Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Leliel

dzień z życia matki noworodka

Polecane posty

jak wyglądały Wasze pierwsze dni po powrocie do domu?? Wszedzie miliony opinii że tylko zmiana pieluchy karmienie i tak 24 godziny. trudno w to uwierzyć - jak to wyglada naprawdę?? Macie czas na ugotownie obiadu, leżakowanie i poprostu patrzenie na dziecko, czytanie książki??

to zależy czy dzieciątko ma kolkę, bule brzuszka, skok rozwojowy, kryzys laktacyjny, katarek, można odpoczywać , czytac ksiazki z dzieckiem przy piersi (jesli zamierzasz karmic piersią) bo to jest akurat czasochłonne zajęcie, mój młody wybudział się o 2:30 w nocy, jadł i miał godzinkę-2 czówania wiec w tym czasie nawet mężowi kanapki do pracy zrobiłam, nieraz obiad ugotowałam, pranie posegregowałam,wyprasowałam a on sobie leżał i się bawił, za to w dzień miałam wiecej czasu na kompa na przykład ;)

Gość ja cie
Przez pierwsze 2 tygodnie nie zrobiłam kompletnie nic!!!!nie byłam w stanie. dobrze że mąż miał wolne bo inaczej bym umarła z głodu i utoneła w brudach!! Pózniej jest lepiej ale nie super!! A zupełnie fajnie było jak zaczełam podawać małemu butelkę!! Karmienie piersią to był dla mnie koszmar!!

napisze Ci jak wygladalo to u mnie 7.00 malemu piers ,zmiana pieluchy ,starszego do szkoly ,ja szlam sie polozyc z malym ok 9.00 wstawalam prysznic ,ubieranie siebie,suszenie wlosow ,robilam kawe szlam do malego ubieralam go robilam poranna toalete,karmilam go i kladlam do kolyski w jadalni,sprzatalam ,nastawialam pranie ,w tym kawa przed kompem ok 12.00 karmilam,przewijalam ubieralam na spacer i do sklepu ok 13.00-14.00 robilam obiad przychodzil starszy syn ze szkoly maz z pracy ,karmienie malego ,troszke go ponosili ,ja odciagalam mleko i szlam na basen wracalam 18-19 kąpanie malego ,starszego sprawdzanie zeszytow ,kolacja ,karmienei malego ,dzieci lulu a ja albo sie pokrecilam typu prasowanie albo powieszenie prania i od 20 mialam czas dla siebie i m, za to teraz jak ma 9 m-cy bez organizacji ani rusz wszedzie wlezie wszystko sciaga itd do 5 m-cy nie wiedzialam ,ze mam dziecko wrecz sie przy nim nudzilam od 6-8 doszlo do tego ,ze mniej spal ale za to po dwie godz dwa razy dziennie wiec jak spal sprzatalam gotowalam a potem bawilam sie z nim jak bawil sie sam ,siedzialam na kafe badz czytalam gazety ksiazki

na szczescie karmilam piersia i pomimo tego ,ze w nocy budzil sie co dwie godz pil ok 3 min i spal dalej

zolzza mój przedwczoraj skończył 9 ;) z noworodkiem ma człowiek faktycznie duuużo wiecej czasu ;) choc ja nie narzekam,moje dziecko potrafi się kilka razy dziennie samo pobawic w kojcu nawet do pół gdzinki wiec jest czas i na gotowanie i na pranie, sprzątanie, natomiast boi sie odkurzacza wiec to zostawiam tatusiowi :P

annnnnna moj ma prawie 10 i za cholere nie chce byc w kojcu wiec zarastam brudem:D

ja na drugi dzien po porodzie bylam w stanie robic prawie wszystko, nie mialam zadnych buli, mama nie mogla sie nadziwic, bo ona dopiero po 2-och tygodniach z lozka sie zwlekla :O mialam czas dla siebie i dla dziecka :) az mi sie to dziwne wydawalo bo moje dziecko prawie caly czas spalo- budzilo sie tylko na karmienie :) normalnie zajmowalam sie wszystkim, oczywiscie nie tak dokladnie jak wczesniej :) gotowalam obiadki bo karmilam piersia :) milo to wspominam :) teraz jest troche trudniej bo dziecko jest wieksze i wymaga wiekszej uwagi.

zolzaa widzisz pochwaliłam mojego wiec pewnie mu sie odmieni ;) jak to zwykle bywa :P (chyba odbiegamy od tematu ;) )

hahahah fakt ;) nic, człowiecze moje zasnęło uciekam myć okna zanim nie wstanie i nie będzie chciał pomagac :D

Gość maliika kaka
chodzic bez bólu mogłam juz 5 dni po porodzie ale gdy bylismy juz wdomu corka byla tak absorbujaca ze tak jak ktos pisał - gdyby nie pomoc otrzymana od tesciowej chodziłabym głodna i toneła w syfie. Nie mialam czasu na nic.

Gość chcialyscie miec dziadostwo
to sie teraz meczcie :O :P

a moje bliżniaczki spały i jadly chyba do 5 miesiąca - w domu dostawalm do głowy i poszłam do pracy zaraz mo macierzyńskim nie wiem co to kolka, jak skończyły 3 miesiące obie spały 8 godzin w nocy. zawsze na jedzenie wybudzały się w podobnych godzinach. było nudno ale był też święty spokój.

no ok dziecko jest absorbujące to oczywiste - ale chodzi mi trochę o to czy absorbujące dziecko oznacza ze bylyscie niezadowolone niewyspane i złe czy też poprostu spędzałyście czas tuląc malucha i ciesząc sie tą bliskoscią

ojej jak nie wiesz co malenstwu ew dolega albo jestes niewyspana boli Cie glowa cos Cie zdenerwuje jak w zyciu nawet kiedy dziecka nie ma jestes zla zdenerwowana a jesli jest wszystko ok to jestes szczesliwa i tulisz patrzysz tulisz patrzysz i calujesz :) jak skonczy 4 lata nie pozwoli sie jjuz pewnie tulic i calowac wiec ja wykozrystuje

u nas na poczatku było bardzo ciężko, ale to przez mój stan (miałam zakaz wstawania z łóżka, nogę w gipsie i ogólnie byłam bardzo obolała). mąż zajmował się i małym i mną. później było juz lepiej, tak ok 3 tygodnia po porodzie. miałam czas na posprzątanie, zrobienie obiadu, czy poczytanie książki. od 6 tygodnia już pełen luz. maż wrócił do pracy, malutki spał co 3 godziny, potem jadł i bawilismy się razem. spał godzinę czasem 1,5 więc w tym czasie ja sprzątałam, gotowałam, odpoczywałam, spałam. od chwili gdy wykluczyłam z diety wszystkie alergeny to i noce były spokojne, tzn z pobudkami co 2-2,5 godziny na jedzenie ale pomiędzy tym czasem ślicznie spał. problemem było bardzo częste i obfite ulewanie i co za tym idzie ciągłe przebieranie i pranie, ale w sumie przebierać takie maleństwo to sama przyjemność a pranie tylko wstawić, rozwiesić i poprasować, więc też nie za dużo pracy :) a teraz to już pełna przyjemnosć :) mały śpi całe nocki (no nie obecnie bo zęby idą, ale ogólnie śpi), budzi się o 6, bawimy się, spacerujemy i o 12 idzie spać i śpi do 15-15.30, potem zabawa, spacer, oczywiście jedzenie, i o 20-20-30 idzie spać na nockę :)

Gość boze chron nas przed
nie mialam czasu na nic, bo dziecko milo kolki na okraglo a do tego bylm po cesarce i zle sie goilam

Czasem człowiek jest zły na cały świat ale to raczej z bezsilności jak nie umiesz maluchowi pomóc ale jak wszystko mija to przynajmniej ja jestem najszczęśliwsza na świecie że go mam :) tak chciałam dzieciaczka i sie męcze z rozkoszą ;) to najlepsze męki w życiu ;) aaa i rodziców, teściów, babcie mamy za granicą więc jesteśmy sami na siebie zdani, mąż w pracy od 6 do 19 wiec całymi dniami "męczę się" z moim dzieckiem :) Mody uciął sobie drzemkę tylko dla urody wiec mycie poszłooo w odstawke;)