki bardzo się rusza i fika.

Gość MamaMloda39
Ja urodziłam córkę z hipotrofia w41 tygodniu sn. Dostała 10 pkt wazyla 2700 i miała 56cm. Dziś ma 2.5 roku wazy 12 kg i ma 92 cm. Nie odstaje od rówieśników. Jest jedynie drobną dziewczynka. Charakteryzuje ja w przedszkolu niekończący sie brak energii :)

Gość gość
2700 to przeciez nie hipotrofia! Prawidliwa waga jest od 2500

Gość gość
tez urodziałm syna z hipotrofią - okazało sie dopiero po porodzie - waga 2800 1o pkt Apgar . Dzisiaj ma ponad rok waga ok 12 kg , rozwój prawidłowy

Gość gośćNana5
Lekarz powiedział że hipotrofie stwierdzi jak maly będzie miał dwa tygodnie "do tytułu" względem terminu z pierwszego USG. Narazie ma osiem dni opóźnienia. Czy możliwe jest że lekarz się myli? Ale dwóch lekarzy robiło mi usg i wyszło podobnie. Maly ma tylko odpowiedni wzrost a brzuszek i główka zbyt małe. Czy lekarze mówili wam co spowodowało tak mala wagę dziecka? Przepływy i pępowinę mam ok. To co może być powodem. Cała nadzieja w diecie białkowej i w czasie pozostałym do porodu.

Gość gość
Ja sobie do dzisiaj zadaję pytanie co zrobiłam nie tak, że syn urodził się hipotrofikiem (2500 kg w 38 tc). Ma obecnie prawie dwa lata i cały czas jest diagnozowany z powodu niedowagi. Lekarze pytali mnie czy paliłam w ciąży. Nigdy nie sięgnęłam po papierosa, nie przebywałam wsród palących. Innym tropem lekarzy była przebyta w ciąży infekcja (zapalenie gardła w 9 tc) albo kontakt z chemikaliami (u mnie w pracy odbywał się remont, byłam na począku ciąży). Nikt jednak nie podał mi konkretnej przyczyny.

Gość gośćNana5
Właśnie ja też nie palę nie tykam alkoholu ani teraz ani pod ciążę. Biorę witaminy i dbam o siebie bo o ciążę długo się staraliśmy. Co prawda też byłam chora (przeziębienie) ale czy to jest powód? Znajoma miała zapalenie płuc w ciąży i antybiotyki dożylnie a dziecko 3800g a 38tc. Wiec to nie jest regula. No nic idę spać bo martwieniem się dziecku nie pomogę.

Gość MamaMloda39
Miałam to zapisane na wypisie i w karcie szpitalnej dziecka ze dziecko hipotroficzne dostawione do piersi je prawidłowo, urodzone w ciąży przeterminowanej w nawiasie dodany 41 tydz. Waga wyjściowa ze szpitala 2540. Zalecona wizyta u playlisty, neurologa, kardiologa (córka urodziła sie z dziurka 3mm w sercu ktora rzekomo powinna zrosnac sie do 12 miesiąca a zrosla sie w wieku 2 lat) oraz wizyta u ortopedy.

Gość gość
Witam, urodziłam synka z waga 2200 w 37 tyg. 10pkt ap., wyszliśmy po dwóch dniach ze szpitala. Wszystko ok. Leżałam miesiąc na patologii ciąży info dziś nie wiadomo co było przyczyna.

Gość gość
Hej moja miala podejrzenie tego w 32 tyg waga byla 650 gr. Urodzilam w 41 tyg i 5 dni waga 3150

Gość gośćNana5
Gość z dziś 9.34 naprawdę twoje dziecko w 32tc ważyło około 600 g czy jedynka Ci uciekła? W każdym razie cieszę się że podrosło na koniec.