Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jadłodajna mama

przykładowy jadłospis dla 4 miesiecznego niemowlęcia

Polecane posty

Gość jadłodajna mama

witam czy ktos mogłby mi podac pare przykładow jadłospisu dla takiego nimowlaczka chce wprowadzic juz cos a za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac.

Gość komoda
Mam ten sam problem :( Kompletnie nie wiem, jak się zabrać do wprowadzania nowych produktów. Może jakaś doświadczona mama podrzuci schemat? Co i jak i kiedy:)

Gość mleko mleko mleko
na rozszerzanie porzyjedize czas jeak dziekco skonczy 5-6 miesiecy

moja córeczka ma już skończone 5 miesięcy. Od razu napisze, że w chwili obecnej jeszcze wszystko, co daje, to sa to rzeczy ze słoiczków (według zaleceń mojego lekarza) 7-8 pierś i kleik ryżowy na melku, do którego dodaję troszkę jakiegoś owoca lub biszkopty (tak jak pisałam ze słoiczków, najczęściej gerbera), od czasu do czasu kaszkę ryżową na mleku 11-12 butla, około 150 ml 15-16 pierś i zupka jarzynowa lub/i brokuły lub/i marchewka itp. (razem około 130 g, czyli jeden mały słoiczek) 17.30-18.30 owoce lub owoce z biszkoptami (daję wszystkie owoce zgodnie z wiekiem, najczęściej z gerbera) 20 - 20.30 butla i pierś 23-23.20 butla (około 150 ml) pomiędzy posiłkami dopajam małą, daję jej wodę mineralną przegotowaną lub soczki

Gość wozkowa pani
wow i zje ci caly mini sloiczek? dzielna dziewuszka!

ja mojej córeczce zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy wówczas, kiedy wprowadziłam do jadlospisu mleko modyfikowane, bo z piersi juz się nie najadała, czyli miała wówczas 4,5 miesiąca. Wprowadzałam wszystko bardzo powoli, żeby zaobserwować, jak bedzie reagowała (wszystko było ok.) - zaczynałam doslownie od łyżeczki, potem dwie, trzy, jesli było ok. to dawałam już jako jeden calościowy posiłek (najpierw połowę słoiczka, od jakichś dwóch tygodni mała już je te małe sloiczki w calości. Czasem mieszam, czyli np. połowe zupki jarzynowej, a potem drugą poowę brukułów). Takie było zalecenie naszego pediatry

wozkowa pani, tak, zjada caly ten mały słoiczek tych rzeczy, które bardzo lubi, np. zupki jarzynowe lub marchewka-obiadek z gerbera (nie lubi zbytnio brokułów, więc ich nie zje duzo), a nawet wydaje mi się, ze jeszcze by więcej chciała, ale nie chce przesadzać :)