Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocchce

jak pomoc znalezc dziadkowi grob na rossie

Polecane posty

Gość pomocchce

cale zycie szukal grobu swoich przodkow.nie bylo lata by nie jechal na wilenszczyzne i nie szukal..teraz jest mu coraz trudniej i widze jak bardzo mu zalezy.nie poddaje sie.ja bardzo chcialabym jakos pomoc.moze jest jakas instytucja ze spisem wsyztskich kwater na tym cmentarzu gdzie kto lerzy.nie wiem..moze ktos moglby jakos pomoc lub podsunac jakis pomysl.:(

Gość administracja cmentarza
Rozumiem, że jesteście pewni, że ten grób znajduje się na Rossie? Informacji udzieli Wam więc prawdopodobnie administracja cmentarza, poza tym, jako że jest to cmentarz zabytkowy, prawdopodobnie istnieje publikowany spis kwater (choć nie wiem czy jest). Problemem może być to, że na Wileńszczyźnie stosunkowo niedawno (po wojnie stało się dopiero powszechne) zaczęto stosować napisy z nazwiskiem zmarłego na nagrobkach, szczególnie gdy nie były to groby jakichś szacownych person ;), rodzina znała miejsce pochówku swoich bliskich, nie przewidywała zupełnie wojny i repatriacji, więc często nie było po prostu potrzeby opisywać grobu, niewykluczone więc, że grób Twoich bliskich jest właśnie takim anonimowym grobem. Mimo to może uda się ustalić dokładną kwaterę na podstawie dokumentów parafialnych. O język nie musisz się martwić :) bo nawet jeśli osoba, z którą bezpośrednio będziesz rozmawiać nie będzie znała polskiego, to na pewno na poczekaniu znajdzie się polski tłumacz.

Gość pomocchce
tak to jest pewne.sa tam pochowani dziadkowie mojego dziadka.a moj dziadek ma jakies papiery na to.gdzie znajduje sie ta administracja cmentarza?

Gość jfjhefjhejhejj
idz poprostu do koscioła w poblizu tej rosy i zapytaj , oni maja w archiwach pozapisywane wszystko tym bardziej ze grób co kilka lat trzeba opłacać, najprawdopodobniej nie został opłacony i pochowano w tym miejscu kogos innego gdzie jest nagrobek z nazwiskiem obcej osoby , pozdrawiam

Gość pomocchce
ten cmentarz jest zabytkowy i chyba od bardzo dawien dawna nikogo sie tam nie chowa.

Gość administracja cmentarza
Nie wiem gdzie akurat na Rosie, ale przeważnie gdzieś w pobliżu cmentarza, jeśli nie, to na jakiejś tablicy ogłoszeń powinnien być podany adres, godziny otwarcia itp. Najprędzej wszystkiego dowiesz się w parafii (co by o Kościele nie gadać to jest naprawdę nieocenionym źródłem informacji o przodkach), możesz też wybrać się po informacje do Archiwum Państwowego czy jego litewskiego odpowiednika (nie wiem jak się nazywa), gdzie powinny być przechowywane dokumenty o Twoich przodkach, jeśli takowe istnieją, lub co tu dużo gadać - w Wilnie jest pełno punktów informacji turystycznej (których adresy znajdziesz w większości przewodników po Wilnie czy nawet w necie), gdzie wystarczy się zapytać o i znajdą Ci adres czego chcesz. Dodam, że będąc tu w Polsce też możesz dużo zrobić - ponieważ jest to ważny zabytek, Cmentarz na Rosie ma ogromną literaturę naukową - w każdej bibliotece uniwersyteckiej znajdziesz wiele naukowych opracowań na jego temat - może akurat nie odeślą Cię one prostu do grobu przodków, ale znacznie ograniczą obszar poszukiwań poprzez np. informacje w której części cmentarza są pochowani ludzie z jakich lat itd. Warto czytać. Życzę powodzenia.