Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarodziejka z planety xxz

Mamusie z UK - NIANIA

Polecane posty

Hej! Mam pytanie dotyczace niani w UK. Orientujecie sie mniej wiecej ile bierze taka niania tam? Jeszcze jestem w PL ale mam zamiar wyjechac i sie zastanawiam czy bedzie warto, bo jesli mi niania zaspiewa 1000f miesiecznie, to troche bez sensu :) Z gory Wam dziekuje za odpowiedzi :)

Gość mamy w uk
to wszystko zalezy od twojej sytuacji... bedziesz wiedziala oczym pisze jak juz bedziesz w uk i znajdziesz ninie bo tu jest wiele opcji i 'panstwo' pomaga...

Gość mamy w uk
a tak ogolnie to mysle ze tak 5f na godz. to sobie przlicz... ale patrz up, przewaznie masz pomoc od panstwa...

o pomocy od panstwa to ja juz wiem :) Moja kolezanka tam urodzila jakies 2 miesiace temu i mowila, ze ma ogromna pomoc od panstwa. Jednak ona tam urodzila, a ja jako nowa przybyszka chyba nie bede sie klasyfikowala do takiej pomocy. Poza tym wolalabym patrzec raczej realnie, czyli po swoich zarobkach a nie po pomocy od panstwa, ktora jak na razie nie przysluguje mi :)

Gość mamy w uk
i ti jest wlasnie blad wiekszosci polakow na emigracji, dlaczego mialabys nie mic pomocy? jezeli bedziesz pracowac i placic podatki w uk kazda pomoc od opieki zdrowotnej po te z childcare (opieka nad dzieckiem) ci przysluguja i tyle! HALO!

Gość mamy w uk
kochana przyjedzi sama sie przekonaj... tyle ci radze tutaj opieka nad dzieckiem sorry za wyrazenie jest zajebiscie droga! bez zadnej pomocy od panstwa nie bylo by cie na to stac jak z reszta wiekszosci szarakow tu w uk niewazne polakow czy nie... tyle...

Gość mamamiiii
3-5 funtow za godz, zalezy ktore miasto i czy bedzie tez zywic dzieci jak bedzie to niania rejestrowana to masz szanse dostac zwrot czesci kosztow opieki do 80% jezeli bedziesz pracowac, nawet na pol etatu i placic podatki to pomoc od panstwa ci przysluguje, ubezpieczenie zdrowotne tez dzieci do 16 lat za leki nie placa

no moze i tak, ale myslimy chyba troche inaczej :) Ja najpierw wole sprawdzic czy sama sobie dam rade, a pozniej dopiero myslec o pomocy panstwa(moze wlasnie to przez realia polskie) :) w polsce wiem, ze na nic liczyc nie moge, wiec nawet o tym nie mysle ;) ale jesli niania bierze 5f na h to sporo ..... okolo 200f tygodniowo ..... wiec mniej wiecej pensja tygodniowa :/ kiedys juz bylam w uk, wiec mniej wiecej wiem ile moge zarobic, ale bylo to 2 lata temu i nie wiem czy sie stawki nie zmienily :) W kazdym razie dziekuje za odpowiedz. Moze sie uda ;)

Gość mamamiiii
a w jakim wieku sa dzieci? ja osobiscie wole zlobek, tu do niani prowadzasz dzieci, bo zwykle opiekuje sie kilkoma mysle ze w zlobkach jest wieksza kontrola, a tak taka niania sama siedzi z dziecmi i w sumie nie wiesz co z nimi robi jak nie bedziesz miala zadnej poleconej to doradzam zlobek ok 20 dziennie na pol etatu,a 30-40 za caly dzien

wlasciwie o zlobku nie pomyslalam :) faktycznie, jesli malym ma sie zajmowac kobnieta, ktora opiekuje sie jeszcze kilkoma innymi dziecmi, to lepiej do zlobka, bo tam przynajmniej jest kilka Pan, ktore opiekuja sie tymi dziecmi. Moj synek ma dopiero 8 miesiecy :) Dziekuje za rady :)

Gość mam nadzieje ze wszystko
osobiscie do takiej niani, ktora opiekuje sie dziecmi we wlasnym domu ciezko sie dostac bo sa zwykle dobre. W zlobku sa miejsca,ale tam masz dzieci od 3 miesiecy do 11 lat (tutaj przedszkole pelni role swielicy po szkole rowniez). Wiadomo ze te grupy sa rozdzielone,ale kobiety biegaja czasem miedzy pietrami, jedna odwozi dzieci do szkoly wiec druga wskakuje na jej miejsce do maluchow. Rano przynosze dziecko 8-miesieczne a ono zostaje na dole w sali z wiekszymi dziecmi - "na chwile" bo ta kobieta od maluszkow wlasnie rozwozi dzieci do szkoly :o

Gość mam nadzieje ze wszystko
zlobek przecietnie to 150 funtow tygodniowo-mowie o prowincji, nie wiem jak w wiekszych miastach. Jesli masz dofinansowanie to dotyczy ono zarowno domowej niani jak i zlobka

Gość zawsze jest opcja
"au pair" - to chyba tańsze niż niania ;)

Gość jesli mama pracuje
i zarabia najnizszą krajową , to się nie opłaca brac niani Srednio niania kasuje 5 funtów , więc większą częsć tego co zarobisz będziesz musiałą oddac niani - więc chyba lepiej siedzic samemu w domu z dzieckiem Poza tym dostaniesz dostaniesz pomoc od panstwa Faktycznie panstwo dopłaca czasami do niani lub mozesz miec zwrot kosztów za przedszkole czy żłobek , ale ogólnie te usługi tutaj sa bardzo , bardzo drogie Zalezy jaką kto ma sytuacje i prace ,ale ogólnie większośc mam sama opiekuje się dzieckiem , bo po prostu się nie opłaca