Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość atramencik123

Śniadanie i kolacja dla malucha

Polecane posty

Gość atramencik123

Witam! Mój syn ma prawie 19 miesięcy. Od 10 m-ca życia je praktycznie to co my. Od ponad miesiąca daję mu również mleko krowie. I mam tutaj pytanie. Czy możecie mi doradzić co mogę mu dawać na sniadania i kolacje? Bo kaszki, kanapki z szynką, serem lub dżemem po prostu już nam się znudziły. Acha i mały nie jest wybrednym dzieckiem, zjada w zasadzie wszystko, co mu przygotuję.

Gość ano właśnie
owsianka z jabłkiem (gotujesz zwykłe płatki owsiane, dodajesżerzuchę z starte jabłko) rób różne pasty na kanapki, pasta z makreli, jajeczna, twarożkowa, różne rodzaje pieczywa, razowe, pumpernikiel, posiej rzeżuchę jajecznica, omlet, jajko w koszulce

Gość atramencik123
Dzięki. Te pasty to świetny pomysł :)

Gość ano właśnie
nie działa wejdź na www.edziecko.pl i poszukaj zakładki kuchnia

Gość ano właśnie
oj coś się pomieszało :) no jasne, że ta rzeżucha to nie do owsianki tylko do pasty !

Gość moje dziecko ma 2 pół roku
i nie zje żadnej pasty na kanapce :( kanapka tylko z dzemem, czasem z serem (ale koniecznie bez masła). KASZKI MANNY TEŻ NIE TKNIE. NA ŚNIADANIA I KOLACJE ZJADA WYŻEJ WSPOMNIANE KANAPKI Z DŻEMEM I JOGURTY BĄDŹ BUDYNIE.

Gość atramencik123
Mój syn jak do tej pory odmówił mi tylko budyniu. Kaszkę mannę zje czasami, ale rzadko ją robię.

Gość ano właśnie
I pamiętajmy, że nic tak nie poprawia apetytu dziecka, jak miła atmosfera przy stole i towarzystwo rodziców. Smacznego! 20 pomysłów na śniadania Grahamka z masłem, twarożkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką Kakao Na miłe zakończenie: kilka cząstek pomarańczy Kasza manna na mleku z jagodami z mrożonki Woda źródlana z kroplą soku malinowego Na miłe zakończenie: marchewka do chrupania Kromka chleba z masłem, polędwicą i plasterkiem pomidora Koktaj z mleka, jogurtu i mrożonych truskawek Na miłe zakończenie: kilka plasterków suszonych jabłek Płatki zbożowe (z pełnego przemiału) z mlekiem Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy Na miłe zakończenie: mały banan Kromka razowego chleba z pastą z jajka i szczypiorku (ugotowane na twardo jajko rozgniatamy i mieszamy z odrobiną masła i drobno pokrojonym szczypiorkiem) Maślanka Na miłe zakończenie: kilka pomidorków koktajlowych Płatki orkiszowe (sparzone) z kefirem i odrobiną miodu, posypane zmielonym siemieniem lnianym Herbatka owocowa z sokiem z czarnej porzeczki Na miłe zakończenie: pół jabłka Kromka grahamki z masłem i jajko na miękko Jogurt brzoskwiniowy do picia Na miłe zakończenie: kilka rzodkiewek do schrupania Kasza kukurydziana na mleku z truskawkami z mrożonki Przecierowy sok z marchwi, jabłek i pomarańczy Na miłe zakończenie: pestki dyni i słonecznika Twarożek z pokrojoną w kostkę dojrzałą gruszką i kromka pieczywa chrupkiego Herbata malinowa Na miłe zakończenie: pokrojona w cienkie paski czerwona papryka Jajecznica na parze z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki dymki (dodajemy ją dopiero na talerzu). Do tego kromka razowego chleba z masłem Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy Na miłe zakończenie: naturalny jogurt z dodatkiem owoców Kromka chleba z plasterkiem pieczonego schabu i rukolą Woda źródlana z plasterkiem cytryny Na miłe zakończenie: jogurt waniliowy z tartym jabłkiem Bułeczka wieloziarnista z posiekanym wędzonym łososiem i koperkiem pokropionym cytryną Mleko acidofilne Na miłe zakończenie: mandarynka Lane kluski na mleku Herbata lipowa z miodem Na miłe zakończenie: pokrojony w pałeczki świeży ogórek Chleb z serkiem homogenizowanym i pomidorem posypany bazylią i szczyptą posiekanego czosnku Herbata żurawinowa z sokiem malinowym Na miłe zakończenie: kawałek kabanosa do chrupania Grzanka z pełnoziarnistego chleba tostowego z pastą z ciecierzycy i plasterkiem pomidora Kawa zbożowa z mlekiem Na miłe zakończenie: garść łuskanych pestek słonecznika Płatki owsiane na mleku posypane zmielonym siemieniem lnianym i nasionami sezamu Przecierowy sok z marchwi z dodatkiem soku jabłkowego Na miłe zakończenie: kilka suszonych śliwek Kromka chleba z pastą z soczewicy, pomidorem i bazylią Mleko z kroplą miodu Na miłe zakończenie: pół grejpfruta Omlet z żółtym serem i zielonym groszkiem, tost z chleba orkiszowego Herbatka o smaku jabłek z cynamonem Na miłe zakończenie: garstka winogron Połówka wydrążonej czerwonej papryki wypełniona twarożkiem z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, ogórkiem i rzodkiewką Napój z soku pomarańczowego i mleka Na miłe zakończenie: pełnoziarnisty wafel ryżowy z masłem do chrupania Kromka bułki wieloziarnistej z masłem i bryndzą, a na to pokrojona w cienkie plasterki rzodkiewka Herbata miętowa Na miłe zakończenie: mała miseczka domowego musu jabłkowego to ze str edziecko polecam

Gość atramencik123
A ten link będzie działał, jesli się go skopiuje do przeglądarki i usunie spację między 0 a przecinkiem.

Gość atramencik123
Acha, chciałam jeszcze dodać, że u nas problemem jest to, że mały ma tylko 8 zębów (jedynki i dwójki na górze i dole) także jest problem z pogryzieniem.

Gość mama synia 23 mce
jak nie ma alergii to np 2 razy w tyg jajeczniczke na szynce (moj synek ma 23 mcy) i uwielbia, tez mielismy problemy z tymi sniadaniami itp, maly ogolnie je wszystko , i oprocz bialego sera ( nie tknie) je wszystko ze smakiem, ale zeby mu przemycic np bialy ser, robilam paste rybna z nim, tzn jakies rybki w pomiodorkach do serka, moj lubi tez co jakis czas parowke ( ale dobrej jakosci oczywsicie, ja kupuje czesto z sokolowa np berlinki, albo wieprzowe ) w ogole nie lubi jesc rano kanapki wiec....robie kanapeczke, kroje w kosteczke, dorzucam ogoreczka kiszonego, jajko, i daje mu widelec! i zje wszystko, dmumny ze je sam, ale tez to fajnie i kolorowo wyglada, kaszek nie jada od dawma, czasem daje mu na mleku krazki zbozowe nestle, albo kulki czekoladowe, i sam je je, wiec sie cieszy :)

Gość mama synia 23 mce
nie martw sie dziaselka sobie porazdza bo sa twarde:) moj mial do niedawna 10 ale w tym 4 wiec mu dobrze gryzc, ale ogolnie wyszly mu zabki po roczku, teraz mu ida 3 z dolu i gory, i wlasnie dzis przegrzyl smoka , i chyba bede mu odstawiac smoczki juz :P acha, sproboj mu kupic te chrupki np cheerios, i tak do mleczka pare , np na sniadanko, a noz polubi, ja mojemu tak daje jak nie zje mi sniadania w postaci kanapki itp, to zeby nie byl glodny doslownie 90 ml mleka i troche kuleczek i zawsze cos zje :)

Gość atramencik123
No tak, u nas parówki też idą. Mały mógłby je jeść codziennie. Ale z oczywistych względów daję mu je czasami. I też uwielbia jeść sam. Ja trochę mniej to lubię, bo potem dużo sprzątania, no ale... :) Dzięki mamusie za podpowiedzi