Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje dzieco

Dawac 9msc dziecku 2x dziennie kaszeke???????????

Polecane posty

Gość moje dzieco

Rano dostaje na sniadanie samo mleko i do II sniadania (owsianka +owoc lub grysik +owoc+ suszone owoce+1biszkopcik) poplakuje a po II sn juz jest grzeczny i radosny az do obiadu. Nie ma nadawgi ale na opakow czytalam ze 2x dziennie mozna dawac kaszke tylko w porozumieniu z lekarzem . Jak myslicie???? 🌼 🌼 🌼

Gość samo mleko to za malo
samo mleko na I śniadanie to za mało.Śniadanie to najważniejszy posilek, powinno byc odzywcze. Ja teraz daję rano mleko+kleik lub kasza manna +owoce. Potem spi :)

ja rano daje mleko z 3 miarkami kaszki (ok 150 ml bo wiecej nie je) a potem ok 10.30 kaszke z jakims owocem ewentualnie z deserkiem ze sloiczka np. babany i morele z jogurtem.

Gość moje dzieco
pisze tak na kszce Nestle na samym dole gdzie jest tableka wartosci odzywczych i dawkowania. A ile dajesz tego kleiku do mleka

ja rano daje mleko z 3 miarkami kaszki (ok 150 ml bo wiecej nie je) a potem ok 10.30 kaszke z jakims owocem ewentualnie z deserkiem ze sloiczka np. babany i morele z jogurtem.

Gość moje dzieco
pisze tak na kszce Nestle na samym dole gdzie jest tableka wartosci odzywczych i dawkowania. A ile dajesz tego kleiku do mleka

Gość kaszka tylko 2 razy?????
pierwszy raz słyszę że można tylko 2 razy dziennei dawać kaszkę. chyba że masz jakąś specjalną kaszę z apteki ( raczej wątpię) 9 miesięczne dziecko powinno już dostawać treściwe posiłki a nie mleko na sniadanie.

Mozesz napisać jadłospis? ja daje tak: w nocy i ok 6 rano piers 9 mleko z kleikiem kukurydzianym lub kasza manna z mlekiem+owoce 11-11.30 (jak sie obudzi) zupa z miesem (kurczak lub krolik) lub z żóltkiem ok 250 ml (czasem je "na raty") 14 deser ok 150 ml (mus z jablka+rozne owoce) 16-17 piers 18 owoce + biszkopt lub starte jablko lub kisiel z bananem (róznie) 20 piers

o sorry cos mi dzisiaj kafe zle dziala i wysyla po kilka tazy ten sam post co do nestle to ja ich nie lubie bo czasami jak sypne za duzo to zmieniaja sie w beton i sa mega gęste:) kupuje bobovite i wedlug mnie jest OK jak dziecko nie ma nadwagi i ogolnie jest zdrowe i nic mu nie dolega to spokojnie mozesz dawac kaszke ze dwa razy dziennie:) a... i polecam kaszkę mleczno- pszenna zamiast mleczno-ryzowej bo rzadziej zdarzaja sie zaparcia :)

Gość moje dzieco
ja wogole zrezygnowalam ze sloiczkow bo syn sie nimi nie najdal. Rano syn wypija 270ml mleka :O wiem ze duzo ale synek jest duzy i duzo je...

Słoiczków tez nie daję, bo takiej minimalistyczne porcje. Moja córka na sam deser 2 słoiczki by zjadła. Daje czasem jako urozmaicenie np. do kaszy mannej. No i ok 100 ml herbatki, kompotu, wody z soczkiem,samej wody do picia (rożnie). Dziecko wazy 8 kg (ma 8,5 m-ca) na śniadanie daje ok 100ml mleka z 3 łyżeczkami kleiku (do picia) albo ok 150ml kaszy mannej z owocami (tak pol na pol)

Gość moje dzieco
7-270ml mleka 10-owsianka lub manna +owoc ++biszkopcik 12.30 obiad -daje dziecku juz wszystkie warzywa wymiennie +zoltko 2x w tyg +maslo 16-kisiel +owoc +biszkopcik, lub kuskus z owocami, ryz z jabkami... itp 19---270 ml kaszki mleczno ryzowej wiem ze pewnie powiecie ze za duzo mu daje ale moje dziecko wlasnie tyle chce...i zaznaczam ze syn jest duzym dzieckiem 11kg i nosi juz rozm 92 co prawda jeszcze jest za duzy ale jeszcze ze 2 , 3 tyg i juz bedzie dobry.

Dziecko samo wie ile ma zjeść. jak nie chce jesc, to nie zmuszam. Moja je dosyć często ale małe porcje.Mleka to ok 90 ml na raz (+kleik) lub samo. Zupe raczej je na raty po ok 130 ml. Tez daje prawie wszystkie warzywa+pestki z dyni+ oliwa z oliwek (ma skazę białkową). No i 2 razy w tygodniu ryba sola.

Moja córka starsza tej pszennej nie chciała jeść. Teraz juz duża jest i wcale nie je juz kaszek (od niedawna), przed przedszkolem o 7 je mleko sojowe z płatkami, a o 9 w przedszkolu mają śniadanie. Młodsza je z piersi ok 6 przez sen potem po przebudzeniu o 8, jak nie dam piersi to jest ryk i histeria, kiedys zamiast piersi chciałam jej własnie kaszke podac ale tak sie nakręciła płaczem że nawet łyżeczki nie chciała przełknąć. Więc spasowałam i daje jej pierś, a dopiero ok 11 daje jej kaszke i jakiegoś owocka. Potem o 13 obiadek, zje z pół słoiczka, a drugie pół gdzieś koło 17. W międzyczasie popija pierś. O 19 je kolacje, po kolacji pierś i idzie spac. Jak dziecko nie ma nadwagi to mysle ze mozna dawac 2x dziennie kaszke.

Gość moje dzieco
aha , zapomnialam dodac ze na obiadek dostaje jescze miaso - jagniecina , kurczak , indyk, cielecina, perliczka, krolik :)

samo mleko to za malo - to ty to jedzenie robisz na mieszance mlekozastępczej? Pytam bo moje tez skaze mają, ale są tylko na piersi i generalnie robie wszystko na wodzie, albo napoju sojowym...

Jana - to zalezy. Czasem ściągam i daję jej z kleikiem lub kaszką. Ale manną gotuje na wodzie i dodaję ok 2 miarki Nutramigenu + owoce. Czasem też dostaje Nutramigen na śniadanie (ale samego nie wypije tylko z kaszką lub kleikiem). Zawsze mam w zapasie puszkę tego mleka. Chciałabym zrobić budyń ale mieszanki się nie gotuje,więc nie wiem jak. Młodszej tez dajesz mleko sojowe? Ja nie próbowałam jeszcze. A twoja córka już raczkuje? Ile wazy?

Młodszej nie daje jeszcze, starsza ma 3 latka i odstawiłąm ją od piersi jak miała rok, wówczas zaczeła pic wode i napoje sojowe. Nigdy lekarka mi nie dała recepty na mieszanke mlekozastępczą bo uwaza ze to nie jest konieczne, Justysia ma diete tak ułożoną aby nie brakowało jej wapnia (napoje sojowe tez są wzbogacane w wapń). Młodsza tylko na piersi na razie, nie daje jej nic innego bo ona nie umie pić z butelki :( Jak musiałam ją raz odstawic z powodu mojej choroby to piła wode ze strzykawki... Teraz ma 8 miesiecy waży 8,5 kg, raczkuje, próbuje stawać, jest zdrowa i żywa. I bardzo silna. Dobrze śpi, przybiera na wadze, nie sądze żeby była więc głodna.

Na pewno nie jest głodna :) dawałaby o tym znać glośno :)