Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhghghghf

Czy orientuje się ktoś w cenach?

Polecane posty

Gość hhghghghf

Chciałabym wiedzieć, ile mógłby wynieść koszt budowy piętrowego domu, o powierzchni ok 50 m2. Z założenia miał to być domek działkowy, ale jednak chciałabym aby pełnił funkcję całorocznego (na wszelki wypadek). Dodam tylko, że na terenie doprowadzone jest szambo i woda, jest prąd...

Gość selllen
50??? moze 150, 250...:P

Gość hhghghghf
Działka ma 800m2, więc nie jest zbyt duża. Może rzeczywiście powinien być większy, metraż podałam taki jak ma moje mieszkanie i wydawało mi się, że jest ok ;) Zapomniałam jeszcze o garażu...

Gość hhghghghf
Tzn chodziło mi o sam parter :D Czyli w sumie wyszłoby 100m2 łącznie z piętrem... Działka ma 800m2, więc nie jest zbyt duża. Może rzeczywiście domek powinien być większy, metraż podałam taki jak ma moje mieszkanie i wydawało mi się już ok ;) Zapomniałam jeszcze o garażu...

Gość upupupupupu

Jeśli domek ma robić za całoroczny to od takiego normalnego nie będzie sie zbyt wiele różnił Pomiędzy samym domkiem 50 mkw a domem 100 mkw z garażem jest przepaść cenowa Generalnie dla stanu surowego zamkniętego (z instalacjami, oknami, pokryciem dolecowym na dachu....) wychodzi teraz 2- 2,5 tyś za mkw Czyli w dużym, bardzo dużym przybliżeniu (nie znamy ani regionu w ktorym ma dom powstać, ani z czego, ani jaki w przyblizeniu projekt, czy dach plaski........) To będzie: cena małego 50x 2,5=125 tyś cena tego większego 100x2, 5= 250 tyś bez garażu

Pomiędzy domkiem 50 mkw a 100 mkw z garazem jest przepaść cenowa. Generalnie sredni koszt stanu surowego zamkniętego (okna, instalacje, docelowe pokrycie dachu....) waha sie pomiędzy 2 a 2,5. Jeśli dom ma być całoroczny to od takiego "normalnego" nie będzie się różnił zbyt wiele. Wpływ na cenę ma : region w którym budynek powstaje, projekt (jego stopien skomplikowania, wielkość, użycie elementów o nietypowych wymiarach...), czas realizacji, sposób finansowania (gospodarczy bądż zlecenie firmie całości prac)

Gość rustykalny
Patrząc na ceny gotowych domu w Krakowie i okolicach: http://bit.ly/9DAJlb wychodzi znacznie więcej. Trzeba pamiętać, że wybudować to jedno a doprowadzić do stanu używalności to drugie, a oba te procesy są niezwykle kosztowne. Chcąc mieszkać cały rok trzeba odpowiednio zapłacić

Gość lamella
domek piętrowy jest znacznie droższy niż parterowy (wylewki na piętro, klatka schodowa) - 800 metrów to spora działka, da się znaleźć projekt bez piętra. Wg mnie budowa domu poniżej 100 metrów powierzchni użytkowej jest zupełnie bez sensu, najwięcej kosztów generują łącza, instalacje, dach, cena nie przyrasta geometrycznie. Dodatkowo - taki dom jest niesprzedawalny, bo nie po to się inwestuje w dom, żeby mieszkać w klitkach. a cena zależy od technologii, stopnia skomplikowania dachu, ilości i rodzaju okien itd. Kumpela kończy budowę domku 100m z poddaszem użytkowym - i kosztowało ją to ok. 350 tys., choć oszczędza na wszystkim.

Spory na temat tego, czy piętrowy, czy patrerowy czy może z poddaszem jest najtańszy są prowadzone do upadłego i każdy ma swoje zdanie. Generalnie każdemu wychodzi, ze jego wybór był najlepszy Co do powierzchni- domek letniskowy 100 mkw z garazem to już sporo! A lepsze ciasne, ale własne. dom od mieszkania odróżnia przedewszystkim brak sąsiadów z każdej strony, którzy w sobotę robia imieniny a w niedzielę od rana tłuką schabowe. Dom to własny ogród i kawałek świata urządzony wg naszych upodobań i mozliwości. Ciekawe, ze mieszkania 50-60 mkw jest juz uważane za spore, a dom 2 razy wiekszy to klitka (tak, wiem- potrzebne są pom gospodarcze, kotłownia, wiatrołap- ale to nie 50% powierzchni)

Kuzynka juz mieszka w domu 90 mkw, zapłaciła za niego (stan surowy zamknięty) niecałe 200tyś. wykończeniówki nie podaję, bo jeden chce castoramę inny Philipa Starcka Ale ona miała bardzo przemyślany projekt pod kątem kosztów

Gość hhghghghf
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Szczerze mówiąc wolałabym dom parterowy, ale z drugiej strony chcę aby było w nim więcej miejsca ale nie kosztem ziemi. Działka znajduję się pod Warszawą. W sumie nie zamierzam do niego przyjeżdżać zimą (chociaż nigdy nic nie wiadomo), więc może jednak lepiej wybudować dom sezonowy (jeśli na tym sporo zaoszczędzę)?

Gość hhghghghf
Pozwolę sobie podnieść