Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fioletowe serce

dziwna wizyta

Polecane posty

Gość fioletowe serce

spotkało mnie coś dziwnego i proszę Was o szczere opinie. poszłam do dentysty [niedawno się przeprowadziłam więc nie znam faceta] prywatnie rzecz jasna. chodziło o wstawienie plomby, która się wykruszyła po tym jak jadłam orzechy i szlag ją trafił. ale nie o tym mowa. pijam ostatnio sporo coli i pepsi i tenże stomatolog się wyraził w tej kwestii, że napoje te wypłukują szkliwo przez co zęby się psują itd... i by temu zarazić zaproponował mi jakiś wspomagający preparat na to szkliwo oraz powiedział też, że plomby się co jakiś czas WYMIENIA i ponieważ ja mam bardzo słabe [tak już mam w naturze] kanałowe leczone i plombowane to mi te plomby on by powymieniał !!!!!!!! i że możemy zacząć od następnej wizyty. moim zdaniem póki nie wypadają same to nie trzeba ich ruszać, ale może się nie znam. zastanawiam się czy on mi nie chce spruć zębów i portfela ten dentysta zwyczajnie. proszę o opinię. a może znacie jakieś sposoby na wzmocnienie zębów ;)

Gość fioletowe serce
podnoszę ;]

Gość
j swoich nie ruszam poki nie wypadna i spokoj jak dla mnie facet chce z ciebie zedrzec mam bardzo slabe szkliwo, plomby prawie we wszystkich zebach i NIGDY sie nie spotakalm z propozycja wymiany plomby ktorej nic nie jest

raczej cię naciąga. nic mi nie wiadomo że trzeba wymieniać, bo po co jak jest ok

Gość fioletowe serce
dzięki. to mnie trochę uspokoiło ;) chyba zmienię stomatologa :] bo jeszcze gotów mi plombować zdrowe zęby!!!! a co z tą colą i wzmacnianiem uzębienia? orientuje się ktoś?

Gość ja wymieniałam plomby
ale raczej dlatego że były bardzo stare i dużo miałam amalgamatowych miałam kasę to przy okazji przeglądu zrobiłam porządek z ubytkami i stopniowo wymieniłam te stare plomby też teraz wszystkie wypełnienia miam już światłoutwardzalne (w kolorze szkliwa)

unikaj coli, nie jedz cytrusów po myciu zębów, ani bezpośrednio przed...bo sok rozpuszcza szkliwo... używaj płukanek do ust z fluorem, jelsi Cię stać mozesz zęby polakierować ale to dość drogie i chyba starcza na pół roku

na popękane szkliwo dobry jest Elmex Sensitive oraz miękka szczoteczka

Gość cozachamstwo na caffffe
jeśli chodzi o słabe szkliwo-dentystka po prostu zapisała mi tabletki na szkliwo-takie malutkie białe,słodkawe do ssania.Moim zdaniem dentysta chce wyczyścić ci portfel

Gość wladysllava
Na wszelki wypadek idź do innego dentysty na kontrolę i posłuchaj, co on ci powie. Z plombami to jest tak, że jak są porcelanowe (inlays, robi się odcisk dziury i mocuje jakimś tam spoiwem), to wytrzymają dluzej, tak ze 20 lat mniej więcej, te amagnatowe czy jak to sie tam zwie - tez sa trwałe. Za to te z tworzywa sztucznego, swiatłoutwardzalne - one się z czasem kurczą. I midzy plombą a zębem powstaje szpara. Malutka, taka, że się jej samemu nie zauwazy, ale dla bakterii wystarczająca. Czas takich plomb określa się na ok. 5 lat. Oczywiscie im dziura była mniejsza, tym dłuższy czas zycia takiej plomby, zresztą różnie to bywa, czasem sie taką ma i 15 lat i nic sie nie dzieje. Czasem też jest tak, ze wszystko ładnie pięknie, i nagle przy jednej kontroli dentysta (ten sam, który nie stwierdził żadnych usterek przez ostatnie pare lat) zaleca wymienić 2, 3 czy 4 plomby. Z zębami to nigdy nic nie wiadomo :) Z medycznego punktu widzenia wypełnienie nieszczelne to ŻADNE wypelnienie. To tak, jakbyś chodziła z dziurawymi zębami

Gość wladysllava
Jesli masz słabe szkliwo, to uważaj na kwaśne (owoce, warzywa), nie myj zebów bezposrednio po ich zjedzeniu ani nie jedz zaraz po umyciu zębów. Cola i inne gazowane rzeczywiście nie za dobrze wpływaja na zęby, więc raczej ostrożnie z tymi przyjemnosciami. Jedz pożywienie z wapniem i z kolagenem (galaretki). Co do pasty, to słyszalam, że elmex ma mało substancji ścierających i pomaga w odbudowaniu szkliwa dzięki dużej zawartosci fluoru czy jakos tak.