Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość POLSKI09090

INTERPRETACJA WIERSZA NORWIDA "TRZY STROFKI " POMOCY!!!!

Polecane posty

Gość POLSKI09090

pomóżcie : narazie mam tyle " podmiotem lirycznym jest mezczyzna pałajacym uczuciem do kobiety ktora musiałm oposcic z jakiegos powodu oraz do ktorej ma za cos zal.. (pote trzeba bedzie i tak to jakos ładnie ułozycz) co dalej ?? prosze pomocy!!!

Gość POLSKI09090
proszeee :(:(:

Gość POLSKI09090
no to własnie mam ale tam mało jest powiedziane, Moze byc tez pocztake taki " tematem wiersza tesknota za kobioeta.. / a moze za ? sama nie wiem... nie zabardzo rozumiem.. czy on wkoncu ma do niej zal czy za nai teskni czy jest smutny bo musiał ja opouscic czy dlatego bo ona go wykorzystała albo go nie kochała itp.. kurcze..

Gość POLSKI09090
podmiotem lirycznym jest meżczyzna tęskniacy za kobieta , ktora w jakis sposób go zraniła. Męzczyzna zmuszony jest usunąc sie z jej zycia

Gość POLSKI09090
POMKOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość i fru isru
wg mnie jest w tym utworze przesłanie,że niespełniona miłośc uszlachetnia człowieka i kształtuje charakter-"i pochowałem łzy me w oceanie na pereł więcej"

Gość POLSKI09090
up

Gość POLSKI09090
ok

Gość POLSKI09090
czyli co jest tematem wiersza?? tęsknota za kobieta ???

Gość POLSKI09090
1. co jest tematem wiersza 2.utwor pisany z punktu widzenia .... 3.budowa wiersza(jesli jest jakas ustalona) 4.kto jest adresatem 5.co jest znakiem/znakami charakterystycznymi no to moze tak: 1.tematem wiersza jest tesknota za kobieta 2.utwór pisany z punktu widzenia mezczyzny pzebywajacego daleko od ukochanej. 3.? 4.adresatem jest Kobieta ktora podmiot liryczny najwyraxniej kocha 5.? teraz trzeba to jakos rozbudowac zeby ładnie było i wiecej ...

Gość jedno jedyne pytanie
w ktorej ty jestes klasie?? jestes tak tepa czy tylko udajesz???

Gość i fru isru
moze ten wiersz jest echem zerwanych zaręczyn z blizej nieznaną Kamilą L,zaręczyli się w 1842 roku a ona zni zerwala 2 lata pózniej,Fakt ze wiersz powstał sporo lat po tych wydarzeniach ale potem ojawila się w zyciu autora rosyjska arystokratka Maria Kalegris, niestety nie znalazlam jakie były losy tej znajomosci

Gość i fru isru
Norwid w Trzech strofkach podobnie jak i winnych utworach poświęconych uczuciom i relacjom międzyludzkim podwaza typowo romatyczny sposób mówienia o nich.Nie traci opanowania, mówi jakby półgosem,bez zbędnej egzaltacji,Nieszczesliwa milosc traci status uczucia wobec którego jest człowiek bezslilny, mozna nabrac do niej dystansu.Dlatego podmiot liryczny zegna się z ukochaną krókim "bywaj zdrowa",bez lamentu i rozpaczy

Gość i fru isru
odnosnie bud to ci nie bardzo pomoge bo juz nie pamietam jak się dzieliło wiersze za sylaby ale mozesz sie oprzec na tym ze romantyzm juz odchodził od klasycznej budowy typu regularne rymy czy okreslona liczba zgłosek w wersach,wersów w strofie

Gość i fru isru
musisz się odniesc to cech poezji romantycznej

Gość POLSKI09090
dziękuje ci bardzo!!!!

Gość i fru isru
a nie ma sprawy

Gość POLSKI09090
Podmiotem lirycznym w wierszu Cypriana norwida pt " dwie strofki" jest męzczyzna,który kieruje swoja wypowiedz do Ukochanej kobiety. Tematem wiersza jest niespełniona miłosc.Podmiot liryczny zmuczony jest zostawic ukochana i wyjechać, co uszlachetnia go oraz kształtuje mu charakter.W wierszy bohater sugeruje ukochanej by nie zwracała ona uwagi na stereotypy przekonan ludzi, lecz by starała się życ własnym zyciem kierując sie rozumm i sumieniem. Podmiot liryczny bardzo pragnie by był on zapamietany, by kazdy wiedział iz jego zycie nie nalezało do najprostrzych ze ni było usłane rózami . teraz trzeba cos du doac poprawic... zeby tak ładnie było.. i koniec :) pomógl bys /pomogłabys mi jeszcze z tym? wiem ze juz duzo dla mnie zrobiłes/as ale teraz bedzie łatwiej :) z góry dzieki wielkie

Gość i fru isru
dołącz jeszcze to co-pisalam19*47.To co piszesz jest poprawnie ale moze być za krótkie,dołącz jeszcz cos odnosnie budowy srodkków stylistycznych

Gość POLSKI09090
Podmiotem lirycznym w wierszu Cypriana norwida pt " dwie strofki" jest męzczyzna, który kieruje swoja wypowiedz do Ukochanej kobiety. Tematem wiersza jest niespełniona miłosc, wobec ktorej człowiek jest bezsilny. lecz dzieki której uszlachetnia sie oraz kształtuje swój charkter. Podmiot liryczny zmuszony jest zostawic ukochana i wyjechać. W wierszu bohater sugeruje by nie zwracała ona uwagi na stereotypy przekonan ludzi,poniewaz nie to jest najwzaniesze ale to by starac sie życ własnym zyciem kierując sie rozumem i sumieniem. Podmiot liryczny bardzo pragnie by był on zapamietany, by kazdy wiedział iz jego zycie nie nalezało do najprostrzych ze nie było usłane rózami. a moze to lepsze ?

Gość i fru isru
Pierwsza wersja chyba będzie lepsza, bo on w sumie nie jest taki bezsilny wobec tego uczucia, potrafi się pozegnac z dystansem i bez rozpaczania

Gość mewqa
hej ma ktoś może pomysł jak można odpowiedzieć na ten list??? mam za zadanie odpowiedzieć na utwór bohatera jako jego ukochana a za nic nie wiem jak mogłabym to zacząć:( czy ktoś mi pomoże?? pracę mam na środę. błagam pomóżcie