Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oleńka39393

czy mogę być w ciąży.. Wydaje się niemożliwe

Polecane posty

Gość oleńka39393

Kochałam się w 26 dniu cyklu czyli dni na maksa niepłodne + stosunek przerywany a jednak okres mi się spóźnia :( Jak myślicie czy to możliwe żebym wpadła??

Gość oleńka39393
ale jakim cudem?

Niestety pokutuje głupia teoria, że dni płodne ma się 14 dnia cyklu. A to nieprawda. Szczyt płodności występuje 14 przed kolejną miesiączką(dni płodne-5 dni wcześniej i 3-4 dni później). A nigdy nie wiesz kiedy pojawi się następna miesiączka, bo Twój cykl może się rozregulować z różnych powodów. Dlatego nie należy opierać się na tej metodzie, gdyż nie jest to metoda zapobiegania ciąży, a raczej planowania ciąży. Podobnie stosunek przerywany nie jest dobrą metodą, bo jest bardzo nieskuteczny. W przypadku młodych osób najlepsza jest prezerwatywa, która dodatkowo chroni przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, lub dobrze dobrana antykoncepcja hormonalna. To, że Twoja miesiączka się opóźnia nie znaczy, że jesteś w ciąży. Może przeżywałaś ostatnio jakiś stres, który spowodował opóźnienie. Jeśli się denerwujesz w aptece możesz kupić test ciążowy, który kosztuje zazwyczaj niecałe 10zł. Jeśli miesiączka nie pojawi się w przeciągu 10-14 dni od planowanej daty idź do lekarza, żeby ustalić przyczynę.

Gość wybieraj imię dla
dzidziusia

Gość ewa...........................
Myślę że nie jesteś w ciąży, te dni o których piszesz są prawie na 100 % niepłodne ponieważ teoretycznie cykl trwa 28 dni albo dłużej, a ty kochałaś się 26 dnia to raczej są dni niepłodne. Ja stosuję taką formę mierzenia temperatury i kocham się ze swoim mężem w dni niepłodne które u mnie występują średnio 10 dni przed planowaną miesiączką.Bądź spokojna.....:-))