Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmeeggiiee

Kupno samochodu

Polecane posty

Gość mmeeggiiee

Witam Was Bardzo Serdecznie mam pare drobnych pytań dotyczących mojego " Nowego Samochodu" Tydzień temu kupiłam samochód oczywiście juz używany. Samochód posiada jeszcze swoje ubezpieczenie. Poprzedni właściciel wyrejestrował juz autko. więc teraz mam małe pytanie jezeli jescze ja nie zarejestrowałam samochodu to czy autko moze sobie stac przed blokiem, czy muszę juz wykupywac ubezpieczenie, jezeli mam zamiar zrezygnowac z tego starego ubezpieczenia (płaconego przez poprzedniego właściciela), czy poczekac do rejestracji. Nie chce jeszcze rejestrowac samochodu, czekam do moich 25 urodzin które juz niebawem za 2 miesiące. ( chodzi o znizki) :) Pozdrawiam

Gość mmeeggiiee
mam nadzieje ze cos zrozumieliscie bo napisalam to troszke ogolnikowo grrr ale jest 22 a ja padam z nóg.

Gość smerfik elfik
z tym czekaniem do urodzin to też uważaj,bo to jest zależne od firmy ubezpieczeniowej. W Hestii np. zniżka jest od 28 r.ż.

Gość smerfik elfik
idź zarejestruj samochód a na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela nie możesz jeszcze jeździć?

Gość to nie cmy to glod
masz obowiazek przerejestrowac zakupiony samochod na siebie o ile sie nie myle w ciagu 28 dni.do tego masz obowiazek w jakims tam terminie wniesc oplate od umow cywilno prwanych w US na druku pcc3. podatek wynosi 2% od wartosci.jestes zwolniona z teog podatku jesli zakupilas samochod od firmy. z ubezpieczniem jest podobnie ubezpiecznei traci waznosc po terminie w ktorym jestes zobowiazana do przerejestrowanai samochodu.

Gość to nie cmy to glod
idź zarejestruj samochód a na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela nie możesz jeszcze jeździć? - nie moze w przeciwnym razie majac wypadek obciazalby konto poprzedniego wlasciciela. ustawodowaca jakso to uregulowal szczegolow nie znam ale wiem iz trzeba w okreslonym terminie przerejestrowac samochod i miec wlasne ubezpieczenie. ponadto w warunkach ubezpiecznie poprzedni wlasciciel mogl miec rozne klauzule ktore sa dosc popularne np. ze nie bedzie udostepnial samochodu innym osobom poza najblizszymi domowanikami(prawie kazda polisa ma takei zastrzezenie chyba ze placimy doplate za to ze samochodem moz ejezdzic kazdy) wtedy spowodujesz wypadek i bedziesz placic z wlasnej kieszeni nie tylko z anaprawe swojego samochodu co jest logicne ale jeszcze innych ktore uszkodzisz bo ubezpieczyciel odmowi poprycia ksoztow naprawy. lepiej ubezpieczyc i nie ryzykowac bo moze cie to kosztowac dziesiatki tysiecy jak bedziesz miala pecha.

Gość kup sobie samochód
ale teraz jest mozliwość przeniesienia ubezpieczenia z 1 własciciela na 2. Ja żadnych klauzul dot. udostępniania innym osobom auta nie podpisywałam, żadnej dopłaty tez nie robiłam...

Gość to nie cmy to glod
przeniesc tzn. co ? cesja umowy zawsze byla mozliwa.

Gość to nie cmy to glod
Ja żadnych klauzul dot. udostępniania innym osobom auta nie podpisywałam, żadnej dopłaty tez nie robiłam... - teog sie nie podpisuje jest w umowie, jesli nie masz to zaplacilas za ubezpeicznie wiecej(agent mogl nie informowac o tej mozliwosci bo np. ma prowizje od sumy ubezpeiczenia wiec na reke mu jelsi placisz wiecej) lub masz a nie wiesz bo nie czytalas warunkow ubezpiecznei lub mas zubezpieczneie w jednym w niewielu towarzystw ktore tego nie stosuja.

Gość kup sobie samochód
przeniesienie=cesja, to chyba logiczne więc nie rozumiem pytania. Poza tym dzięki za wykład nt. mojej umowy. Wiem co mam w umowie bo ją czytałam. To nie temat o moim ubezpieczeniu tylko o ubezp. autorki

Gość to nie cmy to glod
przeniesienie=cesja -nieprawda ! nie wiem co dla ciebie jest przenieseiniem ja nie znam zwrotu przeniesienie umowy stad zapytalem czy chodzi ci o cesje. cesja nazywana jest przelewem nie przeniesieniem. cesja to cesja czyli umowa przeniesienia wierzytelnosci z cedenta a cesjonariusza. o cesji polisy ubezpieczeniowej slyszalem w przypadku zakupu na kredyt samochodu lub czesciej nieruchomosci. byc moze mozna dokonac cesji oc ale nie sadze aby to bylo oplacalne a byc moze przenosilasc cos innego :D

Gość kup sobie samochód
ale o co Ci właściwie chodzi? Przecież ja nigdzie nie pisałam, ze coś przenosiłam, napisałam tylko, ze jest taka możliwośc! Czy jest to opłacalne to już autorka musi się zorientować... "cesja czyli umowa przeniesienia " no więc o to przeniesienie mi chodzi... w domyśle przeniesienie praw, wierzytelnosci itp.

Gość kup sobie samochód
'cesja nazywana jest przelewem nie przeniesieniem." Przeniesieniem również :)