Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

forsycjaa

Nordic Walking

Polecane posty

Chciałabym zacząć uprawiać Nordic Walking, nie wiem czy sama sobie poradzę, kupiłam już kijki i chcę wyruszyć z wiosną :). Może ktoś udzieli mi kilku rad, mam nadzieję, że nie jest to trudne :)

Gość jutaa666
A to jest bieganie po górach ? :O bo ja nie rozróżniam :)

nie, to nie jest chodzenie po górach to jest chodzenie po płaskim z kijkami rada: cały witz polega na rytmie i symetrii - trzeba chodzić rytmicznie i poruszać rękami i nogami symetrycznie :)

chodzi o odpowiednią pracę mięśni. W Nordik Walking mięśnie pracują inaczej jak w zwykłym marszu. Ważna jest technika chodzenia i tu mam wątpliwości, nie wiem czy poradzę sobie sama czy powinnam zacząć pod okiem instruktora?

"Może ktoś udzieli mi kilku rad, mam nadzieję, że nie jest to trudne" Nie jest trudne, ale można się łatwo zniechęcić jak dobierzesz sobie źle długość kijów albo buty. Poszperaj w necie, znalazłam sporo artykułów na ten temat (kije, techniki itp.). Na przykłąd tu masz poradnik na co zwracać uwagę przy kupnie butó: http://fitness.sport.pl/fitness/1,107705,10363648,Jak_wybrac_buty_do_Nordic_Walking_.html