Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SylwuniaSSS

Problemy w domu...

Polecane posty

Witam, Mam 19 lat, od wiekow nie moge dogadac sie z moją mamą. Tata uciekl juz dawno, jak bylam mała, od tamtego czasu mieszkam z mamą i siostra. Kiedys moja mama duzo piła, sprowadzala sobie coraz to nowych kolesi do domu... ja byłam tą niedobrą ktora wywalala kolejnego pijanego gagusia za drzwi... od tamtej pory mama mnie nie kocha... nie szanuje... Powiem szczerze to nadal boli... Nie to ze mimo mojego wieku nadal mnie bije, tylko to jak do mnie mowi, jak mnie przezywa, jak mowi ze nie chce mnie znac. Mam męzczyzne, jestesmy razem juz jakis czas, przyjaznimy sie od zawsze. Chcę sie wyprowadzic z domu. mam dosyc tego jak mnie tam traktuje... Chciałabym sie dowiedziec jak mozna odzyskac pieniązki ktore placi moj tata na mnie mojej mamie... Bo Mama mi ich sama nie da... a zawsze to bylby jakis grosz wiecej :) ktos moze wie jak to zalatwic?

Gość eweline
to bardzo proste. jeżeli masz mężczyznę to niech zerżnie twoją mamę tak że mama będzie zadowolona i po ptokach. odda ci wszystko pozdrawiam

Gość piotrek284
musisz isc do sądu i tam zapytac jezeli są to alimenty przydzielane sądownie.tam powiedziec ze np. zmieniłas adres i tyle.i kase beda wysyłąc do ciebie

Współczuje Ci... nie bardzo wiem co ci poradzic bo nie jestem obeznana w tym temacie ale jestem pewna ze mozesz odzyskac pieniadze... Podejrzewam ze musialabys to zalatwic przez sąd... Uciekalabym od takiej matki gdzie pieprz rosnie...

Gość można skoro jesteś
pełnoletnia (o ile się uczysz oczywiście). Bardziej zastanawia mnie, po co opowiadasz całą ckliwą historię zamiast zadać proste pytanie - jeśli wybierzesz się kiedyś po poradę prawną do fachowca w realu radzę rozmawiać z nim bardziej profesjonalnie, wtedy robi się lepsze wrażenie.

A może skontaktować się z ojcem żeby wysyłał bezpośrednio Tobie, bo to Tobie powinien płacić skoro jesteś pełnoletnia.

Gość kto tez tak ma?
raczej dodaj ten temat jutro ok poludnia lub popoludnia gdy ebda tu siedzialy bardziej normalne osoby

ja tez chce uciec... to nie jest normalne ze płacze mojemu facetowi w rekaw za kazdym razem jak wracam do tego domu... Tak, alimenty są zasadzone przez sąd... Mama nigdy mi nie dawala pieniedzy, nigdy nie mialam swoich... rzadko tez dostawalam na zakupy... bywalo ze nie mialam podpasek bo ona nie pozwalala mi ruszac swoich... wtedy Mateusz - moj facet mi pomagal... po dzisiejszej klotni nie wytrzymałam... musze cos z tym zrobic... bardzo by mi pomogly te pieniazki... nie jest tego duzo 400 zl chyba... ale zawsze na rachunki w mieszkaniu bedzie... Czyli musze pojsc do sądu... tak myslalam... dzisiaj moja mama tez mi to wykrzyczala... ze nikt mi ich nie da... ze sąd tez mi nie da bo ona jest biedna i są jej potrzebne... Duzo kosztuje zalozenie sprawy w sądzie?

nie napisalam tu zeby dostac fachową porade prawna... A napisalam moją "tkliwa" historie dlatego ze nie jestem dziewczyną ktora chce wyciagnac hajsu od mamusi na alkochol trawe czy inne bzdury... tylko na zycie... a gdybym napisala bez slowa ze chce jej zabrac alimenty to chyba by mnie tu zjedli wszyscy... Nie musisz czytac mojej historyjki... jak nie chcesz... Ehh...

Gość piotrek284
ile kosztuje to nie wiem.Ale pieniądze są do 18 roku życia przesyłąne do opiekuna a po osiągnięciu pełnoletnosci możesz odbierac je sama.musiałabys isć poprostu do sądu i w informacji zapytac co i jak.A twoja mama nie ma prawa ich ruszac jak skonczyłas 18 lat.i możliwe ze jak założysz sprawe to bedzie musiala ci je oddac ale tego nie jestem pewna.I pamiętaj o tym ze zawsze mozesz złożyć wniosek o podwyższenie alimentów jeżeli tylko nadal się uczysz.

ucze sie, w liceum, co prawda je koncze za kilka miesiecy ale planuje uczyc sie dalej, więc mam nadzieje ze nie bedzie problemu. A w przypadku gdy wyprowadzam sie od mamy i nie mieszkam z tatą powinnam dostac alimenty tylko od taty czy i od Niej tez?

Sa porady darmo w net szukaj w google.prawnik jakis na pewno ci powie.albo idz za jedna poradę duzo nie weźmie.bedziesz wiedziec konkretnie

Gość piotrek284
tylko od taty.ale jeżeli powiesz ze przez rok zabierała ci pieniądze a przez całe życie nie dawała ani grosza to możliwe ze będzie ci musiała oddac te co brałą przez rok ale czy tak jest napewno to nie wiem.będziesz musiała podac nowy adres i pamiętaj ze w sadzie to zazwyczaj trzeba wzbudzić litosć takze nie ubieraj sie jakos super tylko tak przeciętnie i w ogole.Zawsze tak robiłam jak szłam do sądu o podwyższenie alimentów i zawsze sie udawało o kilkaset zl.

dziekuje bardzo za pomoc, pojde do sadu i zapytam tam kogos, mam nadzieje ze mi pomogą :) Pozdrawiam i milej nocki zycze :)