Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość champselysees

Pomocne tabletki antykonepcyjne?

Polecane posty

Gość champselysees

Witam. Ostatnio udałam się do ginekologa, który na podstawie bardzo krótkiego wywiadu przepisał mi tabletki Diane-35. Nie chodzi mi o tabletki stricte antykoncepcyjne, a takie, które pomogą mi pozbyć się codziennych, bardzo obfitych upławów. Dodatkowo chcę żeby zlikwidowały "syfki" na plecach (nie są to typowe ropniaki, a skórę mam bardzo grubą co utrudnia oczyszczanie), pomogły pozbyć się zbędnego, (delikatnie) nadmiernego owłosienia, które co prawda bardzo jasne, ale mam na twarzy, pośladkach, brzuchu i w dolnej części pleców. Bardzo dużo opinii przeczytałam i prawie w ogóle nie spotkałam się z pozytywnymi. Najczęstsze skutki uboczne to: ***6-10 kg więcej ***pajączki i żylaki (mam do nich chyba skłonność i wydaje mi się, że mam problemy z krążeniem- o to ginekolog nie pytał w ogóle...) ***cellulitis (+rozstępy) ***powiększenie piersi o około 2 rozmiary (ja swoje bardzo lubię...) ***praktycznie zerowa ochota na sex, a także suchość przy stosunku ***duże huśtawki nastroju. Od przyjaciółki (która stosuje od dawna tabletki antykoncepcyjne, ma rozeznanie i zna wiele dziewczyn, które stosują) wiem, że ona też ich nie poleca. Dodała, że Yasmin'y powodują raka na potęgę i były wycofywane. Ona stosuje Yasminelle. Ku mojemu zdziwieniu Yasmin'y działają jak diane-35, ale nie maja takich skutków ubocznych. Co bardzo ważne nie zatrzymują wody w organiźmie. O tych tabletkach na forach użytkowniczki wypowiadają się baaaardzo pochlebnie. Tyle co negatywów dot. diane-35- tyle pozytywów o Yasmin i odwrotnie. Stąd moje pytania: 1. Używałyście/ Wasze partnerki używały Diane-35 lub Yasmin? 2. Jakie są Wasze opinie na ich temat? 3. Znacie jeszcze jakieś tabletki antykoncepcyjne o podobnym działaniu (pozytywnym) jak te wymienione przeze mnie? 4. Czy tak popularny Cilest ma jakieś dodatkowe działanie oprócz antykoncepcji? 5. Które byście wybrali- Diane-35 czy Yasmin? 6. Czy przy tak dużej dawce hormonów i młodym wieku (20lat) nie narobię sobie problemów z ewentualną późniejszą ciążą? Z góry dzięki za pomoc i rady smile

powiedz przyjaciółce że Yasmin i Uasminelle to prawie to samo :D dyskretna rożnica zawartości jednego hormonu na działanie rakotwórcze wpływałaby nijak :D nie mówiac o tym że przyjaciółka gada głupoty po prostu.

Gość champselysees
Więc co być mi radziła? (radził?)

Gość Olgabe
Masz 20 lat i tweierdzisz ze leki anty Yasmin przepisywane przez LEKARZY ogolno DOSTEPNE w APTEKACH sa rakotwórcze? Zmień myślenie, zmień kolezanke. Badz poważna, gdyby to byla prawda, DAWNO bylyby one wycofane. Nie twierdz ze sa zdrowe, ale nie powoduja one efektow ubocznych. Dzieki nim - nie zaszlam w ciaze - stracilam 5 kilo - pozbylam sie tradziku z ktorym walczylam od lat - nie choruje na raka - nie mam problemow ginekologocznych - mam ochote na sex - piersi mi nie urosly ale sa jak piłeczki co mnie cieszy Wsrod kolezanek ktore go biora, nie wystapily jak dotad zadne efekty uboczne, zadna woda w organizmie, wszystkie sa ksiazkowymi przykladami kobiet zdrowych i pieknych. Diane bralam -odradzam, mialam hustawki nastroju mialam ochote wszytskich zabic, napuchlam jak paczek.

Tabletki działają na różne kobiety inaczej, więc to pytanie jest bez sensu:O w ulotce masz wypisane skutki uboczne, które mogą wystąpić, ale nie muszą.

Gość champselysees
Olgabe- tak słyszałam, ale sama nic na ten temat nie znalazłam, dlatego zapytałam. Twoja odpowiedź jest bardzo pomocna, dziękuję :) SleepingSun- gdybym miała kupować tabletki żeby poczytać ulotki, to bym zbankrutowała. Z resztą reklama, ulotka, etc to co innego niż opinie użytkowniczek. Wiem, że nie tyje się od samych tabletek, napisałam tak, bo w domyśle chodziło o puchnięcie i o wzrost łaknienia.

Yasminelle i Yasmin mają ten sam skład tylko w innych proporcjach, i nie powodują raka. Zostały wycofane w którymś kraju nie pamiętam w którym bo zmarło w ciągu kilku lat bodajże 7 kobiet. Ale nikt nie nie napisał, czy miały one badania przed braniem tabletek. Po drugie co to za ginekolog który przepisuje Ci Diane-35 (końska dawka hormonów) na podstawie wywiadu? W ogóle nie powinnaś brać pod uwagę, żeby zacząć brać te tabletki, skoro nie zlecił Ci nawet podstawowych badań. Musisz mieć zrobione płytki krwi, INR, próby wątrobowe estradiol i ewentualnie prolaktynę. Zmień przede wszystkim ginekologa. Tabletki pomagają na owłosienie takie które jest spowodowane nadmiarem testosteronu,a Twoje włoski to raczej po prostu "taki Twój urok". Ja brałam od maja Yasminelle, teraz biorę Yaz. (dobrane na podstawie badań, wywiadu itp) Miałam problem z syfkami na plecach, który zniknął po drugim opakowaniu. Jeśli chodzi o huśtawki to owszem przy pierwszych 2 opakowaniach.

Ulotki możesz śmiało znaleźć na internecie. Google nie boli. I lepiej nie ryzykuj swoim zdrowiem. Rozmawiałam kiedyś z dziewczyną, która poszła do ginekologa bo chciała tabletki na trądzik, po wywiadzie zapisał jej Diane-35, które po jakimś czasie uszkodziły mięśnie perystaltyczne jajników.

Gość champselysees
lekarz nawet nie zobaczył syfków czy włosów na sutkach. Piersi też nie zbadał.