Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość castanietaa

WCZESNA CIĄŻA - WYSOKA PROLAKTYNA- UTRZYMANIE CIĄŻY

Polecane posty

Gość castanietaa

Swoją prośbę kieruję do kobiet które zaszły w ciaże mimo podwyższonej prolaktyny i udało im się utrzymać ciaże. Krótko o mnie...teoretycznie wszystkie badania mam w normie, PRL 17 ng/ml, po tabletce MTC 159 (jest podwyższona ale lekarz powiedział że nie tak wysoko). Progesteron też ok 14 ng/ml, Tarczyca w normie. I teraz moje pytanie: czy BĘDĄC JUŻ we wczesnej ciąży a mając podwyższoną prolaktynę da radę utrzymać ciaże??? np. poprzez branie jakiś tabletek??? Pytam gdyż pierwszą ciąże straciłam w 10 tyg. i nie wiadomo z jakiej przyczyny. Ja podejrzewam tą PRL. Poprzednio zaszłam za pierwszym razem. Ale niestety ciaża obumarła.

Gość castanietaa
czy któraś z Was miała wysoką PRL, nie leczyła jej przed ciążą i miała szczęśliwy finał?

Gość castanietaa
żadna tu piszących nie miała takiego przypadku?

Gość castanietaa
?

Gość Izabellaa
Hey. Ja zaszłam w ciąże jak miałam podwyższoną prolaktynę, Najpierw ją leczyłam jakimiś tabletkami(nie pamiętam nazwy) ale bez skutku, potem lekarka mi przepisała mastodyne ale nie wiem czy była jakaś poprawa. W każdym razie wyciek z brodawek miałam cały czas a to jeden z objawów podwyższonej prolaktyny. Jak w wrześniu skończyłam brać te tabletki to na początku października zorientowałam się ze jestem w ciąży. Lekarka była zdziwiona ze na tym mastodyne zaszłam w ciążę no ale cóż, nic mi nie mówiła że przez podwyższona prolaktynę moja ciąża będzie jakoś zagrożona, po prostu miałam na siebie uważać i tyle, a wyciekiem z brodawek nie mam się przejmować bo w ciąży to rzecz normalna. Teraz mija mi 24 tc i wszystko jest ok tylko mleko tok mam taki jakbym nie wiadomo ile miała pokarmu w sobie. Mam nadzieje że po urodzeniu mojego skarbka pokarm mi nie zniknie. Wszystko będzie ok, zobaczysz. Ciesz się że udało Ci się zajść w ciążę bo wiem że przez te podwyższona prolaktynę kobitki mają z tym problemy.

Gość castanietaa
Izabelaaa dziękuję za odpowiedź :) ja mimo podwyższonej PRL mam regularne cykle, i śluz płodny i nie mam wycieku z brodawek. Ale podwyżsozna jest. No i ja nie mam jej leczonej. A jak myślisz czy ten wynik co napisałam wyżej jest wysoki wg Ciebie? no i nie wiem czy PRL w ciąży się zbija jakoś, tak dopytuje po tym co mnie spotkało kilka m-cy temu. A tak na marginesie - też mam Iza na imię :)

Cześć Iza znalazłam Twój wpis na blogu z 2010 roku ;) bo okazało się że mam taki sam problem i szukam podobnych przypadków. Dwukrotnie zaszłam bardzo szybko w ciąże i bardzo szybko poroniłam. Lekarz zlecił mi szereg badań i okazało się ze mam bardzo wysoką prolaktynę więc być może to jest powodem poronień . Napisz proszę czy udało Ci się donosić ciąże...

Gość gość
Ja już po raz drugi walczę z prolaktyna, moja norma jest przekroczona 4-5krotnie. Biorę diostinex wg mojego lekarza najlepszy i najskuteczniejszy lek. Dwukrotnie poronilam, przez prolaktyne, w moim przypadku ciąży nie da się utrzymać dopóki się nie wylecze.