Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hgfhgfhfgh

jak zrobic ogórkowa?

Polecane posty

Gość hgfhgfhfgh

mam udko kurczaka.. przyprawy.. smietane .. ogorki starte.. i wloszczyzne moglby ktos pokoleji powiedziec co mam zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cala buzia obolala
ja to bym wszystko razem wrzuciła :P a tak poważnie najpierw ugotuj wywar na udku z przyprawami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do garnka wlej 5 szklanek zimnej wody. Obierz ziemniaki, oskrob marchewkę, pietruszkę i seler. Z pora odkrój piętkę z korzeniami oraz usuń uszkodzone liście. Wypłucz wszystkie warzywa. Marchewkę pokrój w kostkę lub słupki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, por pokrój najpierw na plasterki, a potem drobniej. Pamiętaj, że między warstwami liści pora lubią się gromadzić zanieczyszczenia i drobinki ziemi. Dlatego już po pokrojeniu dokładnie go wypłucz. Połowę ziemniaków zostaw w całości, a resztę pokrój w drobną kostkę i wraz z rozdrobnionymi warzywami przełóż do garnka z wodą, by nie ściemniały. Wrzuć jeszcze liść laurowy (jeden, nie więcej!) i ziele angielskie, jednak w żadnym wypadku nie dodawaj soli, bo sos z ogórków i same ogórki kiszone mogą okazać się tak słone, że zupy już w ogóle nie trzeba będzie dosalać! Przykryj garnek, pozostawiając przykrywkę lekko uchyloną. Postaw go na średnim ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień, niech warzywa delikatnie gotują się około 20 min. Jeśli jednak chciałabyś zrobić ogórkową na mięsie lub kościach, najpierw gotuj samą tę bazę (bez warzyw!) 30-40 min, a kolejne 20 min - z warzywami. A jeśli zamiast ziemniaków wolałabyś użyć ryżu, najlepiej ugotuj go osobno i na końcu (właściwie już na talerzach) dokładnie wymieszaj z gotową zupą. wujo google nie gryzie :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×