Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

merkaba

zaczoł sie sezon na sok z brzozy

Polecane posty

Artretyzm, reumatyzm, kamice lub choroby alergiczne. Swiezy sok brzozowy otrzymuje sie na wiosne nacinajac kore lub wywiercajac otwor w pniu. Wyplywa wowczas obficie sok (4-5 l dziennie). Po odciagnieciu soku, nalezy "rane" w drzewie przypalic rozzarzonym zelazem w celu zachamowania dalszego wyplywu soku. Sok ten jest doskonalym srodkiem oczyszczajacym krew i tkanki.Podawany bywa takze rekonwalescentom jako srodek wzmacniajacy. Usuwa rowniez Szkodliwe produkty przemiany materii w schorzeniach skornych, zaburzeniach czynnosci watroby i nerek. Picie soku z brzozy jest szczegolnie wskazane przy skapym oddawaniu moczu, kiedy zatrzymywany kwas moczowy staje sie przyczyna powstania takich chorob, jak artretyzm, reumatyzm, kamice lub choroby alergiczne. Dzienne dawki soku z brzozy: 1/2-1 szklanki rano i wieczorem w ciagu 2-3 tygodni, przed jedzeniem. Z braku swiezego soku uzywac mozna odwar ze swiezych mlodych lisci brzozy, ktore maja nieco slabsze dzialanie: 2 lyzki listkow z brzozy zalac 2 szklankami wrzatku, gotowac 3 minuty, pic 2-3 X dziennie po 1/2 szklanki miedzy posilkami.

Sciąga sie wszesną wiosną, Sezon kończy się, gdy liście brzóz osiągną wielkość monety jednogroszowej. Aby jednorazowo zebrać nieco soku brzozowego, można obciąć koniec zwisającej gałęzi brzozy i przywiązać do niej butelkę lub inne naczynie. Chcąc pozyskać większe ilości soku, należy w pniu drzewa na wysokości ok. 0,5 m. (najlepiej w praktyce na wysokości naszego kolana) wywiercić otwór. Drewno brzozy jest twarde i wiele wiertarek się poddaje, a ponieważ są zasilane prądem można próbować wiercić otwory tylko w pobliżu domu. Moim zdaniem najlepiej posłużyć się "korbą stolarską", tylko trzeba wcześniej trzon wiertła zeszlifować tak, aby pasował do jej uchwytu. Wiertło winno być bardzo ostre, najlepiej nowe. Dla otrzymania soku wybieramy brzozy o grubości nie mniejszej niż 20 cm, zdrowe, nie rosnące na błotach (w tym wypadku sok będzie zawierał mniej substancji rozpuszczalnych z cukrem włącznie). Przed przystąpieniem do wiercenia siekierką ostrożnie (aby nie pokaleczyć za bardzo drzewa) usuwamy grubą korę na przestrzeni 5 na 5 cm, a następnie pośrodku wiercimy otwór o średnicy 1 cm na głębokość 2 do 3 cm (gdy drzewo jest przeznaczone do wycinki w ciągu kilku najbliższych lat możemy zwiększyć głębokość wiercenia do 5 cm) prostopadle do osi pnia. Ważne jest także usytuowanie otworu względem stron świata. Najwięcej soku uzyskamy z otworu skierowanego na północ. Otwór wywiercony w brzozie wystarcza na cały okres zbierania soku, w przeciwieństwie do klonu, gdzie trzeba codziennie wiercić nowy otwór. W wywiercony otwór wciskamy metalową lub plastykową rurkę, której drugi koniec wkładamy do niżej ustawionego naczynia. Ja stosowałem 10 cm rurki miedziane (najnowsza literatura zaleca stal nierdzewną) oraz wężyki plastykowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Wielkość naczynia powinna być dostosowana do ilości wypływającego soku. Duże drzewo, rosnące na wilgotnym miejscu może przez noc z jednego otworu wylać ponad 2 litry soku, a w ciągu dnia jeszcze więcej. Jak wiadomo, zranione drzewo narażone jest na atak grzybów. Dlatego też, wszystkie skaleczenia na pniu drzewa szybko smarujemy maścią ogrodniczą. Tak samo uszczelniamy wstawioną w otwór rurkę. Naczynie w którym zbiera się sok opróżniamy (w zależności od jego wielkości i wydajności otworu) co najmniej raz dziennie. Jeśli chcemy przeprowadzić kurację sokiem brzozowym i pić świeży sok, to najlepiej to robić trzy razy dziennie. Z jednego drzewa za sezon można otrzymać 100 do 130 i więcej litrów soku,PO 5, 6 LITRÓW DZIENNIE !!!!!!!!!Najwięcej soku daje brzoza płacząca. Łatwo można sprawdzić, czy soki już ruszyły - nakłuwamy pień drzewa szydłem. Jeśli ukaże się kropla soku - to znak, że można już pobierać sok. Tylko pamiętajcie zeby zrobić to tak żeby nie było ze szkodą dla drzewa

Ja pije z brzozy caly rok.Z aloeusu tez jest cudny,ale musi byc bez chemi i eko!

czemu ciekawie ja zacząłem leczyć ziołami jak wojsku byłem chorowałem to lekarze sie spierali co mi jest a później przekonałem ze lekarze nie umieją leczyć np grypa to sama przechodzi a nie wiedza ze czosnek leczy przeziębienie u mnie trwa 3 dni a wiecie od czego powstaje ten kwas moczowy ? od miesa czemu kiedyś ludzie miej chorowali bo miej mięsa jedli rosół to był tylko od niedzieli kiełbasa od święta a nie dzisiaj jest co dziennie na sniadanie na obiad i kolacje

Gość merkaba ma racje
merkaba mozna wiedziec jak Ty się odżywiasz. co jesz na sniadnie i potem na obiad.A kolacja ? sam chcialbym poznac Twoje rady dotycząca zdrowego odzywiania.

unikam chemicznych dodatków czyli e jem tylko czekoladę , ser bo lubię i musztardę a reszta to zioła nie pije mleka bo od tego choruje wyjechałem do miasta a tam mleko z kartonu wiec przestałem pic i przestałem chorować a później przeczytałem ze sam tombak pisze o mleku ze jest szkodliwy nie jem wieprzowiny tylko kury i ryby masło osełkowe , warzywa sam uprawiam bez chemii wiec soki sam robię własnych warzyw kury też własne chleb niestety stał sie namiastka chleba teraz produkuje się na ilość a nie na jakość JAK ŻYĆ, CO JEŚĆ http://www.klinika-zdrowia.com/gl/jak.php tu jest o chlebku więcej http://mojezdrowie.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=78 a tu jest wywiad z lekarka co została wegetarianka http://www.zdrowa-zywnosc.get.net.pl/to_co_najprostsze_jest_najgenial.htm wypowiedzi demonów http://taw1.republika.pl/ozz.html "w dzień i w nocy bóg mi sprzyja" twoje myśli, lęki , przekonania i przyzwyczajenia kształtują twoje życie kto się modli ten ma lżej w życiu http://www.totus-tuus.net/forum/index.php

Gość merkaba a konkrety
no dobrze ale co zjadasz na sniadania ? =prosze o przyklady to samo z obiadem i kolacją marzy mi sie wrocic do zdrowego stylu zycia dlatego tak Cię podpytuję

Gość merkaba nie ma racji
A tu jest wywiad z lekarką co została wegetarianką: http://www.zdrowa-zywnosc.get.net.pl/to_co_n ajprostsze_jest_najgenial.htm Ta lekarka to Ewa Hankiewicz, która zmarła na raka 1 października 2005 roku w wieku 45 lat. Tak więc niekoniecznie wegetarianizm daje zdrowie.

Gość jestem za krzyzem
ona byłą witarianka

na pewno nie umarła na raka Alle z braku tłuszczy na śniadanie jem jajka na mięko lub czasami płatki owsiane zalewane woda z dodatkiem miodu i startej dyni TEORIA Nowotwór nie jest chorobą miejscową, a ogólnoustrojową. Yamagiwa i Ichigawa w l. 30-tych smarowali uszy królików smołami rakotwórczymi. Najpierw miało miejsce uszkodzenie narządów wewnętrznych, dopiero na końcu rozwijał się rak. Warburg stwierdził uszkodzenie enzymów utleniających w nowotworach. Aby przeżyć, komórki przechodzą na fermentację (energetykę beztlenową). W warunkach fermentacji potrafią tylko rosnąć i dzielić się [bez różnicowania]. Aktywność enzymów spada też w normalnych tkankach, przede wszystkim w wątrobie (histologicznie będącej długo bez zmian). Z komórek nowotworowych i niezmienionych ucieka potas i jod, wchodzi chlorek sodu i woda. Leczenie polega częściowo na odtworzeniu zasobów potasu w komórkach. http://www.wrozka.com.pl/09_98/26.htm

Gość czy polsce jest potrzebna
Według tradycyjnej medycyny chińskiej świeży sok brzozowy działa oczyszczająco i dostarcza ogromne ilości energii życiowej. Ma on rewelacyjne właściwości oczyszczania wątroby, daje wspaniałą elastyczną skórę, leczy trądzik, przyspiesza porost włosów. Do pielęgnacji włosów stosuje się go zewnętrznie w połączeniu z alkoholem w proporcji 1 : 1. Czas trwania kuracji może być dowolny, nie ma obawy przedawkowania. Medycyna naturalna leczy świeżym sokiem brzozowym podagrę, artretyzm, dnę (reumatyzm), szkorbut, obrzęki, anemię po zranieniach, długo nie gojące się rany, wrzody różnego pochodzenia, anginę oraz stosuje jako środek moczopędny i ogólnie wzmacniający. Zewnętrznie przy egzemach oraz do mycia twarzy przy wągrach i plamach. Zaleca się nie przekraczać 3 szklanek soku wypijanego w ciągu dnia.

Gość gość
Ja również jestem przekonana co do właściwości prozdrowotnych soków z Brzozy. Dlatego kupuję i systematycznie piję soki Eco z olefarmu.

też słyszałam, że sok z brzozy jest ok i mam zamiar go stosować. A słyszałyście może o jakichś innych naturalnych napojach, które wspomagają nasze zdrowie? coś w stylu herbatek ziołowych itp chciałabym zacząć solidnie dbać o swój organizm

na co konkretnie chcesz miec te herbaty ziolowe? na odchudzanie czy ogolnie na poprawe zdrowia?

PlmPlm: przydałyby się i na to i na to, wtedy byłoby najbardziej optymalnie, bo jednocześnie wspomagałabym odchudzanie dbając o zdrowie :)

dzięki Plm i gość za Wasze informacje, na pewno skorzystam i przeczytam :)