Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marakuja1234

witam jak ubrac niemowlaka 3,5 miesiaca przy 15 stopniach?

Polecane posty

Gość marakuja1234

Gość marakuja1234
podnosze

Moja Nina na jesieni miala 3 miesiace,temperatury byly podobne,wiec ubrana byla w body na krotki rekaw,na to body na dlugi,rajstopki,jakies spodnie,skarpetki i kapcioszki. na to przejsciowa kurteczka,lekko ocieplana,czapeczka taka ciensza,a na szyjke chustka. No i na raczki-bawelniane niedrapki. Milego spaceru :)

Gość marakuja1234
a czy czpeczka sztruksowa nie bedzie za cienka ma klapki na uszka.

u nas dziś było 10 stopni, ale dość chłodny wiatr. Moja 5 - miesięczna córeczka była ubrana w body z długim rękawem, kaftanik bawełniany, rajstopki, skarpetki, na to polarkowy pajacyk. Kurtka i wełniana czapeczka.

wydaje mi sie,ze taka czapeczka bedzie ok, w koncu wozisz dziecko jeszcze w gondolce. Moja ma 8 i wlasnie jutro zakladam jej sztruksowa czape,tez ma klapki na uszy,ale nie sa w niej jakos strasznie zakryte. Trudno,trzeba eksperymentowac niestety....

Gość marakuja1234
no tak tylko moja coreczka ma dopiero 3 wiec nie chciałabym z nia za bardzo eksperymentowac;-( ale nie chce jej tez przegrzac.

ja bym jeszcze nie ubrała takiego dziecka w sztruksowa czapkę - marzec, zwłaszcza w tym roku, to zdradliwy okres.Niby ciepło, ale momentami wieje ostry, mroźny wiatr

Gość xxxxxxyyy
Moje dziecko nie urodzilo sie Polsce ale w zimniejszym klimacie na poczatku kwietnia zeszlego roku i zaczelam z nim wychodzic jak mialo ok tygodnia i wtedy na dworze bylo okolo 15 stopni (lub mniej) i wiatr. Ubieralam je nastepujaco - body z krotkim rekawem, lekki sweterek, grubszy cardigan zapinany na guziki (kurtka sie nie sprawdzila bo miala suwak ktory bardzo przeszkadzal) i lekko ocieplane ogrodniczki sztruksowe (zadnych rajstop) na glowe czapka troche grubsza bez klapek na uszy. Dzieko bylo przykryte polarowym kocem i bylo w gondoli tak ze mialo wygodnie i cieplo. Gdy bralam ja w nosidelo zakladalam jej taki kombinezon - mis a pod spod body z krotkim rekawkiem, cienka bluzke z dlugim , nogi gole bo kombinezon grzal wystarczajaco. Obecnie mala chodzi czesto bez czapki, rajstopy nosila tylko w najwiekszy mroz a szlikow i apaszek nie uznaje i ma sie bardzo dobrze:)

Gość dziecko w tym wieku
mam dziecko 3,5 miesięczne i jest u nas 15 stopni. ubieram: body z krótkim rękawem, bawełniana bluzka z długim rękawem, bawełniane spodenki, skarpetki, kurteczka, czapka bawełniana niezbyt gruba. kocyk do okrycia w rzie, gdyby zasnęło na spacerze. 15 stopni to naprawdę ciepło, więc nie przesadzajcie z warstwami bo przegrzejecie maluchy.

A ja uważam że nawet sztruks jest za gruby na 15 stopni! Wystarczy bawełniana czapeczka... nie przegrzewajcie dzieci, zwłaszcza że takie 3,5 mies to i tak jest osłonięte jeszcze gondolą...

ja dziś z moją byłam na spacerku i była ubrana tak : body dł. rękaw , skarpetki , śpiochy , łapki, 2 czapy , kombinezon taki nie do końca zimowy bardziej przejściowy i opatulona ciepłym kocykiem no i dodam ,że mała leżała w gondoli . Ważne by nie przegrzać dziecka .

Gość dwie czapy
" dwie czapy... ważne, żeby nie przegrzać dziecka..." przy 15 stopniach wystarczy bluzka z długim i jeszcze jedna bluza z kapturem, po cholerę dziecku czapa, a tym bardziej dwie??? kaptur świetnie spełnie swoją rolę przy takiej temperaturze. moje dziecko w tym wieku juz pożegnało się z czapką, bo jest na nią zdecydowanie za ciepło.

Gość xxxxxxyyy
BLASK - jednak z tego co piszesz to twoje dziecko bylo przegrzane, dwie czapki, spiochy i kombinezon + lapki - jak zakladasz kombinezon i dziecko jest w wozku to mozesz spokojnie pod spod zalozyc samo body i zrezygnowac z czapki - kombinezony maja zazwyczaj kapturki i to wystarczy lub wlasnie zalozyc body - bluzke - jakas bluze lub rozpinany sweterek na wierzch + spodnie + kocyck

Gość marakuja1234
witam a ja dzis wybieram sie na spacer i nie wiem jak ubrac znow dziecko wczoraj troche przesadziłam i dzis powiem co mam w planach. boby z krotkim rekawkiem bawelniana bluzeczka na to wełniana kamizelka i bluza z kapturkiem na dol cienkie rajstopki i skarpetki na to spodnie z cienkiego jeansu. na głowke kapelusik ze sztruksu z klapkami na uszy ale tu sie zastanawiam czy nie dac zimowej czapki. co z szalikiem dawacx czy nie?

Gość spokojnie przeciez
dziecko przeciez bedzie lezec w gondoli gdzie nie wieje ..... ta sztruksowa czapka starcz yo ile cienka jest i bez szalika

Gość marakuja1234
no jest cienka. a przykrywac jeszcze dziecko czyms?

Gość marakuja1234
u mnie jest lekki wiatr wiec chyba zostane jeszcze przygrubej czapce i szaliku.

Gość marakuja1234
juz raz przerabiałam katar kaszel i goraczke u corki jak miała 3 tygodnie i teraz juz wole byc przezorna..

Gość ej powiedz
marakuja>ale przegrzac dziecko to nagorsze co mozna zrobic. oczywiscie, ze zaloz czapke, ale moze nie taka najgrubsza z mozliwych ;)

Gość marakuja1234
nie jest wcale gruba tak welniana ktora ubierałam na ciplejsze dni zimowe a na super mrozy tez miałam super gruba..

Gość marakuja1234
a jakie sa konsekwencje przegrzania dziecka?

konsekwencje sa takie ze predzej zaziebi sie dziecko przegrzane niz ubrane za lekko...

2 czapy a i owszem ale nie grube tylko cieńsze :) kombinezon a i pewnie ---> tylko najpierw zobacz co to za kombinezon a potem oceniaj ;)

Gość jejku ale Wy ubieracie te
dzieci. Nie mieszkam w polsce i wlasnie widze ze tylko w polsce kobiety maja tendencje do przegrzewania dzieci a pozniej nic dziwnego ze nie sa zahartowane i pozniej delikatny wietrzyk i juz maja katar. Tak samo jak zalecaja w polsce zeby najpierw przez pierwsze 2 tygodnie dziecko werandowac i dopiero po po tym z nim wyjsc na dwor. Moja coreczka urodzila sie pod koniec stycznia tego roku i juz 3 dnia zycia poszlismy z nia na spacer zeby ja zarejestrowac w urzedzie. Jak ja ubieram na spacer - a uwierzcie ze nie bylo u mnie jeszcze 15C, nie zakladam rajstopek - no chyba ze zakladam sukienke ale nigdy pod podnie. Do tego bawelniana czapeczka i taka bluza z misia - zadnch kombinezonow bo mala sie zgrzewala. A tak tylko jeszcze spytam jaka macie temperature w mieszkaniu? Pewnie kaloryfer chodzi 24/7 na 25 C?

Gość marakuja1234
jak były mrozy -20 to cały dzien a teraz palimy wieczorem na ciepła wode temperatura w mieszkaniu około 21 stopni czasem zdarza sie mniej czasem wiecej zalezy.

Gość Też mi się tak wydaje że
przez niewiedzę rodziców w Polsce choruje zdecydowanie za dużo dzieci. Nigdzie indziej tak nie chorują. Maja Papaja wczoraj dużo i mądrze o tym napisała. Cóż, mnie wystarczy tylko przybić jej piątkę i podpisać się pod wypowiedzią. :D

Gość marakuja1234
no to jak w koncu ubrac mam dziecko u mnie 15 stopni i wiatr.