Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Witam mam takie male pytanie . Na dniach zostane matka , samotnie bede wychowywac dziecko poniewaz ojciec nie przyznaje sie do dziecka w zwiazku z tym mam pytanie dotyczace becikowego. Mieszkam z rodzicami w domu , nie pracuje . Czy nalezy mi sie 2tys becikowego czy 1tys ? Tylko jeden czlonek naszej rodziny pracuje i czy beda podliczone jego zarobki i podzielone na wszystkich czy jak ? Bardzo prosze o pomoc . Z gory dziekuje i pozdrawiam

moim zdaniem będą brane tylko twoje dochody pod uwagę, albo ich brak i powinnaś dostać 2 tyś zł

Gość BSZCZ
Bedzie Ci sie należało 1000 zł.becikowego i możesz starać się o zasiłek z tytułu urodzenia dziecka,kolejny 1000 zł.ale to sie załatwia w MOPS w Twoim mieście.

Tylko wlasnie problem w tym ze ja nie mam zadnych dochodow a beda podliczali dochody mamy z tego wzgledu ze mieszkamy pod jednym dachem i ona w sumie mnie utrzymuje , juz nie wiem co robic ;(

Becikowe w wysokości 2000 zł przysługuje każdej matce, która złoży stosowny wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego w ciągu roku od urodzenia dziecka, jeśli dochód na osobę w jej gospodarstwie domowym nie przekracza 504 zł (lub 583 zł w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym).

Gość BSZCZ
Tak ci powiedzieli w Ośrdoku Pomocy Społecznej że beda brali dochody Twojej mamy? ile masz lat?

nawet jeśli policzą jej dochód to i tak aby dostac ten drugi dodatkowy tysiąc to dochód na członka rodziny nie może przekroczyć 504 zł netto na osobę więc spokojnie;) a co z ojcem dziecka nie ma zamiaru płacić??????? nie podaj się tylko sprawę do sądu po urodzeniu dziecka o alimenty i ustalenie ojcostwa ;)

No tak tylko ze moja mama ma na umowie ok 3 tys zl wiec podzielic na 4 osoby to wyjdzie te 504 zl . Pozatym chcialabym sie jeszcze starac o rodzinne ale z tego co wiem to pracownicy mopsu przychodza do domu i sprawdzaja jakie sa warunki w domu , pierwszo skladam papiery na becikowe a pozniej zakladam sprawe o alimenty da ojca dziecka

Pod uwagę brane są dochody rodziców czyli w tym wypadku Twoje a nie dziadków więc to ile zarabia Twoja mama nie ma tu nic do rzeczy. Tak samo jest z zasiłkiem rodzinnym.

najlepiej będzie jak dopytasz w GOPSie lub MOPSie:) bo dochód na umowie jest brutto więc od tego są odprowadzane składki na ZUS ;) a jeśli chodzi o alimenty i badanie dna to już musisz wszystkiego dowiedzieć się w sądzie rodzinnym

Gość BSZCZ
Nikt do ciebie nie przyjdzie sprawdzić warunków w jakich mieszkasz to raz a druga sprawa to licza sie dochody netto Twojej mamy tak więc nie bedzie to tyle co na umowie.A 4 osoby łacznie z dzieckiem juz liczysz?

Gość dusiaaaaa
slucham tych paragrafow i smiac mi sie chce w momecie kiedy pujdziesz zlozyc wniosek o zasilek rodzinny dostajesz wszystkie dokumety twoja rodzina skada sie z ciebie i dziecka wiec sa brane pod uwage tylko twoje dochody a jeszcze pytanko masz swoj pokuj

Gość BSZCZ
Ja też pierwsze słysze żeby brali dochody rodzica,dziwne.No chyba że autorka jest nieletnia i tym samym bez środków do życia.

Aha no i po złożeniu wniosku o zasiłek rodzinny nikt z mops-u nie przychodzi sprawdzać warunków mieszkaniowych itd

Gość nanananna
sylwiaaaa18 a co takie złe masz warunki w domu?

Gość musisz prawdopodobnie
udowodnic, ze jestes na wlasnym gospodarstwie domowym. Gdzies o tym czytalam (tylko nie wiem, czy to nie kolejne bzdury, najlepiej sie dowiedziec w mopsie), podobno, jesli dziecko (matka w ciazy)jest na utrzymaniu rodzicow, to brane sa pod uwage zarobki wszystkich. Jesli jednak matka ma jakies dochody, moze udowodnic, ze jest na swoim gospodarstwie. Nie mam pojecia nawet jak to udowodnic :/ ale trudna sprawa, zeby samotna matka dostala rodzinne musi najpierw pozwac ojca dziecka do sadu o alimenty :/ pozniej z orzeczeniem sadu (ze faktycznie jest samotna matka) idzie do mopsu i dopiero zalatwia zasilek.... czy to nie jest bzdura? Lepiej dac pijakom niz kobiecie samotnie wychowujacej dziecko :/

Gość dusiaaaaa
pamietaj ze odojca dziecka mozesz wyciagnac alimenty na siebie w czasie pologowym

Gość a czy ktoś wieee
To pytanie natury czysto hipotetycznej, ale będę wdzięczna, jeśli ktoś obyty z tematem becikowego odpowie: czy wystarczy nie złożyć wniosku o becikowe w ciągu 12 miesięcy od narodzin dziecka by go nie otrzymać? Jeśli nie chcę przyjąć becikowego to wystarczy, że nie złożę wniosku i już?

Wlasnie chodzi o to ze nie mam zlych warukow ale mimo wszystko bede samotnie wychowywac dziecko , jestem pelnoletnia , pracowalam w 2009 ale byla umowa zlecenie i tylko na krotki czas . A licze 4 osoby bez dziecka czyli siebie siostre brata i mame bo ojczyma nie licze poniewaz nie maja slubu

Jeśli pracowałaś( nawet na umowę zlecenie) musisz w Urzędzie Skarbowym uzyskać zaświadczenie o dochodach za 2009r i dołączyć je do wniosku.

tyle ze bedac w mopsie po papiery na becikowe prosili abym wziela ten papier o dochodach ale za 2008 a nie 2009 . Ja naprawe pierwszy raz mam z tym stycznosc a teraz nie bardzo jak mam czas latac po tych urzedach poniewaz jestem juz 14 dni po terminie wiec w kazdej chwili moge zaczac rodzic

Gość dusiaaaaa
jesli nie rozliczalas sie z pit to nie musisz pisac dochodow bylam w takej sytuacji pamietaj rodzinne z tytulu samotnej matki becikowe i dodatek do becikowego mieszkalam z rodzicami babcia i sistra a w urzedzie powiedziala ze ja i moja corka to osobna rodzina

Wiec nawet jesli eda podliczane dochody mojej mamy to nie wedlug tego ile jest na umowie tylko tyle ile na reke tak ? Bo jesli tyle ile na reke to bedzie niecale 2tys wiec podzielic na 4 osoby to nie wyjdzie te 504 na osobe , ale jesli juz podlicza tyle ile na umowie to niestety wyjdzie wiecej

To zadzwoń do Mops-u i zapytaj jeszcze raz, albo sprawdz na ich stronie internetowej jakie dokumenty są wymagane.

Ten zasilek dla samotnej matki dostane tylko jednorazowo poniewaz po dostaniu becikowego rodzinnego i zasilku dla samotnej matki bede zakladala sprawe dla ojca dziecka o alimenty , No ja rozliczalam sie za 2008 i za 2009 tez tylko nie mialam zadnej umowy na stale jedyne na zlecenie i to trwalo niecale 2 tygodnie wiec co to ma do tego jesli ta umowa jest juz nie wazna i ja nigdzie od czerwca 2009 nie pracowalam

Dochody Twojej mamy nie będą podliczne ! Ty i dziecko jesteście osobną rodziną, nawet jeśli nadal mieszkasz z rodzicami.

Gość dusiaaaaa
no tak jest rok w stecz posluchaj sie mnie naprawde wez te wnioski albo popros mame w jednym pokoju wszystkie dokumety dostaniesz ona moze ci zaznaczyc budki ktore masz wypelnic i jak akt bedziesz miala to zalatwisz pesel i to dofinansowanie

Gość BSZCZ
Cos sie im chyba pomyliło w tym MOPSIE,no chyba ze po papiery bylas w 2009roku i kazali wziasc dochody za 2008 ale napewno bedziesz musiala okazac zaswiadczenie o dochodach za 2009 rok. Jesli faktycznie bedziesz wykazywac dochody mamy,co mi sie nie miesci w głowie to liczysz w takim razie 5 osob juz z dzieckiem bo o pieniadze wnioskujesz po urodzeniu dziecka a ono wlicza sie jako członek rodziny.

Gość dusiaaaaa
zasilek bedziesz dostawac do mometu dostania alimetow a na sprawe o alimety i ojcostwo czekasz2miesiace okolo