Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rotkorew

NIP a umowa zlecenie

Polecane posty

Gość rotkorew

Czy do podpisania umowy zlecenie trzeba mieć NIP?

Gość potrzebny

Gość jeść żeby żyć
tak, potrzebny. Jeśli nie masz, zgłoś zapotrzebowanie do twojego US

Gość rotkorew
a do umowy o dzielo tez potrzebny?

Gość Do samej umowy nie
Nie jest , można podjąć umowę zlecenie bez posiadania NIP-u, większość studentów pracuje w ten sposób. Kiedy będziesz składać PIT, złożysz razem z nim albo już teraz możesz złożyć wniosek o nadanie NIP-u. Wiem, bo sama wyrabiałam NIP później, przy złożeniu pierwszego PITu.

Gość roznie bywa
do podpisania umowy oczywiście nie jest potrzebny, tyle że niektórzy pracodawcy wymagają posiadania NIP-u już w momencie podpisywania

Na picie, który wystawia pracodawca na koniec roku powinien być NIP pracownika więc nie bardzo można składać wniosek o NIP dopiero w momencie gdy składa się rozliczenie roczne ( PIT) jak radził ktoś wyżej. Jeśli nie masz NIP-u, powiedz, że doniesiesz go jak US wyda Ci. W trakcie podpisywania umowy zlecenia obędzie się bez niego. Wystarczy Pesel, seria i nr dowodu osobistego. Aha, do ZUS-u przy zgłoszeniu do ubezpieczeń potrzebne są 2 identyfikatory z 3 do wyboru ( pesel, nip, seria i numer dowodu) więc wystarczy w tym przypadku wspomniany wyżej pesel i dowód.

Gość Do samej umowy nie
Owszem, na Picie jest miejsce na NIP, ale nie zawsze pracodawca tego wymaga przy umowie zleceniu (co innego umowa o pracę). Można razem z PITem złożyć wniosek o nadanie NIP, przynajmniej mój urząd to dopuszcza. Oczywiście najlepiej wyrobić NIP wcześniej. Nie każdy jednak przy podpisaniu pierwszej umowy zlecenia ma już swój NIP, dlatego pracodawca powinien dopuścić możliwość doniesienia go, o ile wymaga go od razu.

Gość gupeek
nip potrzebny jest do zlozenia PITu (tak przez Ciebie jak i przez Twojego pracodawce). do podpisania umowy jakiejkolwiek nie jest niezbedny choc czesto pracodawcy wola miec go od razu, by potem nie bylo problemow, ze pracownika zwolnili, w PITa wpisac NIP trzeba, a pracownik ma to w d... :P

Gość nie jest potrzebny!!!!
ja pracuję na zlecenie już prawie pól roku, nie mam nipu, co więcej składałam PIT nie posiadając NIPU!!!! Więc jak sie nei znacie to nei piszcie. oczywiście musiałam ponegocjować z urzędem skarbowym ale da się zrobić powodzenia :)

Gość jeść żeby żyć
do prowadzenia samochodu też niepotrzebne prawo jazdy, tylko ponegocjować z właścicielem auta trzeba :):):)